Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DB: Η επιβράδυνση επηρεάζει mid και small caps

Τις συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης στην Ελλάδα και τον αντίκτυπό τους στις εταιρίες μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης που καλύπτει αναλύει σε έκθεσή της η Deutsche Bank με ημερομηνία 7/10/2008.

DB: Η επιβράδυνση επηρεάζει mid και small caps

Τις συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης στην Ελλάδα και τον αντίκτυπό της στις εταιρίες μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης που καλύπτει αναλύει σε έκθεσή της με ημερομηνία 7/10 η Deutsche Bank.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω έκθεσης ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2009 και συγκεκριμένα στο 1,4% επί του ΑΕΠ, έναντι 3,2% που ήταν το 2008 και μέσου όρου 4% στην πενταετία 2002 - 2007.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και οι πληθωριστικές πιέσεις, καθώς θα παραμείνουν πάνω από το 3%, ήτοι κατά 0,5 μονάδες βάσης υψηλότερα από τον μέσο όρο των υπόλοιπων έξι περιφερειακών δυτικοευρωπαϊκών οικονομιών.

Επιπρόσθετα, η έκθεση καταγράφει ως σημαντικό πρόβλημα και το δημόσιο έλλειμμα, το οποίο αναμένεται να κινηθεί στο 14% επί του ΑΕΠ, απέχοντας μακράν από τον μέσο όρο των έξι οικονομιών.

Ο οίκος επισημαίνει τις εισηγμένες τα μεγέθη των οποίων εξαρτώνται σε βαθμό μεγαλύτερο του 50% από την ελληνική οικονομία. Αυτές είναι οι ακόλουθες: Ελληνικά Χρηματιστήρια, MIG, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ/Τέρνα/ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Φουρλής, Jumbo, Alapis, Folli Follie/KAE και Μπάμπης Βωβός.

Πιστωτική κρίση: πρόκληση για τις εταιρίες υψηλής μόχλευσης

Η έκθεση της Deutsche Bank επισημαίνει ότι όλες οι υπό κάλυψη εταιρίες βασίζονται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα χρηματοδότησης, είτε βραχυπρόθεσμα με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών κεφαλαιακών αναγκών είτε για άλλους λόγους.

Ως εκ τούτου οι εταιρίες αυτού εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Αυτό θα επηρεάσει περισσότερο τις εταιρίες με την υψηλότερη μόχλευση, όπως η Folli Follie και η ΚΑΕ, και σε μικρότερη έκταση τη Μυτιληναίος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v