Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τα χαμηλά '03 το μισό ταμπλό

To sell off της τελευταίας περιόδου έχει οδηγήσει το μισό ταμπλό της Σοφοκλέους σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του 2003. Οι χλωρές μετοχές του Χ.Α. που κάηκαν μαζί με τις ξερές. Ποιες περιπτώσεις ξεχωρίζουν.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
ΧΑ: Κάτω από τα χαμηλά 03 το μισό ταμπλό
**Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των ελληνικών μετοχών στην πενταετία δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 Η πτώση των τελευταίων ημερών έχει οδηγήσει την αγορά σε χαμηλά 52 εβδομάδων, ενώ περισσότερες από 2.700 μονάδες (σε ποσοστιαίους όρους περισσότερο από 50%) έχει απολέσει η Σοφοκλέους από τα υψηλά επίσης 52 εβδομάδων, στις 31 Οκτωβρίου 2007, και παρόμοια είναι η κατάσταση στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Για τους δείκτες της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη, αφού ο FTSE/ASE Mid 40 κινείται 56% χαμηλότερα από τα υψηλά των 52 εβδομάδων, ενώ ο αντίστοιχος της μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Small Cap 80 έχει απολέσει το 52% της αξίας του.

Εξετάζοντας, μάλιστα, τις αποδόσεις στην πενταετία, και για την ακρίβεια από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003, η εικόνα για το 1/2 του ταμπλό του χρηματιστηρίου είναι άκρως απογοητευτική, αφού 131 τίτλοι είναι διαπραγματεύσιμοι σε χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Μαρτίου 2003, όταν ο Γενικός Δείκτης άγγιζε τις 1.467 μονάδες, και μόλις 57 τίτλοι τον ξεπερνούν σε κέρδη.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, όπου ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξεως του 50% από την αρχή του έτους, ίσως δεν είναι εφικτό να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Επιπρόσθετα, αρκετές από τις μετοχές ανήκουν σε κλάδους οι οποίοι στη συγκεκριμένη πενταετία είδαν τις οικονομικές επιδόσεις τους να συρρικνώνονται δραματικά, όπως για παράδειγμα αυτός της κλωστοϋφαντουργίας, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών στο ταμπλό να έχουν βυθιστεί προ πολλού, οπότε η τρέχουσα οικονομική συγκυρία ήρθε απλώς να αποτελειώσει την ήδη μισοκατεστραμμένη εικόνα.

Παράλληλα, μεγάλες απώλειες καταγράφουν και μερικοί άλλοι τίτλοι που ανήκουν σε εταιρείες οι οποίες αντιμετώπισαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η Τεχνική Ολυμπιακή, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, ο Μαΐλλης, η ΑΕΓΕΚ και η Πετζετάκις.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο τίτλος του ομίλου Ideal που έχει φτάσει στο 1,30 ευρώ, ενώ με απώλειες άνω του 90% ακολουθούν οι μετοχές των εταιρειών Άλμα Ατέρμων, Betanet, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και Τεχνική Ολυμπιακή.

Εξετάζοντας τους 130 τίτλους που έχουν υποστεί βαρύτατη κάμψη από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003, παρατηρούμε ότι η αγορά «τιμώρησε» εταιρείες οι οποίες παρουσίασαν αρνητικές μεταβολές στις οικονομικές καταστάσεις τους, όπως είναι οι περιπτώσεις των Μαΐλλη και Cardico. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως στην ίδια άσχημη κατάσταση σε όρους αποδόσεων στο ταμπλό βρίσκονται και αρκετές μετοχές πολλών εισηγμένων από διάφορους κλάδους οι οποίες στη συγκεκριμένη πενταετία αύξησαν σημαντικά τις οικονομικές επιδόσεις τους, χωρίς όμως αυτό να έχει αναγνωριστεί.

---Οι ιδιαίτερες περιπτώσεις

Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς, όπως, για παράδειγμα, οι παρακάτω:

- ΑΤΕbank: Η μετοχή κινείται με εμφανή αδυναμία αφού είναι διαπραγματεύσιμη στα 2,01 ευρώ έναντι 3,40 ευρώ στα χαμηλά του Μαρτίου 2003, ήτοι καταγράφει απώλειες 41%, ενώ οι αντίστοιχες αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών για την ίδια χρονική περίοδο εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα θετικές.

- Inform Λύκος: Με απώλειες της τάξεως του 43,2% από τα χαμηλά του 2003, η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη σχεδόν 2 ευρώ λιγότερο από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003, ενώ με την εξαγορά πλέον του 80% της Austria Card η ανάπτυξη του ομίλου είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων υπολογίζονται γύρω στα 9 εκατ. ευρώ.

- Forthnet: Σημαντικές οι απώλειες για την εταιρεία, οι οποίες προσεγγίζουν το 42% από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2003. Αξίζει να επισημανθεί ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ανέρχεται στα 231,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή είναι μικρότερη από τα 300 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν πρόσφατα μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (!).

- Byte: Ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμός στο 1,30 ευρώ έναντι 2,58 ευρώ στα χαμηλά του Μαρτίου 2003, ενώ τα οικονομικά της εταιρείας βελτιώνονται συνεχώς. Οι απώλειες σε ποσοστό περίπου 50% σχεδόν στο ταμπλό δεν συνάδουν προς την οικονομική εξέλιξη της επιχείρησης στη διάρκεια της 5ετίας, ενώ ο ρυθμός αύξησης των κερδών κατά το πρώτο εξάμηνο δεν εντυπωσίασε. Πάντως, στην εταιρεία επιμένουν για διψήφιο ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης μέσα στην επόμενη τριετία.

