Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Υπό έλεγχο (;) η κατάπαυση πυρός

Η μειωμένη προσφορά, δηλαδή ο χαμηλότερος τζίρος, διευκολύνει την προσπάθεια σταθεροποίησης σε βασικούς δείκτες, μετοχές στο ΧΑ. Κρατά τις 2.500 μονάδες ο ΓΔ, σε στενό εύρος «παίζει» η Εθνική.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συντηρούνται υψηλότερα βασικοί δείκτες ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Σε ανοδικό άνοιγμα παραπέμπουν τα συμβόλαια του Dow Jones και S&P 500.

Σώφρων η μέχρι στιγμής κίνηση των παικτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δεν οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σημαντικά υψηλότερα (όπως συνέβη αρχικά στην Φρανκφούρτη), ελέγχουν μέχρι στιγμής το παιχνίδι, έχοντας στα υπέρ τους τον σχηματισμό ενός τοπικού «διπλού πυθμένα».

Λίγο υψηλότερα των 2.500 μονάδων, δηλαδή κοντά στις χθεσινές τιμές κλεισίματος, πραγματοποιείται μια μάλλον μετρίων συναλλαγών συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι η προσφορά είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες δυο-τρεις συνεδριάσεις, ελέγχεται ευκολότερα το παιχνίδι στον FTSE 20 και σε μετοχές-κλειδιά του 20άρη.

Η Εθνική, μετοχή-σηματωρός του Συστήματος, έχει κάνει δυο χαμηλές τιμές, την πρώτη κοντά στα 24,5 ευρώ και τη δεύτερη λίγο υψηλότερα προς τα 24,6 ευρώ. Το διάγραμμα της Εθνικής παραπέμπει σε αντίσταση στα 25-25,10 ευρώ και προσπάθεια απορρόφησης της όποιας προσφοράς στη ζώνη των 24,5 ευρώ.

Από τον FTSE 20, μεγαλύτερη απόδοση σημειώνεται για την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, που ξεπερνά και πάλι τα 5 ευρώ, για τη μετοχή της ΔΕΗ, που έφθασε μέχρι τα 9,6 ευρώ, ενώ θα επιμείνουμε πως ενδιαφέρον παρουσιάζει και σήμερα η συμπεριφορά της Alpha Bank.

Βραχυπρόθεσμα η Alpha Bank εμφανίζεται συγκριτικά ανθεκτικότερη έναντι του κλάδου, ενώ σταθερές, μεθοδικές τοποθετήσεις γίνονται στον τίτλο και σήμερα.

Από την μεσαία κεφαλαιοποίηση, επιμένουν οι πωλητές στη μετοχή της Jumbo, με την τιμή να υποχωρεί μέχρι και 5% χαμηλότερα, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές. Να σημειωθεί πως στη μετοχή της Jumbo παραμένει ανοικτός μεγάλος αριθμός θέσεων πώλησης. Ο δανεισμός στον τίτλο της Jumbo φτάνει τα 3,026 εκατ. τεμάχια.

Πιέσεις σημειώνονται και στη μετοχή της Lamda Development, την Proton Bank, ενώ σε χαμηλές τιμές παραμένουν Alapis, Υγεία, Σαράντης και ακόμη δυο-τριών εισηγμένων.

Θα επιμείνουμε ότι είναι πρώιμο να εκτιμηθεί κατά πόσο αποχωρούν μεσοπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια από συγκεκριμένες μετοχές του FTSEM 40 για να τοποθετηθεί ενδεχομένως ένα μέρος τους στο «ποντάρισμα» αντίδρασης μετοχών του FTSE 20. Ωστόσο έχουμε μια κατ’ αρχήν ένδειξη και ως τέτοια αναφέρεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v