Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετζετάκις Προτεραιότητα η μείωση δανεισμού

Προτεραιότητα καθίσταται για την Αρ. Πετζετάκις η άμεση μείωση του δανεισμού της μέσω πωλήσεων ακινήτων και μερικής ή συνολικής πώλησης της Petzetakis Africa ενώ την ίδια στιγμή προχωρά σε μέτρα τόνωσης της ρευστότητας.

Πετζετάκις Προτεραιότητα η μείωση δανεισμού
Προτεραιότητα καθίσταται για την Αρ. Πετζετάκις η άμεση μείωση του δανεισμού της μέσω πωλήσεων ακινήτων και μερικής ή συνολικής πώλησης της Petzetakis Africa, ενώ την ίδια στιγμή προχωρά σε μέτρα άμεσης τόνωσης της ρευστότητας της μητρικής.

Παρά το γεγονός ότι η λειτουργική δραστηριότητα της Αρ. Πετζετάκις ανακάμπτει μετά την αναχρηματοδότηση του συνόλου του δανεισμού και την εξασφάλιση καθαρού κεφαλαίου κίνησης περί τα 10 εκατ. ευρώ, οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν δύσκολες.

Η κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, η άνοδος των τιμών των α΄ υλών οι απεργίες των μηχανικών που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι δημοπρατήσεις δημόσιων έργων και η υποτίμηση του νοτιοαφρικανικού νομίσματος ραντ έναντι του ευρώ (24% από τις αρχές του έτους) καθιστούν την διοίκηση της Πετζετάκις λιγότερο αισιόδοξη από ότι ήταν στις αρχές της χρονιάς

Ακόμη, και αν μετατραπούν σε μετοχές τα δύο ομολογιακά ύψους 17,5 εκατ. ευρώ και 24 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, η Αρ. Πετζετάκις, μητρική του ομίλου, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται από ένα δανεισμό ύψους 80 εκατ. ευρώ που παραμένει υψηλός για τα EBITDA που μπορεί να φέρει ακόμη και σε μια καλή χρονιά η εταιρεία. Σε επίπεδο ομίλου τα EBITDA μιας καλής χρήσης (με το σχετικό περιθώριο κοντά στο 10%) μπορούν να ανέλθουν στα 20 με 23 εκατ. ευρώ, ενώ για μια μέτρια χρήση όπως πιθανώς η φετινή στα 13 με 14 εκατ. ευρώ).

Το πρόγραμμα μείωσης του δανεισμού περιλαμβάνει αρχικώς πώληση μη λειτουργικών ακινήτων των οποίων η εμπορική αξία υπολογίζεται κοντά στα 12 εκατ. ευρώ και είναι αποτιμημένα στα βιβλία της Πετζετάκις σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Η πώληση θα είναι σταδιακή και θα ξεκινήσει από την τρέχουσα χρήση. Στους στόχους για την μείωση του δανεισμού περιλαμβάνεται όπως έχει επαναλάβει η διοίκηση της Αρ. Πετζετάκις και η πώληση της Petzetakis Africa ( στο σύνολό ή μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου), εφόσον δοθεί τίμημα (της τάξης των 60 με 70 εκατ. ευρώ) που να προεξοφλεί μελλοντικά κέρδη.

Η διοίκηση της Petzetakis δεν έχει προς το παρόν προτάσεις στα χέρια της έχει δεχθεί όμως κρούσεις από ενδιαφερόμενους – κυρίως private equity funds – οπότε ο ορίζοντας της πώλησης δεν είναι άμεσος.

Ταυτόχρονα εξετάζεται η μεταφορά κερδών και ρευστότητας από τις θυγατρικές προς την μητρική για την εξυπηρέτηση του χρέους. Τέλος επιδιώκεται να μειωθεί το κεφάλαιο κίνησης μέσω μείωσης του κύκλου μετατροπής της αγοράς α’ ύλης σε τελικό προϊόν και είσπραξη σε 120 από 200 ημέρες για την Ελλάδα και μείωσης του κόστους με παράλληλη βελτίωση της παραγωγικότητας προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης ο τζίρος του ομίλου θα κινηθεί το 2008 στα επίπεδα με το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v