Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό προϋποθέσεις προς τις 2.710-2.740 μονάδες

"Πονηρή" η σημερινή συνεδρίαση στη Wall, θα καθορίσει το ενδεχόμενο αντίδρασης προς τις 2.710-2.740 μονάδες. Με αυξημένες συναλλαγές υπεραποδίδει μεγάλο μέρος του ταμπλό. Κινητικότητα στις μικρότερες τράπεζες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
"Πόσο… ψωμί έχει ακόμα το ράλι των αγορών", ρώταγε το πρωί εύστοχα ο Dr. Money. Μέχρι τώρα η αντίδραση μετρά δύο στις δύο συνεδριάσεις ανακούφισης για βασικούς δείκτες, μετοχές, με την τάση να εξαρτάται από την πορεία κυρίως του Dow Jones αλλά και του S&P 500. Περίπου στις 14:05 τα συμβόλαια για τους δύο δείκτες παρέπεμπαν σε ανοδικό άνοιγμα σε ποσοστό 2,30% και 2,76% αντίστοιχα.

Απόλυτα… ψυλλιασμένοι όσοι συμμετέχουν και σε αυτή την κίνηση των αγορών, δεν τρέφουν αυταπάτες για κάτι διαφορετικό πέραν μιας αντίδρασης - εκτόνωσης.

Από τεχνικής πλευράς για τον Γενικό Δείκτη η τάση δείχνει προς τις 2.710 - 2.740 μονάδες, στο ενδεχόμενο ολοκλήρωσης ενός κύματος και μόνο. Μέχρι την προσέγγιση αυτής της περιοχής, η συνεδρίαση (και οι αμέσως επόμενες) απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ετοιμότητα.

Χαρακτηριστικό των ημερών η υψηλή μεταβλητότητα, μειωμένη όμως σήμερα, που δημιουργεί ένα εύρος διακύμανσης για βασικούς δείκτες - μετοχές μεταξύ των 2.502 - 2.624 μονάδων.

Η Εθνική κρατά τα 25,7 ευρώ, αλλά με υψηλό ημέρας στα 25,94 ευρώ, η Alpha Bank τα 14,14 ευρώ με μέγιστο ημέρας τα 14,20 ευρώ, ενώ ανάλογη απόκλιση από τις τοπικές κορυφές διαμορφώνεται για τη Eurobank, την Πειραιώς, τη MIG αλλά και για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 20.

Είναι εμφανές πως ακόμα και για τη βραχυπρόθεσμη τάση αναζητείται σημείο ισορροπίας - αναφοράς, ακόμη και για έναν κύκλο τριών έως πέντε συνεδριάσεων.

Εάν σήμερα, καθότι θεωρείται "πονηρή" η συνεδρίαση στη Wall, κρατήσουν οι ευρωπαϊκές αγορές και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κλείσουν υψηλότερα, τότε η προσέγγιση των 2.710 - 2.740 μ. δείχνει εφικτή.

Ποντάρουμε ιδιαίτερα στην τεχνικότητα της αγοράς, πόσο μάλλον μετά την επιβεβαίωση της ζώνης στήριξης των 2.260 - 2.372 μονάδων (στη συνεδρίαση της Παρασκευής).

Ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, κυρίως αυτό που είχε υπερπιεστεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις, υπεραποδίδει με ποσοστό που ξεπερνά το 10% και φτάνει μέχρι το 21,4% στην περίπτωση της Altec.

Είναι ενθαρρυντικό πως σε αυτή τη φάση της αγοράς "μόχλευση" επιχειρείται σε μετοχές των εταιριών Σελόντα, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Aspis Bank, Βιοσώλ, Μαΐλλης, Χατζηιωάννου, Νηρέας, Centric αλλά και των Μυτιληναίος και Frigoglass.

Η μετοχή της Lavipharm αντιδρά κατά 10,1% στο 1,53 ευρώ, ο Πετζετάκις κατά 10% στο 0,33 ευρώ, η Rilken κατά 9,8% στα 4,02 ευρώ, η ΑΕΓΕΚ κατά 9,5% στο 0,23 ευρώ και η Alco κατά 9,3% στο 0,71 ευρώ.

Ακολουθεί πλειάδα μετοχών που με αυξημένες συναλλαγές ενισχύεται κατά τουλάχιστον 5%.

Εάν μέχρι το τέλος της εβδομάδας επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και μια δεύτερη μικρού μεγέθους τράπεζα (εισηγμένη) προχωρήσει σε κίνηση ανάλογη της Proton Bank, τότε η συγκεκριμένη ταχύτητα του κλάδου μπορεί να κρύβει συνέργιες και εκπλήξεις. Μένει βέβαια να επιβεβαιωθούν (ή όχι) στην πράξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v