Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα... red chips της Σοφοκλέους

Πολύς λόγος γίνεται με αφορμή τη διόρθωση του ΧΑ και ειδικά την αδυναμία που έχουν επιδείξει τα "βαριά" χαρτιά να κρατηθούν. Μόλις 1 μετοχή με θετική απόδοση στο εξάμηνο και 5 με απώλειες μικρότερες του 20%.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Tα... red chips της Σοφοκλέους
** Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις αποδόσεις και τις αποτιμήσεις των μετοχών του FTSE 20 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Σε μια περίοδο πρωτόγνωρης καταστροφής κεφαλαίου διεθνώς, με τις αποτιμήσεις των τραπεζών να έχουν καταβαραθρωθεί, δείχνοντας ότι το πρόβλημα του συστήματος είναι ενδογενές, πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή τη διόρθωση της αγοράς και ειδικά με την αδυναμία που έχουν επιδείξει τα «βαριά» χαρτιά να κρατηθούν σε επίπεδα που προ μηνών θα φάνταζαν επενδυτικές ευκαιρίες.

Το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, από τη μία πλευρά, μόνο ευνοϊκό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού το μακροοικονομικό περιβάλλον βάλλεται πανταχόθεν και ταυτόχρονα ο πυλώνας του σύγχρονου οικονομικού συστήματος δείχνει σημάδια έντονης αποσταθεροποίησης. Η τρέχουσα πτώση δεν είναι κρίση αποτιμήσεων στις διεθνείς αγορές μετοχών.

Η παρούσα χρηματοοικονομική κατάσταση πολλών τραπεζικών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έχει μεταβάλει τις συνθήκες σε μη φυσιολογικές ή σε μη κανονικές και πρέπει να έχουμε υπόψη πως ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε ταυτόχρονη κατάρρευση τόσο σημαντικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Ειδικότερα όσον αφορά στις μετοχές της ελληνικής υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν μέχρι τώρα μιλούσαμε για τίτλους δύο ταχυτήτων, γενικά στο Χ.Α., ο κανόνας φαίνεται να αγγίζει και αυτές.

Στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου οι 20 μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν σημειώσει πτώση 28,47%, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται με πτώση 31,84%. Παράλληλα, οι δείκτες της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν γράψει απώλειες 36,16% και 32,49%. Το στοιχείο που έχει κάνει δειλά την εμφάνισή του είναι οι αντίθετες πορείες από εκείνη του δείκτη που σημειώνουν μερικές μετοχές, τόσο προς τον θετικό όσο και προς τον αρνητικό πόλο.

Οι «καλοί»...
 
Οι θετικές εκπλήξεις δεν είναι αρκετές, αφού μία μόνο κινείται σε θετικό έδαφος και μόλις πέντε τίτλοι σημειώνουν απώλειες χαμηλότερες του 20%, ενώ στον αντίποδα επτά μετοχές έχουν ήδη ξεπεράσει σε απώλειες το ψυχολογικό φράγμα του 35%.

- Η μόνη μετοχή με θετικό πρόσημο στο εξάμηνο είναι αυτή της Marfin Investment Group με κέρδη 5,25% και απώλειες μόλις 11,41% από τις αρχές του έτους. Για τη συγκεκριμένη μάλλον δεν είναι τυχαία η υπεραπόδοση, αφού στη διάρκεια του εννεαμήνου, και παρά την κρίση, έχει συνδεθεί με μερικές θετικές εξελίξεις.

Σε πρώτο επίπεδο, η πώληση της συμμετοχής του ΟΤΕ δεν έδωσε μόνο ρευστότητα και υπεραξία στον όμιλο, αλλά αποτέλεσε και ευκαιρία απεμπλοκής, ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο η σημαντική μείωση των χρεωστικών τόκων, σε συνδυασμό με την αύξηση των πιστωτικών τόκων από την εκμετάλλευση της υφιστάμενης ρευστότητας, θα βελτιώσει σημαντικά τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.

