Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Proton: Πώληση δίχως λεφτά και με discount…

H πώληση μεγάλου ποσοστού της Proton στην Τράπεζα Πειραιώς με τον τρόπο που έγινε θυμίζει την παροιμία "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό" και είναι χαρακτηριστική της περιόδου που διανύουμε.

Proton: Πώληση δίχως λεφτά και με discount…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες αποτέλεσε χθες η συμφωνία για την απόκτηση του 26,98% της Proton Bank από την Τράπεζα Πειραιώς.

Δίχως λεφτά, αλλά με σχέση ανταλλαγής 1 Πειραιώς προς 5,5 Proton, που με κλείσιμο Παρασκευής σημαίνει τιμή 2,01 ευρώ ανά μετοχή για την Proton και με το χθεσινό κλείσιμο 2,07 ευρώ η τράπεζα ουσιαστικά πουλήθηκε κοψοχρονιά

Και μάλιστα, ενώ η λογιστική αξία της Proton, σύμφωνα με τους πρώην βασικούς μετόχους της, ήταν διπλάσια της προσφοράς της Πειραιώς, γεγονός που απέδειξαν έμπρακτα εξαγοράζοντας προ δεκαημέρου περίπου τη συμμετοχή του IRF της κ. Αγγελικής Φράγκου στην τιμή των 6,5 ευρώ ανά μετοχή, μία αγορά που φαίνεται πως έγινε με leverage και οδήγησε τελικά στη χθεσινή βεβιασμένη συναλλαγή.

Ως αποτέλεσμα των όρων της παραπάνω συναλλαγής, μετά την άρση της προσωρινής αναστολής της, χθες η μετοχή της Proton έκανε βουτιά -29,80%, αφού η διακύμανσή της δεν μπορούσε να υπερβεί το πλαφόν του +/-30%, κλείνοντας με σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο στα 2,78 ευρώ, και μάλιστα έπειτα από μόνο 51 πράξεις επί 39,055 μετοχών, προϊδεάζοντας έτσι και για τη σημερινή της πορεία…

Από την άλλη μεριά, η μετοχή της Πειραιώς σημείωσε τη μικρότερη άνοδο από ολόκληρο το τραπεζικό ταμπλό, σε ποσοστό 3,07%, κλείνοντας στα 11,40 ευρώ…, γεγονός ιδιαίτερα ενδιαφέρον υπό το φως και των όρων της συμφωνίας.

Σε οιαδήποτε των περιπτώσεων, η εξαγορά αυτή εμφανίζεται να αποτελεί πρόκριμμα για τυχόν μελλοντικές εξαγορές μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων από τους "μεγάλους" της αγοράς αλλά και για εισηγμένες επιχειρήσεις που θα βρεθούν "στην ανάγκη", όσο διαρκεί η υπάρχουσα κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον.

Ο προφανής τερματισμός της εποχής των "premiums" στις εξαγορές πιθανότατα έχει μικρή σημασία, δεδομένης της ιδιαίτερης κατάστασης που χαρακτηρίζει τις απανταχού χρηματιστηριακές αγορές.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι όροι τους οποίους εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιβάλουν οι εκάστοτε αγοραστές όταν αισθάνονται ότι μπορούν να το πράξουν. 

Σε ό,τι αφορά τους μετόχους της Proton που πούλησαν, είναι δεδομένο ότι εγκαταλείπουν άδοξα το εγχείρημα που υλοποιούσαν και τις φιλοδοξίες που είχαν, ενώ ανοιχτό παραμένει ως θέμα το τι θα κάνουν οι λοιποί σημαντικοί μέτοχοι (υπολογίζεται ότι αθροιστικά κατέχουν ποσοστό της τάξεως του 29% - 30%) που αρνήθηκαν να πουλήσουν.


Από μια πλευρά, πάντως, είναι παρήγορο ότι ακόμη και στην περίπτωση της Proton, που διαπραγματεύτηκε με το "μαχαίρι στον λαιμό" αυτό το σαββατοκύριακο, υπήρξε πώληση, έστω και σε αυτά τα επίπεδα…

Το σύστημα λειτουργεί και με τη δέουσα ταχύτητα. Αλλά δεν παίρνει... αιχμαλώτους!

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v