Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Expert Hellas: Τα σχέδια μετά τη συγχώνευση

Τη δημιουργία ενός ενιαίου και ευέλικτου σχήματος, σε επίπεδο τόσο αποφάσεων όσο και κεφαλαιακής επάρκειας, δρομολογεί η συγχώνευση της Expert Hellas με την Expert Προμηθευτική.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Expert Hellas: Τα σχέδια μετά τη συγχώνευση
Τη δημιουργία ενός ενιαίου και ευέλικτου σχήματος, σε επίπεδο τόσο αποφάσεων όσο και κεφαλαιακής επάρκειας, δρομολογεί η συγχώνευση της Expert Hellas με την Expert Προμηθευτική. Το νέο εταιρικό σχήμα που θα προκύψει έως τις αρχές του 2010, συμπεριλαμβανομένης και της Εικόνα Ήχος, σχεδιάζεται να έχει δύο βραχίονες: τη χονδρική και τη λιανική.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του euro2day, αρχικά η Expert Προμηθευτική θα απορροφήσει την εταιρία συμμετοχών Expert Hellas. Η κίνηση αυτή, και όχι το αντίθετο, επιλέγεται γιατί η Expert Προμηθευτική κατέχει μερίδιο στην Εικόνα Ήχος (48,140%).

Παράλληλα, η νέα εταιρία που θα προκύψει θα απορροφήσει και τις συμμετοχές της Expert Hellas. Επί του παρόντος, αποφασίστηκε να απορροφηθούν οι εταιρίες Ανάδραση και Οίκοσετ, υπό συζήτηση είναι αν θα συμπεριληφθεί η Κατάστημα Σήκας Α.Ε., ενώ δεν θα ενταχθεί η Κόμβος Αιγίου Α.Ε. Η νέα εταιρία θα αποκτήσει καινούργιο καταστατικό και κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάξει επωνυμία.

Σε δεύτερο στάδιο, θα ακολουθήσουν η απόσχιση του δικτύου λιανικής από την Εικόνα Ήχος, που θα εισφερθεί σε μία νέα εταιρία, και η απορρόφηση της εισηγμένης από την Expert Προμηθευτική υπό άλλη επωνυμία. Έτσι, με τους σχεδιασμούς αυτούς, οι οποίοι δεν επιβεβαιώνονται για εύλογους λόγους, σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση, από τις διοικήσεις της Expert και της Εικόνα Ήχος, θα προκύψουν δύο εταιρίες. Η μία θα στεγάζει τη δραστηριότητα χονδρικής και η δεύτερη τη δραστηριότητα λιανικής.

Ήδη, για τη συγχώνευση των Expert Hellas και Expert Προμηθευτική έχουν αποφασίσει τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών και αναμένεται και η τυπική έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία της συγχώνευσής τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το θέρος του 2009, για να ανοίξει και ο δρόμος για την απορρόφηση της Εικόνα Ήχος.

Η νέα εταιρία που θα προκύψει από την απορρόφηση της Expert Hellas από την Expert Προμηθευτική εκτιμάται ότι θα έχει κεφαλαιακή επάρκεια περί τα 10 εκατ. ευρώ και δίκτυο 120 καταστημάτων. Η Εικόνα Ήχος διαθέτει αυτή τη στιγμή 8 καταστήματα με την επωνυμία Expert και τον επόμενο μήνα θα προσθέσει άλλα δύο, το ένα στη Λάρισα και το δεύτερο στη Νέα Μάκρη Αττικής.

Αυτή τη στιγμή ο τζίρος των καταστημάτων τόσο της Expert Hellas όσο και της Εικόνα Ήχος κινείται με αυξητικούς ρυθμούς της τάξεως του 7% και εκτιμάται ότι στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα κλείσει με ανάλογη αύξηση σε σχέση με το 2007.

Η γενικότερη κρίση φαίνεται να ακουμπά τις τελευταίες 10 ημέρες και την αγοραστική διάθεση των καταναλωτών καθώς παρουσιάζεται κάμψη στην κίνηση των καταστημάτων του κλάδου, αν και από την πλευρά της Expert Hellas και της Εικόνα Ήχος καταγράφεται συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού δεν υφίσταται, όπως επισημάνθηκε από αρμόδια πηγή, πρόβλημα από τις συνεργαζόμενες τράπεζες σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική πιστώσεων προς τους καταναλωτές.

Σε αυτό το σκηνικό η διοίκηση της Expert Ηellas σχεδιάζει την επέκτασή της στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και για τον σκοπό αυτόν έχει αναθέσει σχετική μελέτη σε εταιρία συμβούλων, η οποία βαίνει προς ολοκλήρωση. Από τα πορίσματα και τις προτάσεις που θα εμπεριέχει θα καθοριστεί και η στρατηγική της εταιρίας για την ανάπτυξη της παρουσίας της στις γειτονικές χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v