Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προυποθέσεις για νέα άνοδο στη Σοφοκλέους

Με καύσιμο το 1,8 δισ. ευρώ οι αγορές "εκτονώνονται" ανοδικά. Στον ρυθμό τους και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με την κίνηση Τράπεζας Πειραιώς-Proton Bank να χρήζει δεύτερης ανάγνωσης στον τραπεζικό κλάδο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη χθεσινοβραδινή ακραία μεταβολή στη Wall και νωρίτερα του Nikkei 14,1% στο Τόκιο.

Σε σχετικό θέμα των "Financial Times" γίνεται αναφορά στις αγορές-"πυραύλους" με καύσιμο το 1,8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια καθαρά τεχνικής και μόνο μορφής αντίδραση, σημειώνουν διορατικοί παράγοντες της αγοράς, με ενδεικτική την περίπτωση της ομάδας του eZMarket. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως "ακόμη και μια βίαιη ανοδική αντίδραση -που μπορεί να εκδηλωθεί με οποιαδήποτε αφορμή, αρκεί να είναι αποτέλεσμα συντονισμένης ενέργειας, δηλαδή να μπουν όλοι μαζί- δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μια αντίδραση". Προφανώς καλοδεχούμενη, αν και σε σχετικό θέμα του Γ.Α. Σαββάκη υπενθυμίζεται πως το μισό ταμπλό διαμορφώνεται σε επίπεδο κάτω από τα χαμηλά του 2003.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώθηκε χθες η πρώτη πράξη των λίγο ως πολύ αναμενόμενων εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο. Η Proton Bank υποχωρεί κατά 29,8% στα 2,78 ευρώ, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αντιδρά κατά 3,07% στα 11,40 ευρώ και ο Νίκος Γ. Δρόσος σημειώνει τα αυτονόητα αυτής της κίνησης, δηλαδή μιας "πώλησης δίχως λεφτά και με discount…".

Κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν η κινητικότητα αυτή στον μεσαίο χώρο των τραπεζών να έχει συνέχεια, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, αν και η αγορά περιμένει τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών μεταξύ των ισχυρών και την επόμενη κίνηση της Marfin Investment Group.

Όσον αφορά στην αντίδραση, οδηγός ήταν η Εθνική, που "έπιασε" τα 24,30 ευρώ, αν και από τη χθεσινή προσυνεδριακή αναφορά μας έχουμε θέσει ως στόχο τα 25,10 ευρώ. Σε αυτήν τη φάση, βεβαίως.

Σημειώθηκαν όμως χθες ακραίες μεταβολές με περισσότερες από 50 μετοχές να υπεραποδίδουν από 10% μέχρι και 27,3% στην περίπτωση της Altec.

Έχει ενδιαφέρον πως τουλάχιστον στις μισές από αυτές τις 50 μετοχές η αντίδραση πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές περισσότερες από αυτές των προηγούμενων δύο (ή ακόμη και τριών) πτωτικών συνεδριάσεων.

Αυτό μπορεί να αποτελεί… καύσιμο, πάντα βραχυπρόθεσμα, για μετοχές εταιριών όπως Μαΐλλης (0,40 ευρώ), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (0,36 ευρώ), Τεχνική Ολυμπιακή (0,27 ευρώ), Νηρεύς (0,88 ευρώ), Τράπεζα Αττικής (2,41 ευρώ), Lavipharm (1,39 ευρώ), Forthnet (1,40 ευρώ).

Εκτός από αυτές, όμως, και σε Μυτιληναίο (5,38 ευρώ), ΟΛΘ (17,38 ευρώ), Frigoglass (8,18 ευρώ), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (6,80 ευρώ), Φουρλή (10,38 ευρώ), Υγεία (2,52 ευρώ), Intracom (1,31 ευρώ) και σε ακόμη ορισμένες με υπεραπόδοση και αυξημένες συναλλαγές μπορεί να υπάρξει συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v