Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαναφορά στις 2.500 μονάδες για το ΧΑ

Αντίδραση καταπιεσμένου ελατηρίου, με την σημαντική συνδρομή των διεθνών αγορών. Τα ξένα χαρτοφυλάκια να παραμένουν κυρίως πωλητές, ενώ ζητούμενο είναι η εισροή φρέσκου χρήματος. Πτώση 29,8% για Proton.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αντίδραση πεπιεσμένου ελατηρίου με την «ευγενική χορηγία» των διεθνών αγορών, του οποίου η χρονική διάρκεια παραμένει άγνωστη.

Σήμερα οι αγορές μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου επιδόθηκαν σε μία ανοδική αντίδραση χωρίς ουσιαστικό «αντίπαλο δέος», αφού δεν υπήρχαν προς ανακοίνωση ούτε σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία ούτε αποτελέσματα γ’ τριμήνου, που συνεχίζονται αύριο στην πέραν του Ατλαντικού όχθη με Johnson & Johnson, Intel και Pepsico.

Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι στην σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους και στην πλευρά των αγοραστών εθεάθησαν traders, βασικοί μέτοχοι, ενώ ενεργοποιήθηκαν και αρκετές κινήσεις buy back. Αντίθετα, τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια παρέμειναν στην πλευρά των πωλητών.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι είναι τελείως διαφορετικό η επιχειρούμενη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την αποφυγή της ύφεσης που από ότι φαίνεται παίρνει έκταση σε όλο και περισσότερες χώρες.

Σε αυτήν την περίπτωση συνιστούνται υπομονή, διαφύλαξη κεφαλαίου αντί για «τυχοδιωκτισμό», προσπάθεια διατήρησης αυξημένης ρευστότητας και επιλεκτικές τοποθετήσεις σε εταιρίες μηδενικών ή ελάχιστων υποχρεώσεων, που θεωρείται βέβαιο ότι θα λειτουργούν και του χρόνου.

Πιθανοί σηματωροί αναστροφής της τάσης θα είναι η σημαντική αύξηση του τζίρου και η επιστροφή παραδοσιακών χαρτοφυλακίων που κινούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ασφαλώς κατά την σημερινή συνεδρίαση την μερίδα του λέοντος όσον αφορά στο ενδιαφέρον απέσπασε το deal μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Proton Bank. Η τελική συμφωνία για το 26,98% της Proton, με σχέση ανταλλαγής μετοχών στο 1 προς 5,5 σηματοδοτεί απόλυτα νέες εποχές από αυτές που ήταν μέχρι στιγμής γνωστές στη Σοφοκλέους.

Από ότι φαίνεται εγκαταλείπονται πλέον τα premium και οι όποιοι εν δυνάμει αγοραστές δείχνουν εξαιρετικά σκληροί στις διαπραγματεύσεις τους, ακόμα και όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλη συντριβή των αποτιμήσεων και το όποιο deal γίνεται με ανταλλαγή μετοχών.

Με αυτά τα δεδομένα, το τελικό -29,8% για τον τίτλο της Proton Bank (και μάλιστα με ανεκτέλεστη εντολή πώλησης 89.930 τεμαχίων) έδειξε μάλλον φυσιολογικό.

Εξαιρετικά επιφυλακτική η αγορά για την κίνηση αυτή και με την Τράπεζα Πειραιώς, που είχε σαν αποτέλεσμα η μετοχή της να καταγράψει την μικρότερη άνοδο από όλο το τραπεζικό ταμπλώ, κλείνοντας στα 11,4 ευρώ (+3,07%) και μάλιστα έμεινε ανεκτέλεστη εντολή πώλησης 62.899 τεμαχίων.

Από εκεί και πέρα και πάντα όσον αφορά στις μετοχές του 20άρη, μία προσεκτικότερη ματιά θα μπορούσε να διακρίνει ότι σε μία περίπου πανηγυρική συνεδρίαση οι πωλητές έδωσαν εκ νέου το παρόν.

Δεν είναι τυχαίο ότι έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας Βιοχάλκο, Intralot και ΟΠΑΠ, και πολύ κοντά σε αυτό Εθνική και Motor Oil.

Μάλιστα μία δεύτερη ματιά στο ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής και στην πίεση που υπέστη ο τίτλος μετά τις 16:40 επαναφέρει τουλάχιστον την συγκρατημένη ανησυχία. Άλλωστε για να αλλάξει τεχνικά κάτι, σε πρώτη φάση ο εν λόγω τίτλος θα πρέπει να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 26,82 ευρώ.

Όσον αφορά στο τεχνικό μέρος της συνεδρίασης και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, για να επιστρέψει η συγκρατημένη αισιοδοξία και η σημερινή συνεδρίαση να μην αποδειχθεί μία πρώτης τάξεως «bull trap» ο εν λόγω δείκτη πρέπει να επιτύχει σε πρώτη φάση κλείσιμο υψηλότερα των 1.450 μονάδων και σε δεύτερη φάση ανοδική διάσπαση της ζώνης 1.510-1.530, βάζοντας σαν πρώτο στόχο την επόμενη ζώνη αντίστασης 1.580-1.600.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι στηρίξεις στις 1.347 και 1.312-1.300 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1.300 μονάδων επαναφέρει τις τεχνικές ανησυχίες και βάζει σε δοκιμασία την στήριξη των 1.278 μονάδων.

Από τις μετοχές του FTSE, πλην του ΟΠΑΠ που έκλεισε αμετάβλητος, όλες οι υπόλοιπες έκλεισαν με θετικό πρόσημο και με μικρά έως εντυπωσιακά κέρδη.

Ξεχώρισαν το +14,47% για τον Μυτιληναίο, το +13,48% της ΔΕΗ, ενώ ακολούθησαν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+12,96%), Τράπεζα Κύπρου (+11,97%) και Eurobank (+10,49%).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, προσέκρουσε τρεις φορές στις παρυφές των 2.528 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 2.506,45 μονάδες, με κέρδη 5,66%, όμως όπως με σχετικά λίγα λεφτά πέφταμε, με ακόμη λιγότερα σήμερα η Σοφοκλέους ανέβηκε. Είναι ενδεικτικό ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, με την μικτή αξία συναλλαγών να πλησιάζει τα 235 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα τα 17,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανάλογη του κλίματος και η τελική εικόνα, με 251 ανοδικές μετοχές έναντι 19 πτωτικών, και 28 τίτλοι με κέρδη από 14% έως 27,27%, όμως για όλους τους πρωταγωνιστές της ημέρας απαιτείται συνέπεια και συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v