Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έφυγαν οι "γρήγοροι" από το "παιχνίδι"

Συνεδρίαση νέας ανόδου στο ΧΑ, αν και τα μισά κέρδη χάθηκαν μετά τις 15.45, με την επανεμφάνιση πωλητών. Ξεχώρισαν Kύπρου, Βιοχάλκο, MPΒ. Σε τι επίπεδα πρέπει να κλείσουν τα blue chips για να αλλάξει η τάση.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τα μισά κέρδη χάθηκαν, για τον Δείκτη, μετά τις 15.45

Έφυγαν οι “γρήγοροι”, έμειναν για να συνεχίσουν τις “αψιμαχίες” οι όποιοι μακροπρόθεσμοι και οι εν δυνάμει πωλητές.

Έτσι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δικαιώσουν είτε αυτούς που διαθέτουν αυξημένα αντανακλαστικά και επέλεξαν να πάρουν τα γρήγορα κέρδη τους, είτε αυτούς που συνέχισαν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Στην πρώτη περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί μία σχετικά βίαιη διόρθωση και “retest” των αντίρροπων δυνάμεων, ενώ στην δεύτερη περίπτωση και αν η Αγορά επιμείνει ανοδικά (ασφαλώς με ηπιότερους βηματισμούς), μπορεί να δημιουργηθεί προβληματισμός επανατοποθετήσεων από traders βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Από εκεί και πέρα συνεχίζεται η αλυσιδωτή αντίδραση και η προσπάθεια αναρρίχησης των αποτιμήσεων σε υψηλότερα επίπεδα.

Στην δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση για την Σοφοκλέους, το κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η αξιοπρόσεκτη άνοδος της μικτής αξίας συναλλαγών, η σταδιακή επανεμφάνιση των πωλητών μετά τις 15.45 και το κλείσιμο του Δείκτη κοντά στην χαμηλότερη διακύμανση ημέρας, όμως παραμένει σημαντικό ερώτημα η “ποιότητα” και ο ορίζοντας βάσει του οποίου τοποθετούνται οι υπόλοιποι (πλην traders) αγοραστές των δύο τελευταίων συνεδριάσεων.

Ενδεικτική η άποψη παλαιού επαγγελματία του χώρου “τους εν δυνάμει πωλητές τους γνωρίζουμε ή έστω τους υποψιαζόμαστε. Τους μακροπρόθεσμους αγοραστές ψάχνουμε”.
Πάντως η όλη κίνηση για να θεωρηθεί κάτι περισσότερο από απλή αντίδραση πεπιεσμένου ελατηρίου και να μειώσει τις υποψίες για πιθανή “bull trap” (σύμφωνα με την Fortius Finance ΑΧΕΠΕΥ), θα πρέπει ο FTSE να δώσει τρία κλεισίματα υψηλότερα των 1470 μονάδων, ενώ αντίστοιχη κίνηση πρέπει να δώσουν και οι μετοχές που τον απαρτίζουν.

Σύμφωνα με την ίδια ΑΧΕ, η Alpha Bank πρέπει να βρει κλείσιμο υψηλότερα των 16,60 ευρώ, η Coca-Cola υψηλότερα των 12,50 ευρώ, η Eurobank υψηλότερα των 12,50 ευρώ, η Intralot υψηλότερα των 7,12 ευρώ, η MPB υψηλότερα των 3,70 ευρώ, η MIG υψηλότερα των 5,04 ευρώ, η Motor Oil υψηλότερα των 10,00 ευρώ, η Αγροτική υψηλότερα των 2,64 ευρώ, η Βιοχάλκο υψηλότερα των 5,00 ευρώ, η Κύπρου υψηλότερα των 6,00 ευρώ, τα Ελ. Πετρέλαια υψηλότερα των 8,00 ευρώ, η Ελλάκτωρ υψηλότερα των 6,00 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 26,82 ευρώ, ο ΟΤΕ υψηλότερα των 12,74 ευρώ, ο Μυτιληναίος υψηλότερα των 7,00 ευρώ, ο ΟΠΑΠ υψηλότερα των 22,20 ευρώ, η ΔΕΗ υψηλότερα των 12,20 ευρώ, ο Τιτάν υψηλότερα των 26,44 ευρώ, η Πειραιώς υψηλότερα των 13,64 ευρώ και το Ταχ. Ταμιευτήριο υψηλότερα των 7,52 ευρώ.

Στις διεθνείς Αγορές ανάμικτα συναισθήματα δημιούργησαν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των Johnson &Johnson (καλύτερα του αναμενομένου) και Pepsico (χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ αργότερα αναμένονται και τα αποτελέσματα της Intel.

Πλήρης αποτελεσμάτων και μακροοικονομικών στοιχείων η αυριανή μέρα, αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Έτσι αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα γ΄ τριμήνου οι Coca-Cola, JP Morgan, Wells Fargo, αλλά και οι δείκτες τιμών Παραγωγού και Λιανικών Πωλήσεων.

Ο Γενικός Δείκτης ενώ ενδοσυνεδριακά έδειχνε να απειλεί τις 2650 μονάδες (έφθασε μέχρι τις 2628,05 με κέρδη 4,85%), τελικά έκλεισε περίπου 100 μονάδες χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 2561,8 με κέρδη 2,21%, ενώ ο τζίρος εμφανώς αυξημένος έφθασε τα 379 εκατ. από τα οποία τα 31,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές του FTSE, υπέκυψαν και έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ (-0,99%), Τιτάν (-1,58%), MIG (-0,43%) και Coca-Cola (-4,37%).

Από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους που έκλεισαν σαφώς χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά ξεχώρισαν οι Κύπρου (+8,4%0, Βιοχάλκο (+6,25%), MPB (+6,25%) και Eurobank (+5,08%).

Κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Πειραιώς και Μυτιληναίο και των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Αγροτική και ΟΠΑΠ, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Χειρότερη της ενδοσυνεδριακής και η τελική εικόνα με 206 ανοδικές μετοχές έναντι 45 πτωτικών και 26 τίτλοι με κέρδη από 10 έως 19,44%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v