Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ανασαίνουν" τράπεζες - ΔΕΗ στη Σοφοκλέους

Αποδίδει καρπούς η συντονισμένη κίνηση των ισχυρών του κόσμου. Ανασαίνει η αγορά χρήματος, υποχωρεί το επιτόκιο διατραπεζικής, αντιδρούν υψηλότερα βασικοί δείκτες-μετοχές σε Ευρώπη και ΧΑ. Ανάκαμψη τραπεζών - ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε εξέλιξη βρίσκεται η αντίδραση-οξυγόνο για τις χρηματιστηριακές αγορές. Από τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπου ο DAX συνεχίζει σταθερά κατά 6,4% υψηλότερα, τη στιγμή που τα συμβόλαια του Dow Jones και του S&P 500 παραπέμπουν σε θετικό άνοιγμα σε ποσοστά 4,03% και 5,11% αντίστοιχα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες και μετοχές κινούνται υψηλότερα, με τον FTSE 20 κατά 5,4% και τον Γενικό Δείκτη κατά 5,3%, στις παρυφές των 2.500 μονάδων.

Το γεγονός ότι λίγο μετά τις 14:05 οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 133 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η κίνηση αφορά σε λίγους και ισχυρούς παίκτες. Τόσο από το τραπεζικό μέτωπο όσο και από την πλευρά ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύουν τόσο η υπεραπόδοση τραπεζικών μετοχών, με την Εθνική στα 24,7 ευρώ, 6,47% υψηλότερα, όσο και η σε ανάλογη πορεία της ΔΕΗ.

Είναι γνωστό πως σε ΔΕΗ και ΟΤΕ δραστηριοποιούνται ισχυροί εγχώριοι επενδυτικοί κύκλοι που έχουν "χτίσει" σημαντικές θέσεις σε τιμές υψηλότερες από τις τρέχουσες.

Μια άλλη παράμετρος που είναι πάνω στο… τραπέζι του παιχνιδιού αφορά στη διακύμανση του πετρελαίου, του χρυσού, αλλά και του βασικού επιτοκίου Euribor. Ο χρυσός δείχνει να σταθεροποιείται στα 858,6 δολάρια η ουγκιά, ενώ κατά 4,3% ενισχύεται το πετρέλαιο, στα 81,04 δολάρια το βαρέλι.

Συντονισμένες σε διεθνές επίπεδο οι κινήσεις των ισχυρών, ενώ και στην Αθήνα η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση τόσο με τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και με τους τραπεζίτες.

Μετοχές-σηματωροί των κλάδων και αποτίμησης όπου συμπεριλαμβάνονται κινούνται από 5% - 6% και υψηλότερα. Στα 5,20 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου (10,2%), με σημαντική άνοδο η μετοχή του ΟΛΘ στα 17,20 ευρώ (ακολουθεί ο ΟΛΠ) αλλά και των εταιριών Μουζάκης, Lavipharm, ΓΕΚ-Τέρνα, Φουρλής, Σαράντης, Altec, Frigoglass, Άττικατ και αρκετών ακόμη δυνάμεων από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό επιβεβαιώνουν την τάση που επικρατεί μέχρι στιγμής.

Όσον αφορά πάντα στη βραχυπρόθεσμη τάση, σχεδόν τα πάντα εξαρτώνται από την αντίδραση σήμερα - αύριο της καρδιάς του συστήματος, δηλαδή της Wall Street.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις από τη συντονισμένη προσπάθεια των ισχυρών μέσα στο σαββατοκύριακο είναι ενθαρρυντικές. Και σαφώς προς ουσιαστικότερη κατεύθυνση απ' ό,τι η παράλληλη κίνηση μείωσης των βασικών επιτοκίων στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v