Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Η επενδυτική ψυχολογία στο ναδίρ

H επενδυτική ψυχολογία κινείται στο ναδίρ, ενώ πολλοί τεχνικοί δείκτες βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαπενταετίας αναφέρει η Εμπορική Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου.

Εμπορική: Η επενδυτική ψυχολογία στο ναδίρ
H επενδυτική ψυχολογία κινείται στο ναδίρ, ενώ πολλοί τεχνικοί δείκτες βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαπενταετίας, αναφέρει η Εμπορική Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου.

Αρκετοί κινούνται χαμηλότερα από τις περιοχές τιμών τις οποίες είχαν καταγράψει το 2003, όταν ο Γ.Δ. βρέθηκε στις 1.500 μ. Οι ενδείξεις αυτές δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχει σημειωθεί το χαμηλότερο σημείο, αλλά πιστοποιούν το μέγεθος της υπερβολής σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι περιοχές στήριξης όπου θα κριθεί η δυνατότητα αξιόλογης της ανοδικής αντίδρασης εντοπίζονται στις 2.250 μ. (προσεγγίστηκαν ήδη ) και οι 2.000 μ.

Η εβδομάδα που διανύσαμε ξεκίνησε ιδιαίτερα αρνητικά, καθώς ο Γ.Δ. παρασύρθηκε στη δίνη της πτώσης των διεθνών χρημ/κών δεικτών και διέσπασε βίαια τις 2.800 μ. και την επόμενη ζώνη στήριξης των 2.600 - 2.550 μ., σημειώνοντας νέα χαμηλότερη τιμή έτους στις 2.260 μ. (τουλάχιστον μέχρι την ώρα όπου γράφεται το κείμενο).

Οι επόμενες ισχυρές στηρίξεις εντοπίζονται διαδοχικά στις 2.250 μ. (ήδη προσεγγίστηκαν) και στις 2.000 μ. Θα αποτελέσει έκπληξη (ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες) να διασπαστούν και οι δύο στηρίξεις, χωρίς να σημειωθεί τουλάχιστον αξιόλογη ανοδική αντίδραση.

Την εκτίμηση αυτή τη βασίζουμε λαμβάνοντας υπόψη το πώς συμπεριφέρθηκαν τεχνικά οι αγορές σε προηγούμενες περιόδους κρίσεων. Οι μακροπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαπενταετίας, δείχνοντας το μέγεθος της υπερβολής, ανεξάρτητα από το πού ακριβώς θα σημειωθεί το χαμηλότερο σημείο της αγοράς στο άμεσο μέλλον.

Βραχυπρόθεσμα, βέβαια, είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη, αλλά οι αγορές έχουν πιεστεί υπερβολικά και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ξεκινήσει μία εξίσου βίαιη ανοδική αντίδραση.

Στηρίξεις εντοπίζονται στις 2.260 - 2.225 - 2.200 - 2.085 - 2.000 μονάδες και αντιστάσεις στις 2.500 - 2.630 - 2.820 - 2.920 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v