Γιατί οι κυβερνήσεις είναι «εθισμένες» στο χρέος

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ έχει επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν το 1945, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ρόλος των «τιμωρών των ομολόγων» και τα περιθώρια αντίδρασης των κρατών.

Τα επίπεδα του δημόσιου χρέους αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό παγκοσμίως. Στην περίπτωση των ανεπτυγμένων χωρών, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ έχει επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν το 1945, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Είναι ένα πρόβλημα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία στους επενδυτές. 

Η μουσική σταματά να παίζει όταν ξεσπά παγκόσμια κρίση χρέους. Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι σε ποιο ακριβώς σημείο οδηγεί η άνοδος του χρέους στην κατάρρευση των αγορών ομολόγων και της οικονομίας.

Ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ, η Στέφανι Κέλτον, o Εντ Γιαρντένι, ο Ρέι Ντάλιο και άλλοι διακεκριμένοι οικονομολόγοι, αναλυτές και επενδυτές μιλούν στο παραπάνω βίντεο των Financial Times για το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της εποχής, τους «τιμωρούς των ομολόγων» και το πώς ο κρατικός δανεισμός μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου. 

© The Financial Times Limited 2025. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v