Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alapis: Αναζητά mega deal στα generics

Τις ευκαιρίες που δημιουργούν η άνοδος του κόστους χρήματος και η ανάγκη βελτιστοποίησης των αποδόσεων των χαρτοφυλακίων των private equity funds επιδιώκει να αξιοποιήσει η Alapis αναζητώντας ένα mega deal.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Alapis: Αναζητά mega deal στα generics
Τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούν η άνοδος του κόστους χρήματος και η ανάγκη βελτιστοποίησης των αποδόσεων των χαρτοφυλακίων των private equity funds επιδιώκει να αξιοποιήσει η Alapis αναζητώντας στον κλάδο των φαρμάκων και ειδικότερα στον τομέα των γενόσημων (generics) ένα mega deal.

Σε μια περίοδο μεγάλων δυσκολιών για φαρμακευτικές με υψηλό δανεισμό λόγω της ανόδου του κόστους χρήματος η Alapis διαθέτει το πλεονέκτημα του μηδενικού δανεισμού (δάνεια 166,3 εκατ. ευρώ και διαθέσιμα 161 εκατ. ευρώ στις 30/6/08) και αξιοσημείωτες πλέον ταμειακές ροές και από τον κλάδο των φαρμάκων.

Πλεονέκτημα που θα επιδιώξει να εξαργυρώσει εξαγοράζοντας ή απορροφώντας μία από τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου οι οποίες δοκιμάζονται.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν εταιρίες που εξαγοράστηκαν την περασμένη διετία από private equity funds και συγχωνεύτηκαν με τις εξαγορασθείσες εταιρίες ειδικού σκοπού αναλαμβάνοντας την εξυπηρέτηση του δανεισμού που χρησιμοποιήθηκε για την απόκτησή τους.

Υπό το βάρος της ανόδου του κόστους χρήματος τα private equity funds αναζητούν συμμαχίες προκειμένου να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των επενδύσεών τους στις ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες και η Alapis αποτελεί έναν από τους πιθανούς συνεταίρους.

Με δεδομένο όμως ότι ο κλάδος λόγω των αμυντικών χαρακτηριστικών του (ανθεκτικότητα πωλήσεων ακόμη και σε ύφεση) προσελκύει το ενδιαφέρον νέων private equity funds ή private equities που επιδιώκουν μέσω νέων εξαγορών να ενισχύσουν τη θέση τους στον κλάδο, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.

Η διοίκηση της Alapis κατά τους τελευταίους μήνες έχει εξετάσει τρία τουλάχιστον μεγάλα deals και συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες που σημειώνονται πανευρωπαϊκά στον κλάδο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της προχώρησε πρόσφατα σε απόφαση έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού έως 300 εκατ. ευρώ πενταετούς ή επταετούς διάρκειας. Για το σχήμα αναδοχής έχουν υπάρξει ήδη προκαταρκτικές επαφές με ξένες τράπεζες και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Deutsche Bank μαζί με την Credit Agricole και μία - δύο ακόμη τράπεζες θα αποτελέσουν το τελικό σχήμα.

Λόγω των ακραίων συνθηκών τις οποίες προκαλεί η πιστωτική κρίση, η Alapis εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει σκληρή αναδοχή για το μετατρέψιμο, κίνηση που εφόσον επιτευχθεί θα επιβεβαιώσει και την εμπιστοσύνη των τραπεζών στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι το σχήμα αναδοχής θα κλείσει άμεσα και η διάθεση των ομολογιών θα έχει ολοκληρωθεί εντός ορίζοντα δύο εβδομάδων.

Για ενδεχόμενη μετατροπή του θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιες μετοχές που αγοράζει η Alapis και οι οποίες με βάση την απόφαση που έχει ληφθεί μπορεί να ανέλθουν έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της. Για τη χρηματοδότηση μάλιστα του προγράμματος ιδίων η εταιρία προχώρησε πρόσφατα στη σύναψη δανείου με την Τράπεζα Πειραιώς.

Τέλος, στο πρόσφατο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο η διοίκηση της εταιρίας επανέλαβε την πίστη της ότι θα επιτύχει τους στόχους πωλήσεων EBITDA και κερδών για το 2008 και πως εξετάζει εξαγορές και deals στον κλάδο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με βάση την πορεία του α΄ εξαμήνου και με δεδομένο ότι οι αποσβέσεις στο β΄ εξάμηνο θα είναι χαμηλότερες, η πρόβλεψη της εταιρίας για ενοποιημένα καθαρά κέρδη 160 εκατ. ευρώ ίσως αποβεί συντηρητική.

Στο mid και small caps road show της Citigroup η διοίκηση της Alapis ανέφερε ότι στα επόμενα δύο τρίμηνα θα λανσάρει 90 φάρμακα generic στην αγορά, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τιτλοποίησης απαιτήσεων, όπως είχε συμβεί και με τη Νεοχημική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v