Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cheuvreux: Ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες

Σε περικοπή των προβλέψεών της για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών για το 2008 κατά 2% και για το 2009 κατά 20% προχωρά η Cheuvreux. Top pick η Εθνική.

Cheuvreux: Ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες
Αμυντικές και ασφαλείς χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες η Cheuvreux σε έκθεση με τίτλο “Defensive fundamentals?” προχωρώντας παράλληλα σε περικοπή προβλέψεων λόγω της διεθνούς κρίσης. Μείωση τιμών – στόχων με την Εθνική top pick.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα, υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και σχεδόν μηδενική έκθεση σε «τοξικά» προϊόντα.

Ωστόσο συνεκτιμώντας τη σημαντική συρρίκνωση του διεθνούς περιβάλλοντος και τα νέα μακροοικονομικά σενάρια που επιβάλει η κρίση προχωρά σε περικοπή των προβλέψεών της για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών για το 2008 κατά 2% και για το 2009 κατά 20%.

Ως εκ τούτου περικόπτει κατά περίπου 25% τις τιμές – στόχους για τις ελληνικές τράπεζες. Οι νέες αποτιμήσεις είναι 33 ευρώ για την Εθνική, 14 ευρώ για τη Eurobank, 18 ευρώ για την Alpha, 16 ευρώ για την Πειραιώς.

Αναφορικά με το ΤΤ η νέα τιμή βρίσκεται στα 7 ευρώ, για την ΑΤΕ στα 2 ευρώ, για την Κύπρου στα 6 ευρώ και για την MPB στα 4 ευρώ.

Ως top pick της η Cheuvreux επιλέγει την Εθνική για την οποία η τιμή στόχος είναι στα 33 ευρώ.

Για την Εθνική, ο οίκος αναφέρει πως βρίσκεται σε ισχυρή θέση ώστε να αντιμετωπίσει την καταιγίδα σε ένα δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον, στηριζόμενη σε ισχυρή ρευστότητα, καλή κεφαλαιακή επάρκεια, δυνατότητες αναδιάρθρωσης και πολύ αποδοτικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Τα θεμελιώδη της έως τώρα έχουν αποδειχθεί πολύ ανθεκτικά με ισχυρή κερδοφορία, ισχυρές αποδόσεις, ανθεκτικά περιθώρια και βελτιούμενη παραγωγή ρευστού.

Το βασικό σενάριο του οίκου τώρα κάνει λόγο για μηδενική ανάπτυξη στο 2009, αν και επισημαίνει ότι, με δεδομένη την κρίση, τα θεμελιώδη έως τώρα έχουν αποδειχθεί εντυπωσιακά ανθεκτικά, με καλή ανάπτυξη και ικανοποιητικές τάσεις στην κατεύθυνση της ποιότητας της πίστης (credit quality). Ωστόσο, εξακολουθεί ο οίκος, η ηπιότερη οικονομική ανάπτυξη του επόμενου έτους αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες.

Η αρνητική αυτή επίδραση αναμένεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο ύψος προβλέψεων, λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού που με τη σειρά της θα προκύψει από τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v