- Alumil: Με απώλειες 43,4% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003 κινείται η μετοχή της εταιρείας, η οποία στο εξάμηνο κινήθηκε υψηλότερα σε οικονομικές επιδόσεις. Παρ’ όλα αυτά η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Αλουμύλ Μυλωνάς είναι πολύ ικανοποιητική και στοχεύει και σε ανάπτυξη στο εξωτερικό. Όσο κι αν η αγορά τιμωρεί την πτωτική πορεία της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας και το ύψος του δανεισμού της εισηγμένης, χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν την πτώση της μετοχής υπερβολική.

- Βιοτέρ: Η εταιρεία δεν είναι η μοναδική στον κλάδο που κινείται χαμηλότερα στο ταμπλό σε σχέση με τα χαμηλά του Μαρτίου 2003 (απώλειες 50,6%), όμως η πορεία της εμφανίζεται καλή, η επιχείρηση είναι κερδοφόρα, διαθέτει ακίνητη περιουσία και ο τίτλος της είναι διαπραγματεύσιμος σε επίπεδα πολύ κατώτερα από τη λογιστική αξία του.

- ΔΕΗ: Με απώλειες 26% από τα χαμηλά του Μαρτίου κινείται η μετοχή της εταιρείας. Τα οικονομικά δεδομένα για την Επιχείρηση δεν είναι ευοίωνα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της για το δεύτερο εξάμηνο, ωστόσο η κεφαλαιοποίησή της έχει διαμορφωθεί στα 2,23 δισ. ευρώ.

- Dionic: Απώλειες σχεδόν 42% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003 καταγράφει η εταιρεία, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξής της στην πενταετία ήταν σημαντικοί. Τα κέρδη της εισηγμένης διατηρήθηκαν σταθερά στο πρώτο εξάμηνο, ενώ ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος με ελκυστικό πολλαπλασιαστή κερδών και το θετικό είναι ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ευέλικτη στη διαχείριση των αρνητικών συγκυριών στην οικονομία.

- J&P Άβαξ: Με απώλειες που αγγίζουν το 40% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003 κινείται η μετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας. Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν πως τα τρέχοντα επίπεδα παρέχουν ένα εξαιρετικό σημείο εισόδου, αφού διαθέτει ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και σημαντική θέση στους τομείς των κατασκευών και των μεγάλων έργων.

- Βάρδας: Με πτώση 52,6% κινείται στο ταμπλό η μετοχή, ενώ στο 6μηνο του έτους δεν κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη της. Παρά τη δυσμενή συγκυρία της αγοράς, η εισηγμένη «απαντά» με διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων της. Πολύ ψηλά η μερισματική απόδοση, αν και το 2009 από πολλούςαναμένεται μείωση του διανεμόμενου μερίσματος.

- Folli Follie: Ο τίτλος της εταιρείας έχει υποχωρήσει κάτω από τα 10 ευρώ, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για καθαρά κέρδη 78 - 80 εκατ. ευρώ. Προς την ίδια κατεύθυνση βαδίζουν και οι πρόσφατες τιμές-στόχοι των αναλυτών. Η Alpha Finance δίνει τιμή-στόχο τα 20,5 ευρώ, η Εθνική - Ρ&Κ τα 20,1 ευρώ και η Proton Bank τα 20 ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι η τιμή από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2003 καταγράφει απώλειες 14,1%.

- F.G. Europe: Η μετοχή της εταιρείας κινείται χαμηλότερα κατά 13,4% σε σχέση με τα χαμηλά του Μαρτίου του 2003, αλλά η εταιρεία προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τα αποτελέσματα στο σύνολο της χρήσης 2008, με τα συνολικά έσοδα να αναμένεται να ανέλθουν σε 149,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά μετά από φόρους υπολογίζονται σε 16,20 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 22,45%. Ο δείκτης P/E για τον τίτλο έχει διαμορφωθεί στις 6,2 φορές.

- Πλαστικά Θράκης: Απώλειες 21% σε σχέση με τα χαμηλά του Μαρτίου 2003 καταγράφει η μετοχή. Βάσει των κερδών του 2007 και της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης, προκύπτει ότι ο τίτλος όχι μόνο είναι διαπραγματεύσιμος κάτω από τη λογιστική αξία του (P/BV 0,45), αλλά έχει και μονοψήφιο δείκτη P/E της τάξεως του 4,5 (υπήρχαν και έκτακτα κέρδη). Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2008.

- Γενική Εμπορίου: Χαμηλότερα κατά 33% κινείται η μετοχή της εταιρείας σε σχέση με τον Μάρτιο του 2003, ενώ στο εξάμηνο τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά και το ίδιο αναμένεται και για το γ΄τρίμηνο του έτους. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο μελλοντικής υποχώρησης των επιτοκίων στον κλάδο, όμως η εισηγμένη έχει προχωρήσει σε κινήσεις για να περιορίσει τον κίνδυνο.

* Αναδημοσίευση από το 551ο φύλλο της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 10 - 14 Οκτωβρίου 2008

**Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των ελληνικών μετοχών στην πενταετία δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v