Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cheuvreux- KBW για ελληνικές- ευρωπαϊκές τράπεζες

Στήριξη στις ελληνικές τράπεζες προσφέρει η Cheuvreux προχωρώντας σε μείωση των εκτιμήσεών της με φόντο την κρίση. Αντίστοιχη κίνηση της KBW για τις ευρωτράπεζες. Και οι δύο οίκοι χαρακτηρίζουν top pick την Εθνική.

Cheuvreux- KBW για ελληνικές- ευρωπαϊκές τράπεζες
Στήριξη στις ελληνικές τράπεζες προσφέρει με έκθεσή της η Cheuvreux προχωρώντας παράλληλα σε μείωση των εκτιμήσεών της με φόντο την κρίση. Αντίστοιχη κίνηση της KBW για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Και οι δύο οίκοι χαρακτηρίζουν top pick τους την Εθνική. Από την πλευρά της, η Credit Suisse εμφανίζεται θετική για τις ελληνικές τράπεζες.

Αμυντικές και ασφαλείς χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες η Cheuvreux σε έκθεση με τίτλο "Defensive fundamentals?", προχωρώντας παράλληλα σε περικοπή προβλέψεων λόγω της διεθνούς κρίσης. Μείωση των τιμών-στόχων, με την Εθνική top pick.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα, υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και σχεδόν μηδενική έκθεση σε "τοξικά" προϊόντα.

Ωστόσο, συνεκτιμώντας τη σημαντική συρρίκνωση του διεθνούς περιβάλλοντος και τα νέα μακροοικονομικά σενάρια που επιβάλει η κρίση, προχωρά σε περικοπή των προβλέψεών της για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών για το 2008 κατά 2% και για το 2009 κατά 20%.

Ως εκ τούτου, περικόπτει κατά περίπου 25% τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες. Οι νέες αποτιμήσεις είναι 33 ευρώ για την Εθνική, 14 ευρώ για τη Eurobank, 18 ευρώ για την Alpha και 16 ευρώ για την Πειραιώς.

Αναφορικά με το Τ.Τ., η νέα τιμή βρίσκεται στα 7 ευρώ, για την ΑΤΕ στα 2 ευρώ, για την Κύπρου στα 6 ευρώ και για την MPB στα 4 ευρώ.

Ως top pick της η Cheuvreux επιλέγει την Εθνική, για την οποία η τιμή-στόχος είναι στα 33 ευρώ.

Για την Εθνική ο οίκος αναφέρει πως βρίσκεται σε ισχυρή θέση ώστε να αντιμετωπίσει την καταιγίδα σε ένα δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον, στηριζόμενη σε ισχυρή ρευστότητα, καλή κεφαλαιακή επάρκεια, δυνατότητες αναδιάρθρωσης και πολύ αποδοτικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Τα θεμελιώδη της έως τώρα έχουν αποδειχτεί πολύ ανθεκτικά με ισχυρή κερδοφορία, ισχυρές αποδόσεις, ανθεκτικά περιθώρια και βελτιούμενη παραγωγή ρευστού.

Το βασικό σενάριο του οίκου τώρα κάνει λόγο για μηδενική ανάπτυξη στο 2009, αν και επισημαίνει ότι, με δεδομένη την κρίση, τα θεμελιώδη έως τώρα έχουν αποδειχτεί εντυπωσιακά ανθεκτικά, με καλή ανάπτυξη και με ικανοποιητικές τάσεις στην κατεύθυνση της ποιότητας της πίστης (credit quality). Ωστόσο, εξακολουθεί ο οίκος, η ηπιότερη οικονομική ανάπτυξη του επόμενου έτους αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες.

Η αρνητική αυτή επίδραση αναμένεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο ύψος των προβλέψεων, λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού, που με τη σειρά της θα προκύψει από τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

KBW: Ελκυστικές οι ευρωτράπεζες -  top pick η Εθνική

Πολύ ελκυστικές, παρά τις ενδεχόμενες ουσιαστικές υποβαθμίσεις κερδοφορίας, δείχνουν οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά την KBW σε χθεσινό της report για τις προοπτικές των ιδρυμάτων της Γηραιάς Ηπείρου στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ο οίκος, στην έκθεσή του με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει στα top picks του την Εθνική Τράπεζα.

Αναφερόμενη στην κρίση, η KBW τονίζει πως "η κρίση εμπιστοσύνης και ρευστότητας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες χρεοκοπίες τραπεζών και κυβερνητικές προσπάθειες διάσωσης". Επιπλέον, τονίζει ο οίκος, όσο περισσότερο κρατήσει η διαταραχή τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημία στην πραγματική οικονομία. Συνολικά η KBW αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο από "underweight" σε "neutral".

Σε άλλο σημείο της έκθεσής του ο οίκος αναφέρεται επιγραμματικά σε έξι ελληνικές τράπεζες. Για την Εθνική αναφέρει πως ο λόγος δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος του 100% και κατέχει μερίδιο αγοράς 30% στις καταθέσεις. Ακόμα, προσθέτει πως κατέχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων που είναι εύκολα ρευστοποιήσιμο, ενώ επισημαίνει ότι ο λόγος δανείων προς καταθέσεις στην Τουρκία είναι μεν 140%, αλλά η αύξηση των καταθέσεων είναι γοργή και οι λήξεις βραχυπρόθεσμων χρεών περιορισμένες, οπότε ο όμιλος μπορεί να παράσχει υποστήριξη αν χρειαστεί.

Για τη Eurobank η KBW τονίζει ότι ο υψηλός λόγος δανείων προς καταθέσεις πέφτει αν συνυπολογιστούν, μεταξύ άλλων, οι τιτλοποιήσεις. Για την Alpha Bank τονίζει ότι μειώνει το εμπορικό gap με αυξανόμενη συγκέντρωση καταθέσεων. Επισημαίνει ότι ήταν ενεργή στην έκδοση ομολόγων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, καθώς και ότι οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες της για χρηματοδότηση είναι περιορισμένες.

Για την Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνεται πως ο λόγος δανείων προς καταθέσεις πέφτει αν συνυπολογιστούν, μεταξύ άλλων, οι τιτλοποιήσεις. Ο οίκος δεν περιμένει ωρίμανση χρεών μέσα στο 2009, ενώ κρίνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες περιορισμένες.

Για τη Marfin επισημαίνει ότι έχει ένα εκ των χαμηλότερων λόγο δανείων προς καταθέσεις σε όλη την Ευρώπη, με μικρό δανεισμό και περιορισμένες ανάγκες αναχρηματοδότησης. Και για την Τράπεζα Κύπρου επισημαίνεται ο χαμηλός λόγος δανείων προς καταθέσεις.

---Cr. Suisse: Το beta δείχνει ελληνικές τράπεζες

Την εκτίμηση ότι με όρους δείκτη beta θα προτιμούσε να αγοράσει τράπεζες όπως οι ελληνικές ή οι ιταλικές περιλαμβάνει report της Credit Suisse, όπου γίνεται αναφορά στο global equity strategy.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η προτίμησή τους σε όρους beta θα ήταν για υπομοχλευμένες τράπεζες σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v