Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα νέο μήνυμα για τον Γιώργο Αλογοσκούφη!

Οι τραπεζίτες λένε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι φερέγγυο. Όμως, στη διατραπεζική αγορά δείχνουν το αντίθετο. Ο κ. Αλογοσκούφης μπορεί να τους βοηθήσει να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους.

Ένα νέο μήνυμα για τον Γιώργο Αλογοσκούφη!
Η απόφαση για αύξηση της εγγύησης καταθέσεων στα 100.000 ευρώ από 20.000 ευρώ προηγουμένως κάλμαρε πολλούς καταθέτες που προφανώς είχαν πανικοβληθεί από τις φήμες των προηγούμενων ημερών περί προβλημάτων σε κάποιες τράπεζες.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη αν αναλογιστεί κανείς τους κινδύνους που ενέχει μια μαζική απόσυρση καταθέσεων από μία τράπεζα.

Έτσι επιβεβαιώθηκε ακόμη μία φορά η σχεδόν τυφλή εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στην ικανότητα του κράτους να σώζει τράπεζες, επιχειρήσεις κ.λπ.

Αυτό έχει τα καλά αλλά και τα άσχημά του.

Στα καλά μπορεί να συμπεριληφθεί το γεγονός ότι με πολύ μικρό κόστος περιορίζεται δραστικά ο συστημικός κίνδυνος που θα προκαλούσε η κατάρρευση μιας τράπεζας, κυρίως μεγάλης.

Στην προκειμένη περίπτωση το κόστος της αύξησης της εγγύησης καταθέσεων θα κληθούν προφανώς να πληρώσουν οι τράπεζες μέσω υψηλότερων εισφορών στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚ).

Από την άλλη πλευρά, η σχεδόν τυφλή πίστη σημαίνει ανοχή κάποιων κρατικών παρεμβάσεων που γίνονται στο όνομα π.χ. της διάσωσης θέσεων εργασίας και οι οποίες προκαλούν στρέβλωση του ανταγωνισμού, όπως για παράδειγμα στην κλωστοϋφαντουργία.

Όμως, η αύξηση της εγγύησης των καταθέσεων σε 100.000 ευρώ μπορεί να μην αποδειχτεί τόσο αποτελεσματική στην περίπτωση μερικών μικρών τραπεζών που λόγω μεγέθους αντιμετωπίζονται από κάποιους καταθέτες πιο καχύποπτα.

Είναι επόμενο, λοιπόν, αυτές οι τράπεζες αλλά και οι μεγάλες που έχουν χρηματοδοτικές ανάγκες να προσφεύγουν στη διατραπεζική αγορά και στην ΕΚΤ για τα κεφάλαια που χρειάζονται, αφού οι αγορές χονδρικής είναι ουσιαστικά κλειστές.

Όμως, πιθανόν να μην μπορούν να δανειστούν κεφάλαια από την ΕΚΤ αν δεν έχουν τις κατάλληλες εγγυήσεις, π.χ. κρατικά ομόλογα.

Είναι επομένως σημαντικό να μπορούν να δανείζονται κεφάλαια στη διατραπεζική αγορά από άλλες τράπεζες που έχουν πλεόνασμα κεφαλαίων.

Όμως, παρά τις διακηρύξεις όλων των τραπεζιτών περί ισχυρού και φερέγγυου τραπεζικού συστήματος, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Oι τράπεζες με πλεόνασμα ρευστότητας δανείζουν τις άλλες που έχουν ανάγκη για διάστημα μιας βραδιάς (overnight) και όχι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Ο λόγος είναι γιατί προφανώς δεν τις εμπιστεύονται.

Το φαινόμενο δεν είναι ασφαλώς ελληνικό αλλά παγκόσμιο και εξηγεί, ως γνωστόν, γιατί τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά του ευρώ είτε υποχώρησαν ελαφρώς είτε αυξήθηκαν χθες, παρά τη μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3,75% από 4,25% και την παροχή απεριόριστης ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ με εγγύηση στο 3,75%.

Εδώ ακριβώς θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο το κράτος και ειδικότερα ο κ. Αλογοσκούφης ως υπουργός των Οικονομικών.

Πώς;

Αφενός παρέχοντας εγγυήσεις για τις διατραπεζικές συναλλαγές έτσι ώστε να μη φοβάται τόσο πολύ να δανείζει η μία τράπεζα στην άλλη.

Αφετέρου δίνοντας το πράσινο φως για να υπάρχει «λευκός ιππότης» ή ιππότες σε περίπτωση που μια μικρή τράπεζα τους χρειαστεί.

Κάποιος ίσως ισχυριστεί ότι η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος που ανέρχεται στο 92% περίπου του ΑΕΠ και επομένως δεν έχει πολλά περιθώρια ανάληψης νέων υποχρεώσεων.

Είναι κάτι που επισημάναμε κι εμείς πριν από μερικές μέρες.

Όμως, η εγγύηση των διατραπεζικών συναλλαγών βοηθά στην εξομάλυνση της διατραπεζικής αγοράς και στην ομαλότερη χρηματοδότηση των τραπεζών που την έχουν ανάγκη και επομένως μειώνει τον κίνδυνο να «βαρέσει» κάποιο κανόνι και να χρειαστεί να μπει χέρι στην τσέπη του ΤΕΚ.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι οι διεθνείς εταιρίες πιστοληπτικής αξιολόγησης αντιμετωπίζουν το θέμα των εγγυήσεων πολύ πιο ευνοϊκά από τη στιγμή που τις παρέχουν μεγάλες χώρες της Ε.Ε.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για τον κ. Αλογοσκούφη.

Dr. Money
 
[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v