Υπάρχουν πραγματικοί τραπεζίτες;

Την ώρα που η κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι ηγέτες του Eurogroup προτάσσουν την ανάγκη διάσωσης του τραπεζικού συστήματος, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να μην έχουν συλλάβει τα μηνύματα των καιρών.

Υπάρχουν πραγματικοί τραπεζίτες;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και εβδομάδα!

Την ώρα που η χρηματοπιστωτική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι ηγέτες του Eurogroup προτάσσουν την ανάγκη διάσωσης (με κάθε κόστος) του τραπεζικού συστήματος και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτό, οι ελληνικές τράπεζες, υπό τη σαφή καθοδήγηση της ΤτΕ, εμφανίζονται να μην έχουν συλλάβει τα μηνύματα των καιρών.

Ενίσχυση της ρευστότητας, ανταλλαγή "τοξικών" κεφαλαίων με κρατικά ομόλογα και επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Σε αυτά τα τρία σημεία συμφώνησαν -κατ' αρχάς- οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης με στόχο έναν και μόνο:

Τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος, ώστε αυτό με τη σειρά του να εξακολουθήσει να τροφοδοτεί την οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα με την απαραίτητη ρευστότητα και κατά συνέπεια να αναχαιτιστούν -κατά το δυνατό- οι υφέρπουσες υφεσιακές τάσεις.

Δίχως αμφιβολία, η διατραπεζική αγορά βιώνει πρωτοφανείς στιγμές, υπό το φως της ραγδαίας αύξησης που σημειώνουν το Euribor και το Libor, ως αποτέλεσμα της κρίσης εμπιστοσύνης που κυριαρχεί στο ίδιο το τραπεζικό σύστημα και της συνεπακόλουθης απροθυμίας των τραπεζών να δανείσουν η μία στην άλλη.

Το γεγονός αυτό και μόνο και η αμυντική στάση που τηρούν τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσε να αιτιολογήσει το "σφίξιμο της κάνουλας".

Ο ριζικός όμως περιορισμός της πιστωτικής επέκτασης, που υιοθετούν από την αρχή του καλοκαιριού τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, μόνο τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Από την αχαλίνωτη προώθηση των κάθε λογής προϊόντων χορηγήσεων, στη διάρκεια του πρόσφατου παρελθόντος, σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα -η έκθεση του οποίου σε "τοξικά" προϊόντα θεωρείται αμελητέα- εφαρμόζει πολιτική σταγονόμετρου, πέραν οιασδήποτε λογικής.

Με την πολιτική αυτή αφενός εντείνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και αφετέρου οδηγεί (κατά μαθηματικό τρόπο) την κτηματική και οικοδομική αγορά σε σημαντική συρρίκνωση και κατά προέκταση τη λοιπή οικονομική δραστηριότητα.

Το οξύμωρο δε του πράγματος είναι ότι πρόκειται για μία πολιτική που, αν συνεχιστεί επί μακρόν, θα απαξιώσει τα ενυπόθηκα χαρτοφυλάκια των ίδιων των τραπεζών, οι οποίες την προωθούν.

Το σχέδιο δράσης που ανέλαβαν οι "15" χθες στο Παρίσι και που θα επαναεπιβεβαιώσουν την Τετάρτη οι "27" κατά γενική ομολογία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τουλάχιστον στην ευρωζώνη.

Στο επίκεντρό του βρίσκεται η ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και κυριότερα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς αυτό.

Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα θα λάβει το "μήνυμα";

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v