Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσωρινή αναστολή για Πειραιώς-Proton

Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Proton Bank αποφάσισε το Χ.Α., εν μέσω σεναρίων για επικείμενο deal. Τι ανακοίνωσε η Πειραιώς. Τι έγραφε το euro2day.

Προσωρινή αναστολή για Πειραιώς-Proton
Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Proton Bank αποφάσισε το Χ.Α., εν μέσω σεναρίων για επικείμενο deal.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι διερευνά πρόταση μετόχων της PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ A.E. για μετοχική συνεργασία, ενώ σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του euro2day η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη, καθώς η Πειραιώς φέρεται να πρότεινε ως τίμημα ανά μετοχή τα 2,5 ευρώ, ενώ οι μέτοχοι της Proton ζητούν 3,5 ευρώ.

Ειδικότερα, "το Χρηματιστήριο Αθηνών κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λαμβάνοντας υπόψη σχετικά αιτήματα των εταιριών, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιριών ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. και PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. σήμερα 13 Οκτωβρίου 2008 εν όψει ανακοίνωσης ενδεχόμενων σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων.

Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που σχετικές ανακοινώσεις δημοσιοποιηθούν εντός της ημέρας, η αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο εταιριών θα αρθεί".

Στο μεταξύ, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι διερευνά πρόταση μετόχων της PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ A.E. για μετοχική συνεργασία, προσθέτοντας ότι θα ενημερώσει εντός της ημέρας το επενδυτικό κοινό, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του euro2day. 

Η Proton Τράπεζα γνωστοποίησε ότι έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη προχωρημένων διαπραγματεύσεων μεταξύ μετόχων της και της Τράπεζας Πειραιώς για ενδεχόμενη μετοχική συνεργασία και δεσμεύεται να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη.

Νωρίτερα, το euro2day έγραφε: 

Πειραιώς: Οι επαφές με Proton και το παρασκήνιο

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων Τράπεζας Πειραιώς και Proton Bank διεξάγονται αυτή την ώρα με αντικείμενο την βελτίωση του τιμήματος που προσφέρει η Πειραιώς για την απόκτηση ποσοστού στην Proton Bank.

H απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη καθώς η Πειραιώς φέρεται να πρότεινε ως δίκαιη αποτίμηση της Proton τα 2,5 ευρώ, συζητώντας σχέση ανταλλαγής, ενώ οι μέτοχοι της Proton ζητούν 3,5 ευρώ. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες, επίσημα, η πρόταση της Πειραιώς διενεργήθηκε το Σαββατοκύριακο και αυτή την ώρα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με τους μετόχους της Proton να συνεδριάζουν για την στάση τους.

Το παρασκήνιο

Την περασμένη Παρασκευή η συγκέντρωση από τεθωρακισμένες λιμουζίνες έξω από τα γραφεία της Πειραιώς έβγαζε μάτια. Οι βασικοί μέτοχοι ή κάποιοι εξ αυτών συνεδρίαζαν με το management της τράπεζας.

Ένα από τα θέματα της ατζέντας ήταν η μετοχική συνεργασία με την Proton Bank. H διοίκηση της τράπεζας φέρεται να την εισηγήθηκε ως κίνηση, που αφενός θα επιβεβαίωνε έμπρακτα την κεφαλαιακή ισχυρή βάση της Πειραιώς και αφετέρου θα δημιουργούσε βάσεις για υπεραξία την επόμενη ημέρα της κρίσης.

Μόνο που για να πέσουν τα «θεμέλια» μελλοντικών υπεραξιών η Πειραιώς αποφάσισε να αποτιμήσει την Proton λίγο πάνω από 100 εκατ. ευρώ προσφέροντας ανά μετοχή μόλις 2,5 ευρώ. Η σύσκεψη των μεγαλομετόχων ενέκριναν την εισήγηση, η πρόταση έγινε προς τους μετόχους της Proton και απορρίφθηκε πάραυτα.

Οι μέτοχοι της Proton απάντησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η λογιστική αξία της τράπεζας τους είναι διπλάσια της προσφοράς της Πειραιώς και ως εκ τούτου δεν μπορούν να την αποδεχθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν το deal τελικώς κλείσει, η Πειραιώς θα αποκτήσει ποσοστό χαμηλότερο του 33,3% της Proton, με ανταλλαγή ίδιων μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Σεπτεμβρίου, το euro2day.gr είχε δημοσιεύσει ότι η IRF της κ. Αγγελικής Φράγκου αποφάσισε να αποεπενδυθεί από την Proton Bank. Το εν λόγω "πακέτο" πέρασε στα χέρια των κ. Α. Αθανάσογλου και Ηλ. Λιανού και ομάδας επιχειρηματιών που έχουν πίσω τους, στην τιμή των 6,5 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Proton έκλεισε την Παρασκευή στα 3,96 ευρώ, ενώ ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 11,06 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v