Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επανεμφάνιση πωλητών στο κλείσιμο

Πήραν το παιχνίδι στις “καθυστερήσεις” οι πωλητές, σε μία συνεδρίαση που εξελίχθηκε σε ανίχνευση διαθέσων και κυριάρχησε η απέχθεια για ρίσκο. Νέα χαμηλά για ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΤΕ, ΤΤ. Οι κινήσεις short.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Πήραν το παιχνίδι στις “καθυστερήσεις” οι πωλητές και κέρδισαν τις εντυπώσεις, σε μία συνεδρίαση που εξελίχθηκε σε προσπάθεια ανίχνευσης διαθέσων, κυριάρχησε η απέχθεια ρίσκου και είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά τις κατεβασμένες συναλλαγές και την εντυπωσιακή αδυναμία αντίδρασης.

Έτσι ο Δείκτης παρά την συντριβή των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί, συμπλήρωσε την έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και διασώθηκε οριακά υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 2500 μονάδων.

Ότι δεν ανεβαίνει πέφτει και αφού οι εν δυνάμει πωλητές έδωσαν στους λίγους αγοραστές μία ολόκληρη συνεδρίαση και διαπίστωσαν ότι και το θρόισμα του ανέμου δημιουργεί πανικό (πολύ περισσότερο η υποχώρηση της Wall Street από τα αρχικά υψηλά), ανέλαβαν πρωτοβουλία και έδωσαν το παρόν.

Αυτό το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα οι δημοπρασίες να στείλουν στο χαμηλό ημέρας τους Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Ταχ. Ταμιευτήριο, Εθνική και ΟΤΕ.

Η αίσθηση από τα trading desk είναι ότι η πτώση εκτυλίσσεται με “εντυπωσιακή τάξη" και δεν υπάρχει ένδειξη τελικής παράδοσης, συνθηκολόγησης και εξάντλησης των πωλητών, όπως επισημαίνει η JP Morgan, αφού συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το βάθος της ύφεσης στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Άλλωστε τα πρόσφατα αποτελέσματα της Alcoa επιβεβαίωσαν όσους εκτιμούσαν ότι η ύφεση πέρασε στην Εμποροβιομηχανία και απομένουν τα αποτελέσματα της General Electric (10/10) για να το επιβεβαιώσουν.

Οι πωλητές κυριαρχούν, ενώ στο Χ.Α., οι αγοραστές είναι λίγοι και με κατακερματισμένη ψυχολογία, κυριαρχεί η απέχθεια ρίσκου, ενώ αν συνεχιστεί η κακή εικόνα δεν αποκλείεται να ενταθούν φαινόμενα “του βγάλε με έξω από την Αγορά σε οποιαδήποτε τιμή”.

Δυστυχώς τα θεμελιώδη και οι πιθανότητες σημαντικός αριθμός τίτλων στα τρέχοντα επίπεδα να αποτελεί “αγοραστική ευκαιρία”, θα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, έως ότου αποκατασταθεί η ηρεμία στις Αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε δρόμο ακόμη για δούμε πραγματική βελτίωση και με διάρκεια στο χρηματιστηριακό περιβάλλον, τονίζει ο φίλος της στήλης Μάνος Χατζηδάκης.

Επίσης όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, η πρόσφατη συντονισμένη κίνηση μείωσης των επιτοκίων δεν έφερε την αναμενόμενη τόνωση της ψυχολογίας, δεν κατάφερε να προκαλέσει άμεσα την προσδοκώμενη πίεση του euribor και η νευρικότητα διατηρείται. Έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων και νέα μείωση των επιτοκίων ως τα τέλη του έτους.

Οι επιφυλακτικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η σθεναρή αντίσταση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι μόνο με τεχνικές παρεμβάσεις, το κόστος χρήματος δεν μπορεί να μειωθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παγκοσμίως είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των Τραπεζών και η διενέργεια συναλλαγών. Σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης η εξομάλυνση των συνθηκών στην διατραπεζική Αγορά δεν φαντάζει εύκολη στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Τρανή απόδειξη του προβλήματος αποτελεί η κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διοχετεύσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας το ποσό ρεκόρ των 4 τρισ. γεν στην προσπάθεια να “ξεπαγώσει” τις πιστωτικές Αγορές.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν συμμετείχε στη χθεσινή συγχρονισμένη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, από τις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες.

Επίσης, απεριόριστο ρευστό για έξι μέρες προσφέρει στις Τράπεζες η ΕΚΤ, προωθώντας νέες δημοπρασίες. Η ΕΚΤ είπε ότι θα δανείσει στις Τράπεζες όσο ρευστό μπορούν να εγγυηθούν με βάση το νέο μειωμένο επιτόκιο 3,75%. Επιπλέον η ΕΚΤ διέθεσε σήμερα στις Τράπεζες ποσό ρεκόρ σε δάνεια μίας ημέρας ύψους 100 δισ δολ.

Εν τω μεταξύ, πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Οκτωβρίου. Υποχώρησαν κατά 20.000 και ανήλθαν στις 478.000 έναντι προβλέψεων για 475.000. Σε κάθε περίπτωση και όσο τα επιδόματα ανεργίας παραμένουν υψηλότερα των 400000 θα συνεχίσουν να δείχνουν ύφεση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα έληξε η απαγόρευση του short selling στην Wall Street, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ενώ καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της IBM.

