Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξοδο κινδύνου από την πτώση ψάχνει η Σοφοκλέους

Αιμορραγούν οι διεθνείς αγορές και η Σοφοκλέους δεν φαίνεται να μπορεί να διαφύγει από τη δίνη των πωλήσεων. Η ένταση και η βιαιότητα της κρίσης επισπεύδουν την κατάρρευση και άλλων τραπεζών στην Ευρώπη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με τον εύγλωττο τίτλο «Χωρίς τέλος αιμορραγία», το κύριο θέμα του MarketWatch δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τη συνέχεια.

Καθολική καθίζηση, με τον Nikkei 225 να χάνει 9,6% στο Τόκιο, η Ευρώπη αναμένει έντρομη την έλευση της… χιονοστιβάδας που ούτως ή άλλως δεν έχει αφήσει και πολλά όρθια στο πέρασμά της τις προηγούμενες ημέρες.

Φημολογία και κινδυνολογία στο ζενίθ, σε παγκόσμιο επίπεδο, με «κραυγές» για Morgan Stanley και Goldman Sachs και στη Γηραιά Ήπειρο με όλο και περισσότερους αναλυτές να προεξοφλούν το επόμενο κύμα καταρρεύσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Αμερική έχει «πετύχει» να εξαγάγει έγκαιρα το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης της στην ανίσχυρη Ευρώπη και στη δολαριακά εξαρτώμενη Ιαπωνία.

Η κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο έχει ένα βασικό πλεονέκτημα και ένα βασικό, ισχυρότερο όμως, μειονέκτημα.

Το πλεονέκτημα αφορά στη μικρότερη έκθεση στον κίνδυνο των επενδυτικών τραπεζών και της κρίσης στον τομέα των κατασκευών, κατοικιών.

Το βασικό όμως μειονέκτημα είναι πως η κρίση ξεκίνησε πριν από έναν και πλέον χρόνο, πέρασε σχετικά πρόσφατα σε Βέλγιο, Ολλανδία, εξαπλώνεται σε Γαλλία, Γερμανία και κινείται όπως ο… Άξονας στον δεύτερο μεγάλο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ΗΠΑ που δημιούργησαν το πρόβλημα το έχουν μεταφέρει στις υπόλοιπες γωνιές του πλανήτη και επιπρόσθετα έχουν έναν και πλέον χρόνο κρίσης στις πλάτες τους.

Πολύ φοβούμεθα πως για τη Γηραιά Ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της γωνιάς της νοτιοανατολικής Ευρώπης - Τουρκίας, το συστημικό ντόμινο μόλις άρχισε.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ποιος μπορεί να μιλήσει και, αλήθεια, με ποια χαρτιά στα χέρια του για ψυχραιμία και… ελκυστικές αποτιμήσεις;

Ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, τουλάχιστον όπως επιχειρείται από τον ΥΠΟΙΟ, εμπεριέχει και ορισμένες αρνητικές παραμέτρους. Ξεκάθαρο το πρωινό μήνυμα του Dr. Money προς τον κ. Αλογοσκούφη.

Τραπεζοβαρής η αγορά μας, υφίσταται από την αρχή της χρονιάς έντονες πιέσεις, με επιταχυνόμενη και διαστρωματούμενη την κρίση τις τελευταίες μία - δύο εβδομάδες. Κορυφαίος τραπεζικός παράγων που σημείωνε στην αρχή της εβδομάδας πως «η χιονοστιβάδα κατηφορίζει ανεξέλεγκτα μεγαλώνοντας διαρκώς και παρασύροντας όλο και περισσότερους στο διάβα της, βρίσκεται κοντά στο επίπεδο πρόσκρουσης».

Δεδομένης της διασύνδεσης των αγορών, η μόνη ελπίδα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι το «σκάσιμο» μιας μεγάλης επενδυτικής τράπεζας προκειμένου να προεξοφληθεί και να ενσωματωθεί το μεγαλύτερο δυνατό μέρος της επισφάλειας και των αρνητικών συνεπειών.

Η ανεξέλεγκτη και χωρίς «χειρόφρενο» πορεία βασικών δεικτών, μετοχών «απειλεί» να φέρει τον Γενικό Δείκτη προς τις περιοχές όπου εδώ και μήνες φώναζαν συγκεκριμένοι διορατικοί παίκτες, αναλυτές.

Το αρνητικό είναι πως, κατά την εκτίμησή τους, η κρίση στην ηπειρωτική Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει φτάσει στα μέσα της διαδρομής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v