Σε δοκιμασία στηρίξεις - ψυχολογία

Είναι προφανές ότι η μετάθεση του χρόνου των εκλογών δημιούργησε... κενό τακτικής στη Σοφοκλέους με αποτέλεσμα η καθυστέρηση στην υλοποίηση επιχειρηματικών deals να οδηγεί σε υποχώρηση τον Γενικό Δείκτη, αλλά και να επιφέρει ισχυρότατη διόρθωση στην περιφέρεια και δραστική συρρίκνωση του τζίρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παιχνίδι για λίγους και ειδικούς με... λεία τις όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές και αποτιμήσεις.

Σε μία αδιάφορη αγορά, χωρίς την παραμικρή συμμετοχή μικροεπενδυτών, την απουσία ακόμη και μεσαίων εγχώριων θεσμικών, οι αρμόδιοι- ειδικότερα οι του υπουργείου Οικονομίας- διαπιστώνουν την κατακόρυφη καθίζηση των συναλλαγών και θλίβονται.

Ο χθεσινός τζίρος των 95 εκατ. ευρώ που σε καθαρές συναλλαγές δεν ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνει αφενός μεν την απουσία ενδιαφέροντος, αφετέρου το ενδεχόμενο επιστροφής στις... επικίνδυνες ημέρες του Μαρτίου.

Και πώς να μην ατονεί το ενδιαφέρον, όταν σε περίοδο που στις διεθνείς αγορές επικρατεί οργασμός συμφωνιών κι ουσιαστικών επιχειρηματικών κινήσεων (Alcan- Pechiney, Yukos), στη χώρα μας, το ΥΠΕΘΟ παλινωδεί σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο απορρόφησης του Τ.Τ. από το ΤΣΜΕΔΕ.

Νέα σενάρια κυκλοφορούν στην αγορά που κάνουν τώρα λόγο για πλειοδοτικό διαγωνισμό που θα απευθύνεται στον ευρύ τραπεζικό χώρο (αν και βασικά οι δύο κύριοι ενδιαφερόμενοι παραμένουν οι Eurobank, Εθνική).

Η κίνηση της καναδικής Alcan προφανώς και αφορά- έμμεσα σε αυτή τη φάση- και το δικό μας Αλουμίνιο της Ελλάδος. Σημειώνεται, πως σκέψεις για απορρόφηση του Αλουμινίου ή για πρόταση εξαγοράς του υπόλοιπου ποσοστού υπήρχε μεταξύ των υπευθύνων της Pechiney.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας, η διπλή πρόταση της Philip Morris για τον Παπαστράτο, αλλά και οι παρενέργειες που δημιούργησε η θετική για τις ελληνικές τράπεζες έκθεση της UBS.

Να υπενθυμίσουμε, ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα στον Σεπτέμβριο που την δημοσιοποίηση θετικής για τον κλάδο έκθεσης ξένου οίκου ακολουθεί σημαντική διόρθωση του κλαδικού δείκτη και της τιμής βασικών τραπεζικών μετοχών.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, η Citigroup είχε δημοσιεύσει επίσης θετική έκθεση για να ακολουθήσει η υποχώρηση περίπου 5,5 μονάδων του κλαδικού δείκτη. Ανάλογη συμπεριφορά επέδειξαν οι βασικές τραπεζικές μετοχές.

Κρίνοντας δε από τις χθεσινές συναλλαγές στον τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με την εκτίμηση 3- 4 ισχυρών χρηματιστηριακών, οι ξένοι θεσμικοί δεν φαίνεται να δελεάστηκαν από την χαμηλότερη αποτίμηση που δημιουργήθηκε.

Τέλος, για την αυξημένου ειδικού βάρους μετοχή του ΟΤΕ, χρήζει μιας δεύτερης ματιάς το πρωινό report της Marfin, που αναφέρεται στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ., προκειμένου να εγκριθεί ένα ακόμη ομολογιακό, ύψους αυτή τη φορά, 400- 700 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v