Ασφαλώς και από τις μετοχές του FTSE μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε το -5,91% του ΟΤΕ που έκλεισε σε χαμηλό 50 μηνών (!), ενώ σε χαμηλό 58 μηνών έκλεισε η Βιοχάλκο (-3,43%)

Από εκεί και πέρα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Ελ. Πετρέλαια και Ταχ. Ταμιευτήριο (νέο ιστορικό χαμηλό), αξιοσημείωτες απώλειες για Μυτιληναίο και Εθνική (εξαιρετικά αρνητικό το νέο χαμηλό τρέχοντος έτους και χαμηλό 40 μηνών), αρνητική μεταβολή για Πειραιώς, Coca-Cola, Intralot, Motor Oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και Τιτάνα.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 2% για ΔΕΗ, (βοηθούμενη και από την έκθεση της Morgan Stanley), Κύπρου, Eurobank, MIG, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bankl, MPB και απλά θετικκό πρόσημο για Ελλάκτωρα και Αγροτική.

Ο Γενικός Δείκτης αν και κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο φθάνοντας μέχρι τις 2551,88 μονάδες, τελικά έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 2503,01 με απώλειες 0,36%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 242 εκατ. από τα οποία τα 38 αφορούσαν “πακέτα”.

Στο χειρότερο ημέρας η τελική εικόνα με 147 ανοδικές μετοχές έναντι 91 πτωτικών και 21 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 17,65%.


Οι κινήσεις short της Πέμπτης

Σύμφωνα με το ΗΔΤ του Χ.Α., κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές πωλήσεις συνολικά 141.214 τεμαχίων και κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης συνολικά 50.011 τίτλων.

Η πρώτη περίπτωση αφορά σε 509 τεμάχια Γενική, 1.000 τεμάχια Τιτάν, 1.674 τεμάχια Βιοχάλκο, 2.300 τεμάχια Πειραιώς, 135.731 τεμάχια MIG.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε 471 τεμάχια ΔΟΛ, 1.000 τεμάχια ΟΠΑΠ, 2.000 τεμάχια Πειραιώς, 6.540 τεμάχια Φουρλής, 40.000 τεμάχια Εθνική.

QVT FINANCIAL LP

09. 10. 2008 Ανακοίνωση
Σύµφωνα µε το άρθρο 3 της απόφασης ΕΚ 1/485/23.9.2008 για τις ανοικτές πωλήσεις µετοχών, η διαχειρίστρια εταιρία QVT Financial LP γνωστοποιεί, µε την από 9/10/2008 επιστολή της, τις καθαρές αρνητικές θέσεις των ακόλουθων εταιριών και τα σχετικά τους στοιχεία.

Στοιχεία διαχειριστή: QVT Financial LP.

(i) Επενδυτής: QVT Fund LP.

Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ. Αριθµός µετοχών: -673.644 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,2044%.

Εκδότης: MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (Marfin Financial Group SA). Αριθµός µετοχών: -1.696.302 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,2270%.

Εκδότης: MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD. Αριθµός µετοχών: -2.403.183 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών -CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,2895%.

Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS ΑΕ. Αριθµός µετοχών: -755.257
(χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,1432%.

(ii) Επενδυτής: Quintessence Fund LP.

Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ. Αριθµός µετοχών: -68.320
(χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,0207%.

Εκδότης: MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Αριθµός µετοχών: -174.582
(χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,0234%.

Εκδότης: MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD. Αριθµός µετοχών: -244.315 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,0294%.

Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS ΑΕ. Αριθµός µετοχών: -76.869
(χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,0146%.

(iii) Επενδυτής: Deutsche Bank AG London.

Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ. Αριθµός µετοχών: -55.786 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,0169%.

Εκδότης: MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Αριθµός µετοχών: -139.116
(χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,0186%.

Εκδότης: MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD. Αριθµός µετοχών: -198.502 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,0239%.

Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS ΑΕ. Αριθµός µετοχών: -62.374
(χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών τουεκδότη: -0,0118%.

ΣΥΝΟΛΟ (διαχειρίστριας QVT Financial LP):

Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ. Αριθµός µετοχών: -797.750 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,2421%.

Εκδότης: MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Αριθµός µετοχών: -2.010.000 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,2690%.

Εκδότης: MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD. Αριθµός µετοχών: -2.846.000 (χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,3428%.

Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS ΑΕ. Αριθµός µετοχών: -894.500
(χρηµατοπιστωτικές συµβάσεις επί διαφορών - CFDs). Ποσοστό επί του συνολικού αριθµού µετοχών του εκδότη: -0,1695%.

CENTAURUS CAPITAL LTD
09. 10. 2008
Ανακοίνωση
Η Centaurus Capital Ltd (CC) σύµφωνα µε την Απόφαση 1/485/23.9.2008 (άρθρο 38) του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενεργώντας για λογαριασµό της Centaurus Capital LP, γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

Συνολική καθαρή αρνητική θέση (short position) στις 8 Οκτωβρίου 2008: 65.016 µετοχές (µέσω χρηµατοπιστωτικών συµβάσεων επί διαφορών CFD). Εκδότης: Α.Ε.Τ. ΤΙΤΑΝ. Ποσοστό επί του συνολικού µετοχικού κεφαλαίου του εκδότη: 0.084%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v