Διολίσθηση, διολίσθηση, διολίσθηση...

Πτωτικά κινήθηκε για μία ακόμη συνεδρίαση η Σοφοκλέους επηρεασμένη από την έλλειψη θετικών ειδήσεων, αλλά και την πεποίθηση των (όποιων) αγοραστών πως θα βρούν τις μετοχές ακόμη φθηνότερα. Σε discount ”γύρισαν” τα ΣΜΕ του FT 20.

Απολύτως ουδέν νεώτερον. Από κανένα μέτωπο της αγοράς. Αίφνης στέρεψαν οι θετικές ειδήσεις – ακόμα και η περίπτωση του Τ.Τ. μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Χριστοδουλάκη πάει στον... πάγο.

Ετσι, τη στιγμή που η αγορά θέλει κινητικότητα, εισπράττει αναβολές. Όσο για το στοίχημα των πρόωρων εκλογών, ούτε ο πιο θαρραλέος book-maker δεν δίνει ποια ποσοστά, οπότε μένουμε στα ίδια (στα λόγια δηλαδή), και περιμένουμε.

Ποιος ο λόγος διακράτησης τίτλων (εκ μέρους των βιαστικών) σε αυτό το περιβάλλον; Κανένας.

Εξου και η σχεδόν ολοκληρωτική αδυναμία έστω και ενδοσυνεδριακής αντίδρασης, με εξαίρεση μια απόπειρα περί τις 15.30, όποτε και κινήθηκαν ανοδικά οι Ευρωαγορές εν αναμονή των μακροοικονομικών δεδομένων στις ΗΠΑ, αλλά από κει και πέρα, με εξαίρεση Alpha Bank, Eurobank (αντίδραση από τα χαμηλά των 13 ευρώ) και ΟΠΑΠ (0,8%), οι εναπομείνουσες μετοχές του FTSE-20 δεινοπάθησαν εκ νέου.

Όσον αφορά την ευρύτερη αγορά, απόλυτα λογική η απουσία αγοραστών υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, με τη σχέση πτωτικών προς ανοδικών μετοχών να εμφανίζει μικρή βελτίωση, διαμορφούμενη στο 9 προς 1 υπέρ των πρώτων, από 12 προς 1 που ήταν χθες.

Αλλά υπάρχουν δύο στοιχεία που τουλάχιστον μας αφήνουν ένα μικρό έστω παράθυρο αισιοδοξίας:

1) Η έλλειψη μεγάλης δυνητικής προσφοράς στην ευρύτερη αγορά, εν αντιθέσει με χθες.

2) Και η μερική αντίδραση του Δείκτη στην προσέγγιση των 2.009 μονάδων (χαμηλό της προηγούμενης Τετάρτης), με συνέπεια ο Δείκτης να μετριάσει τις απώλειες του στο 1,05%, κλείνοντας στις 2.026,07 μονάδες.

Τεχνικά, η αγορά εξακολουθεί, σε επίπεδο Γ.Δ. να δείχνει πως θα ξαναδοκιμάσει τις 2.010 μονάδες και εν συνεχεία πολύ πιθανό να υποχωρήσει έως τις 1.995, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην αγορά παραγώγων, όπου το premium κυριολεκτικά κατακρεουργήθηκε, καθώς το arbitrage που έκλεινε και για το οποίο έχουμε προιδεάσει (πώληση τίτλων με παράλληλη απουσία αγοράς στο αντίστοιχο ΣΜΕ) δημιουργεί νέες συνθήκες.

Προς τέρψη και συμμόρφωση, με την ρευστότητα να μειώνεται, απλά επισημαίνουμε πως η τάση ήταν, είναι και παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητη. Αρκεί, να ανευρεθεί το επίπεδο των νέων αγοραστών.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 135 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 42,11% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 8,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 1.740 τεμάχια του Ρόκα στα 5 ευρώ, ένα πακέτο 100 τεμάχια της Sato στα 1,08 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 τεμάχια της Unisystems στα 2,22 ευρώ και ένα πακέτο 272.000 τεμάχια της Θεμελιοδομής στα 2,82 ευρώ.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 1.645.000 τεμάχια (ποσοστό 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου) της Πήγασος στα 2,97 ευρώ, ένα πακέτο 46.800 τεμάχια της Alpha Bank στα 17,86 ευρώ, ένα πακέτο 410 τεμάχια της Axon στα 2,90 ευρώ και ένα πακέτο 130.000 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 17 ευρώ.

Υ.Γ. Παρεπιπτώντος, όλα τα είχαμε, η έξοδος πληθώρας ελληνικών μετοχών από τον FTSE-Mid μας έλειπε. Επί του πρακτέου, μόνο η Intracom (-5,5%) επηρεάζεται τα μέγιστα, αφού αυτή εξέρχεται του βασικότερου δείκτη του FTSE, του FTSE Europe.

Για τις λοιπές, το ποσό που αντιστοιχεί σε index-tracking είναι δεν είναι 10 εκατ. δολάρια. Μικρό το κακό (επί της ουσίας) δηλαδή...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v