Το τέλος (αυτής) της διόρθωσης στο ΧΑ ;

Η αγορά είτε για τεχνικούς είτε για πρακτικούς λόγους δικαιολογούσε μία διόρθωση από τα υψηλά των 2.300 μονάδων, η οποία φαίνεται πως σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ολοκληρώνεται. Ζητούμενο η εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος για Εθνική, Eurobank και ΟΤΕ σε επίπεδα άνω των 2.050 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με απώλειες 2,98% σε εβδομαδιαία βάση φαίνεται να ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος διόρθωσης που ορισμένοι τον απέδωσαν σε αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στο ΧΑ.

Η προσπάθεια αντίδρασης που εκδηλώθηκε από το μεσημέρι της Τετάρτης είχε προφανώς ως επιδίωξη την ανάσχεση του πτωτικού κύματος που έτεινε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αλλά και την αλλαγή στρατοπέδου συγκεκριμένων παικτών της αγοράς Παραγώγων.

Οι συναλλαγές, εάν εξαιρέσουμε τη συνεδρίαση της Τετάρτης, έβαιναν μειούμενες στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας, υποχωρώντας στα 115 εκατ. ευρώ. Επιβεβαιώνοντας έτσι το ράθυμο της διάθεσης των επενδυτών, την προσπάθεια κατευνασμού των διαφόρων αντιπαλοτήτων, αλλά και- σύμφωνα με την εκτίμηση κάποιων χρηματιστηριακών κύκλων- την ”στάση συναλλαγών” από χρηματοοικονομικό μπλοκ, που θεώρησε ότι εθίγει από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Η ουσία είναι η αγορά δικαιολογούσε μια διόρθωση από τις 2.300 μονάδες είτε για τεχνικούς, είτε για άλλους, καθαρά πρακτικούς, λόγους.

Το περίεργο είναι πως στα χαμηλά επίπεδα της Τετάρτης, η απορρόφηση της προσφοράς έφτασε στα 200 εκατ. ευρώ για να υποχωρήσει σταδιακά στα 165 και 115 εκατ. ευρώ, χθες.

Είναι προφανές πως οι αντίπαλοι θέτουν ”παρά πόδα” τα όπλα τους για το ευρύτερα εννοούμενο ”καλό της αγοράς”, καθώς φαίνεται να απομακρύνεται και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. ”Θα τα ξαναβρούμε”, υποστηρίζουν οι δύο πλευρές, ”ακόμα και αν χρειαστεί να ψάξουμε για Ιφιγένειες”- σημείωνε με νόημα υψηλά ιστάμενη πηγή της μίας πλευράς.

Άλλωστε, μπροστά τους είναι τόσο η απορρόφηση μειοψηφικού ποσοστού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το ΤΣΜΕΔΕ, η διάθεση ενός 10-12% της Εθνικής, η επόμενη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, η είσοδος της ΔΕΗ και των στρατηγικών επενδυτών στη ΔΕΠΑ (βλ. σχετικό ρεπορτάζ), όσο και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις που είναι ”στα σκαριά”.

Για την ερχόμενη εβδομάδα, θα χρειαστεί, μετά την ολοκλήρωση της συσσώρευσης σε επίπεδα απαραιτήτως υψηλότερα των 2.050 μονάδων, να διαμορφωθεί και πάλι αγοραστική τάση ικανή να φέρει την Εθνική προς τα 18,4 ευρώ, την Eurobank προς τα 14,2 και τον ΟΤΕ προς τα 10,2 ευρώ.

Αναμφίβολα θετική ένδειξη θεωρείται η ολοκλήρωση των ρευστοποιήσεων και η χθεσινή αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ.

Τέλος, αξίζει να προσεχθούν οι μεγαλύτερες του Γενικού Δείκτη, αλλά και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης απώλειες, που σε εβδομαδιαία βάση καταγράφηκαν στη μικρή και τη μεσαία. Ετσι, έναντι του -2,96% που εμφάνισε ο δείκτης FTSE 20, ο δείκτης Mid 40 υποχώρησε κατά 3,98% και ο Small Cap 80 κατά 5,49%.

Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισε ο τίτλος της Μαθιός Πυρίμαχα (+47,6%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση αυτός της Optima (-20,75%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v