Πόσο... ψωμί έχει ακόμη το ράλι των αγορών

Μπορεί οι συντονισμένες ενέργειες των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών να μείωσαν τον συλλογικό πανικό, εντούτοις το ερώτημα τώρα είναι αν το χθεσινό ράλι στα χρηματιστήρια θα έχει συνέχεια.

Πόσο... ψωμί έχει ακόμη το ράλι των αγορών
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Gordon Brown είχε απόλυτο δίκιο.

Η αντίδραση των αγορών στο μπαράζ μέτρων, τα οποία ανακοινώθηκαν από τις χώρες της Ε.Ε. και από άλλες για τόνωση της ρευστότητας, για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και για εγγύηση των καταθέσεων στη λιανική αγορά και στη διατραπεζική, ήταν κάτι παραπάνω από θετική.

Δεν είναι άλλωστε μικρό πράγμα να κερδίζει ο Dow Jones πάνω από 900 μονάδες, ο γερμανικός DAX πάνω από 11% και ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600 κάπου 10% σε μία ημέρα.

Αντίθετα, η άνοδος του Γενικού Δείκτη στη Σοφοκλέους, που ήταν περίπου η μισή, ίσως δεν ήταν το ίδιο ικανοποιητική.

Όμως, τα ζητούμενα είναι το μέγεθος της ανοδικής αντίδρασης των αγορών και η διάρκειά της.

Γιατί αν πρόκειται για αντίδραση μίας ημέρας, τότε ίσως έχει γίνει μια τρύπα στο νερό.

Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ομαλοποίηση της διατραπεζικής αγοράς και των αγορών πίστωσης.

Η χθεσινή υποχώρηση των επιτοκίων αναφοράς Euribor του ευρώ και Libor του δολαρίου δημιουργεί ελπίδες για τη συνέχεια.

Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και επενδυτικά προϊόντα αξίας πολλών τρισ. σε παγκόσμια κλίμακα τιμολογούνται με βάση τα ανωτέρω επιτόκια αναφοράς.

Όμως, θα ήταν ουτοπικό να περιμένει κανείς ότι τα επιτόκια Euribor και Libor για μικρές διάρκειες θα συγκλίνουν αρκετά το επόμενο διάστημα προς το επίπεδο των επιτοκίων παρέμβασης της EKT και της Fed αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται πλέον στο 3,75% και της Fed στο 1,5%, μετά τις συντονισμένες μειώσεις επιτοκίων της προηγούμενης εβδομάδας.

Το πιθανότερο είναι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων της διατραπεζικής να συνεχιστεί με πιο δειλά βήματα, καθώς οι τράπεζες περιμένουν να δουν πώς θα αποτυπωθούν γραπτώς από τις διάφορες κυβερνήσεις οι εγγυήσεις για τις καταθέσεις στη διατραπεζική αγορά.

Μια ματιά, όμως, στο εμπροσθοβαρές (forward) 3μηνο επιτόκιο Libor από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά αποκαλύπτει πως οι αγορές προεξοφλούν μείωσή του κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η εύρυθμη λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς αποτελεί βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων μετά τις καταθέσεις και τον ενέχυρο δανεισμό από τις κεντρικές τράπεζες.

Επιπλέον, συμβάλλει στο "ξεπάγωμα" των αγορών πίστωσης σε βάθος χρόνου.

Με άλλα λόγια, δημιουργεί μεγαλύτερη ηρεμία στο διεθνές τραπεζικό και γενικότερα στο χρηματοοικονομικό σύστημα και μικρότερες διακυμάνσεις στις αγορές, που θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για την ανάδειξη των θεμελιωδών δεδομένων των εισηγμένων επιχειρήσεων και των αγορών.

Ακόμη και αν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές δεν συνεχίσουν ανοδικά, υποκύπτοντας στην αποκόμιση κερδών που είναι λογικό να υπάρξει, η περαιτέρω συμπίεση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά θα φέρει κέρδη.

Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει επίσης η τεχνική ανάλυση που θέλει οι μετοχές να είναι τόσο υπερπουλημένες όσο λίγες φορές στο παρελθόν.

Πόσα κέρδη;

Αν ήταν να επιστρέψει το σημερινό Ρ/Ε του 13,5 (μετά τη χθεσινή άνοδο) στον ιστορικό μέσο όρο του 14,4 περίπου, θα μιλούσαμε για περαιτέρω άνοδο της τάξης του 6% - 10%, πριν το ράλι ανακούφισης εξαντληθεί.

Ασφαλώς η συνεχιζόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και η μείωση του δανεισμού (μόχλευσης) παγκοσμίως δεν βοηθούν. Όμως, όλα είναι μέσα στο παιχνίδι.

Dr. Money

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v