Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αράπογλου:Η ΕΤΕ έτοιμη να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες

Στη χώρα μας το τραπεζικό σύστημα δεν έπαθε τίποτα, σε σύγκριση με όσα συνέβησαν σε άλλες χώρες, τόνισε κατηγορηματικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου.

Αράπογλου:Η ΕΤΕ έτοιμη να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες
Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ήταν ισχυρό και άντεξε στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Στη χώρα μας το τραπεζικό σύστημα δεν έπαθε τίποτα, σε σύγκριση με όσα συνέβησαν σε άλλες χώρες, τόνισε κατηγορηματικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου, σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για σειρά συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές και με τραπεζίτες, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση δεν εμφανίζουν καμία ένδειξη ότι αυξάνονται, το επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας 2007 - 2009 δεν μεταβάλλεται και το παιχνίδι του ανταγωνισμού μεταφέρεται πλέον στην επάρκεια κεφαλαίων, στη ρευστότητα και στην ποιότητα χαρτοφυλακίου και όχι στην κατάκτηση μεριδίων με βάση την κερδοφορία, ανέφερε ο κ. Τάκης Αράπογλου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις γραμμές χρηματοδότησης της Εθνικής τόσο στο διατραπεζικό σύστημα όσο και προς τους ιδιώτες, τόνισε ότι οι δανειοδοτήσεις της τράπεζας συνεχίζονται κανονικά.

Για τον τομέα της στεγαστικής πίστης επισήμανε ότι έχουν "σφίξει τα πιστοληπτικά κριτήρια" ώστε η τράπεζα να προφυλάξει ακόμη περισσότερο το χαρτοφυλάκιό της.

Ο κ. Αράπογλου επισήμανε γενικότερα πως σε διεθνές επίπεδο, χωρίς να βγάζει έξω και την ελληνική αγορά, οι επιπτώσεις της κρίσης θα έχουν ως αποτέλεσμα να ακολουθήσουν εξαγορές και συγχωνεύσεις με στόχο την αύξηση των εσόδων μέσω και της μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Για τα υψηλά επιτόκια στη διατραπεζική αγορά ανέφερε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουν σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που εξαρτάται από τον χρόνο ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο κ. Αράπογλου τόνισε ότι οι βασικοί ξένοι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να διατηρούν τις θέσεις στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας (το 53% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής το κατέχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές).

Ο κ. Αράπογλου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Εθνική Τράπεζα "στο γύρισμα" (όταν περάσουμε από την κρίση στην ομαλοποίηση της κατάστασης) θα είναι σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, έτοιμη να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

*** Κακοήθειες οι φήμες

Ως «κακοήθειες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας την φημολογία ότι κάποιοι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, στο βωμό της προσέλκυσης καταθέσεων κακολογούσαν άλλες ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας ότι ο ίδιος συστήνει σε καθημερινή βάση στους εργαζόμενούς του να μην δυσφημούν καμιά ελληνική τράπεζα.

Η απάντηση αυτή έρχεται μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Βερελής.

Ο κ. Αράπογλου έδωσε απάντηση και για την διατραπεζική αγορά, υποστηρίζοντας ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ανοικτές γραμμές χρηματοδότησης προς τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, δεν τις έχει κόψει, ωστόσο εκείνες δεν έχουν κάνει χρήση των γραμμών αυτών.

Σε ότι αφορά το business plan, στο ερώτημα για το εάν θα αναθεωρηθεί, είπε ότι εάν χρειαστεί να κάνουν κάτι τέτοιο, θα το ανακοινώσουν, ωστόσο το business plan έχει προβλέψεις τριετίας, η οποία ακόμη δεν έχει εξαντληθεί.

Τέλος, για τις συγχωνεύσεις είπε μεταξύ άλλων ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν με στόχο τη μείωση του κόστους και μεταξύ των παραμέτρων μείωσης του κόστους είναι και το προσωπικό, χωρίς να σημαίνει ότι η μείωση του προσωπικού κρίνει τις συνέργιες που προκύπτουν από μια συγχώνευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v