Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίση: Ιδού η λύση…

Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, οι G7 και οι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη, από σήμερα και έως την Κυριακή, θα «ιδρώσουν» από κοινού για να βρουν την άκρη του νήματος… Της προσπάθειας ηγείται ο Ντ. Σ. Καν.

Κρίση: Ιδού η λύση…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Μόνο στα τέλη του επόμενου έτους θα αρχίσει να φαίνεται φως στο τούνελ της τρέχουσας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, εκτιμά ο άνθρωπος που κρατά τα ηνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και καλεί τις κυβερνήσεις 60 χωρών να δράσουν από κοινού για την άρση του αδιεξόδου.

Ο κ. Ντομινίκ Στράους Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ, χαρακτήρισε την κρίση «ιδιαίτερα σοβαρή», αλλά υποστήριξε ότι η επίλυσή της είναι δυνατή μέσω ταχείας, ισχυρής και συντονισμένης δράσης εκ μέρους των εμπλεκόμενων κρατών.

Οι απόψεις του κατά τα φαινόμενα εισακούονται, αφού σήμερα πραγματοποιείται κοινή συνεδρίαση του ΔΝΤ και των G7 και το σαββατοκύριακο στην ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν οι κυριότεροι κεντρικοί τραπεζίτες της υδρογείου και η ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Είμαστε στην κόψη μίας παγκόσμιας ύφεσης», δηλώνει ο κ. Καν, επισημαίνοντας ότι η έξοδος από την παρούσα συγκυρία θα είναι ιδιαίτερα σταδιακή.

Πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Καν, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, με την επαναχρηματοδότηση των προβληματικών χρηματοοικονομικών και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Από την πορεία αυτή δεν υπάρχει διέξοδος, σημείωσε, καθιστώντας σαφές ωστόσο ότι η κίνηση τούτη θα πρέπει να συνοδευτεί και από τη θεσμοθέτηση διαφανών διαδικασιών ελέγχου, όπου οι υπεύθυνοι των ιδρυμάτων θα είναι και υπόλογοι για τις περαιτέρω πράξεις τους, δεδομένης της εμπλοκής του δημοσίου χρήματος.

Τα λόγια του κ. Καν ηχούν ως η πλέον συγκροτημένη προσπάθεια διεξόδου από τη σημερινή κρίση, στη διάρκεια της οποίας τα όρια της ελεύθερης και αυτορρυθμιζόμενης αγοράς δοκιμάστηκαν και απέτυχαν πανηγυρικά.

Η αναπόφευκτη -ωστόσο- παρέμβαση κρατικών οντοτήτων για τη διάσωση του συστήματος, όπως σημειώνει και ο ίδιος ο κ. Καν, δεν έχει κανένα νόημα εάν πραγματοποιηθεί αυτόνομα εκ μέρους ενός εκάστου κράτους, για το εσωτερικό του.

Μόνο συντονισμένη δράση μπορεί να οδηγήσει σε συνολική λύση, επιβεβαιώνοντας έτσι κατά τρόπο οξύμωρο, πλην άκρως ρεαλιστικό, την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και την ανάγκη ανάδειξης νέων θεσμών για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v