Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Απώλειες 12 δισ. για ελληνικές μετοχές

Απώλειες 12 δισ. δολαρίων σημείωσε η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών συμφερόντων εταιριών οι μετοχές των οποίων είναι διαπραγματεύσιμες στη Wall Street από τις 2 έως και τις 10 Οκτωβρίου.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Wall: Απώλειες 12 δισ. για ελληνικές μετοχές

Απώλειες 12 δισ. δολαρίων σημείωσε η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών συμφερόντων εταιριών οι μετοχές των οποίων είναι διαπραγματεύσιμες στη Wall Street από τις 2 έως και τις 10 Οκτωβρίου.

Η συνεχιζόμενη τις τελευταίες ημέρες μεγάλη κρίση στη Wall Street έχει αποδειχτεί, όπως σημειώνει σε report του το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος, Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στις ΗΠΑ, "νέμεση" για τις μετοχές των ελληνικών συμφερόντων εταιριών οι οποίες είναι εισηγμένες στην κεφαλαιαγορά της Νέας Υόρκης.

Οι τιμές διαπραγμάτευσης των μετοχών τους εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, οι οποίες μάλιστα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο. Ειδικότερα την τελευταία εβδομάδα, μόνο η μετοχή της ναυτιλιακής εταιρίας Oceanaut του κ. Βίκτωρα Ρέστη (η οποία, σημειωτέον, εισήχθη στην παράλληλη αγορά του ΑΜΕΧ τον Μάρτιο του 2007) κατέγραψε άνοδο -περίπου 17%- και οι υπόλοιπες 25 σημείωσαν πτώση, ενώ δύο βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στις 12:00 ώρα Νέας Υόρκης και ενώ η διαπραγμάτευση βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, με πολύ έντονες -για μία ακόμη συνεδρίαση- πτωτικές τάσεις, η συνολική κεφαλαιοποίηση (ή χρηματιστηριακή αξία) όλων των εισηγμένων ελληνικών συμφερόντων εταιριών σε NYSE, NASDAQ και ΑΜΕΧ ανερχόταν στα 32,5 δισ. δολ. ΗΠΑ περίπου έναντι 44,5 δισ. δολ. ΗΠΑ μία μόλις εβδομάδα νωρίτερα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης 2 Οκτωβρίου, στα 80 δισ. δολ. ΗΠΑ μόλις 4,5 μήνες νωρίτερα (21/5/2008) και σχεδόν στα 90 δισ. δολ. ΗΠΑ στο προ ενός έτους ιστορικό υψηλό τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει πλέον ούτε μία ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρία με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολ. ΗΠΑ, ενώ μέχρι τον Μάιο υπήρχαν 10, η χρηματιστηριακή αξία των οποίων κυμαινόταν μεταξύ 1,04 δισ. δολ. ΗΠΑ (Safe Bulkers) και 3,94 δισ. δολ. ΗΠΑ (Dry Ships).

Όσο για τους "τρεις μεγάλους" της Νέας Υόρκης, ΟΤΕ, 3Ε και Εθνική, έχουν απωλέσει συνολικά άνω των 29 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση από τα τέλη Μαΐου μέχρι σήμερα.

Όπως σημειώνει στο report του το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος, η συνολική απώλεια κεφαλαιοποίησης είναι 12 δισ. δολ. ΗΠΑ (-27%) για τις ελληνικών συμφερόντων εταιρίες μέσα στην τελευταία εβδομάδα και περίπου 57,5 δισ. δολ. ΗΠΑ σε ετήσια βάση (-64%).

Την ίδια στιγμή, ο βασικός δείκτης DJIA του χρηματιστηρίου NYSE έχει υποχωρήσει σε ετήσια βάση 41,8% από το ιστορικό υψηλό των 14.093 μονάδων (το οποίο είχε σημειωθεί στις 9/10/2007).

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποτιμήσεις των μετοχών ελληνικών συμφερόντων που είναι εισηγμένες στη Wall Street δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v