Παράλληλα, η τελευταία απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ, με κύριο στόχο την επένδυση στον τραπεζικό κλάδο, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για εκείνο που ο όμιλος εξαρχής είχε δηλώσει, ότι θα επιδιώξει δηλαδή να καταστεί ο βασικός «παίκτης» του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

- Ο δεύτερος τίτλος που ξεχωρίζει, χωρίς ωστόσο να εμφανίζει θετική απόδοση στο ταμπλό στο εξάμηνο, είναι αυτός του ΟΠΑΠ (καταγράφει απώλειες 6,48% το συγκεκριμένο διάστημα).

Τα στοιχεία, από την άλλη πλευρά, τα οποία συνηγορούν στην πορεία του στο ταμπλό είναι τόσο η υψηλότατη ταμειακή ρευστότητά του όσο και η σίγουρη μερισματική απόδοση. Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, θα υπάρξει βελτίωση των δεικτών αποτίμησης το 2008, μονοψήφιος πολλαπλασιαστής κερδών και μερισματική απόδοση κοντά στο 12%, αν διανεμηθεί το ίδιο μέρισμα με αυτό του 2007, ενώ μόνο θετικά θα μπορούσε να εκληφθεί κίνηση εξαγοράς στο εξωτερικό.

Οι απώλειες του ΟΠΑΠ από την αρχή του έτους διαμορφώνονται στο 25,24%, ωστόσο τα χαμηλά 52 εβδομάδων είναι τα 18,12 ευρώ ανά μετοχή και η τρέχουσα τιμή βρίσκεται πέριξ των 20,50 ευρώ.

- Μικρή πτώση στο εξάμηνο σημειώνει και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με απώλειες 10,24% και 33,16% από την αρχή του έτους. Αναλογικά με τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου και την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, ο τίτλος των ΕΛΠΕ μάλλον κινείται άκρως ικανοποιητικά, αφού και τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου σε λειτουργικό επίπεδο δεν εντυπωσίασαν.

Το κρίσιμο όμως στοιχείο για τον τίτλο δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή πλέον της Paneuropean Oil & Industrial Holdings (συμφερόντων του ομίλου Λάτση), η οποία εμφανίζεται πλέον μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Δημοσίου, με την εξέλιξη να προοιωνίζεται ραγδαίες ανακατατάξεις στον όμιλο των ΕΛΠΕ.

- Η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες 16,98% στο εξάμηνο, όταν ο τραπεζικός δείκτης για την αντίστοιχη περίοδο έχει χάσει σχεδόν 30% και το κλίμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο εξωτερικό είναι κόλαφος. Η έκδοση των προνομιούχων μετοχών και η ενίσχυση της ρευστότητάς της ήταν κινήσεις-ματ, ενώ τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου έδειξαν ότι ο όμιλος της ΕΤΕ δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στα οικονομικά μεγέθη.

- Η Ελλάκτωρ, με απώλειες 17,30% στο εξάμηνο και 33,67% από τις αρχές του έτους, αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη στον κλάδο της. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου έχει διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και στο τέλος του εξαμήνου ξεπερνούσε τα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει ισχυρή λειτουργική απόδοση στους τομείς κατασκευών, συμπράξεων και ενέργειας.

Παράλληλα, η αποτίμηση της εταιρείας είναι λογική με βάση τα τρέχοντα επίπεδα. Το Ρ/Ε υπολογίζεται στο 9 σύμφωνα με τα κέρδη του 2007, ενώ για το εξάμηνο του 2008 ανακοίνωσε άνοδο στα αναπροσαρμοσμένα κέρδη κατά 8,1%.

- Η τελευταία μετοχή με μικρή σχετικά πτώση στο εξάμηνο είναι η κοινή του Τιτάνα. Η πτώση που είχε προηγηθεί για τον τίτλο μπορεί να αποτελεί μία εξήγηση, ωστόσο υπάρχουν και δύο θετικά μηνύματα για την εταιρεία: πρώτον, η δικαστική διαμάχη στις ΗΠΑ και, δεύτερον, η αύξηση στην παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας από το 2010.

...και οι «κακοί»

Στον αντίποδα, τρεις τίτλοι έχουν ξεπεράσει σε απώλειες το 50% στο τελευταίο εξάμηνο. Η μετοχή της ΔΕΗ, μετά την πρόσφατη πτώση, βρίσκεται στην τελευταία θέση με -58,11% και ακολουθούν οι τίτλοι της Intralot με -52,11% και της Coca Cola με -50,05%.

Για τη μετοχή της Επιχείρησης, η προειδοποίηση για χειρότερα αποτελέσματα στο δεύτερο εξάμηνο, σε σχέση με το ήδη κακό πρώτο εξάμηνο (όπου οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 111,8 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών 99,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2007), δημιούργησε ισχυρές πιέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η JP Morgan μείωσε 20 ολόκληρα ευρώ την τιμή-στόχο ανά μετοχή, από 46 ευρώ προηγουμένως, υποβαθμίζοντας τη σύσταση σε «ουδέτερη» από «υπεραπόδοσης», αφαιρώντας παράλληλα τη ΔΕΗ από τη focus list των αναλυτών. Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως προχώρησε στην υποβάθμιση αυτή εξαιτίας της έλλειψης ορατότητας, κάνοντας παράλληλα λόγο για έλλειψη αξιοπιστίας των πληροφορικών συστημάτων, γεγονός που αποτελεί και αιτία ανησυχίας στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Για την Intralot η πτώση μάλλον είναι φυσιολογική, αφού η πλειονότητα των αναλυτών έχει προχωρήσει σε σημαντικές αναθεωρήσεις κερδών και τιμών-στόχων. Χαρακτηριστικά, η Jefferies χαρακτήρισε απογοητευτικούς τους νέους όρους του συμβολαίου στην Τουρκία και αναθεωρεί χαμηλότερα τις εκτιμήσεις της, ενώ η Alpha Finance επανεξετάζει το μοντέλο αποτίμησης της εταιρείας, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην τουρκική αγορά, και αναφέρει και ένα αρνητικότερο σενάριο, βάσει του οποίου η τιμή-στόχος για τη μετοχή της μπορεί να υποχωρήσει έως τα 6,1 ευρώ.

Τέλος, σε μείωση της τιμής-στόχου για τον τίτλο της Intralot κατά 4,2 ευρώ, στα 14,6 ευρώ από 18,8 ευρώ, προχώρησε και η Euroxx σε έκθεσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι οι αναπροσαρμογές των εκτιμήσεών της για τα έσοδα, τα ΕBITDA και τα καθαρά κέρδη οφείλονται κυρίως στις εντυπωσιακές χαμηλές προμήθειες επί των πωλήσεων στη νέα σύμβαση που υπέγραψε στην Τουρκία.

Αναφορικά με τον τίτλο της Coca Cola, μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε η εταιρεία για υποχώρηση κερδών στο εξάμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και τη μείωση των τιμών-στόχων για το σύνολο του 2008, ακολούθησε και μια δεύτερη.

Ωστόσο, η εξαγορά της Socib στην Ιταλία θα βελτιώσει την πρόβλεψη για τα κέρδη του 2009, ενώ η εταιρεία, έχοντας ήδη παρουσία στο νότιο τμήμα της ιταλικής χερσονήσου μέσω της Fonti del Vulture, θα είναι σε θέση να αναπτύξει σημαντικές συνέργιες από την εξαγορά, μέσω της καλύτερης διαχείρισης του τμήματος πωλήσεων και της μείωσης στις λειτουργικές δαπάνες και των δύο εταιρειών.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 550 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (3 - 7 Οκτωβρίου 2008).

** Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις αποδόσεις και τις αποτιμήσεις των μετοχών του FTSE 20 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v