Τα... ρέστα της αγοράς στις τράπεζες

Οι τελευταίες εξελίξεις ξαναφέρνουν το τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο τη στιγμή που ξένοι παράγοντες κάνουν λόγο για μεταστροφή των θέσεων τους από τη ΔΕΗ προς την Εθνική. Τράπεζα της χρονιάς η Πειραιώς, σύμφωνα με τους Financial Times, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδος το ΤΣΜΕΔΕ οριστικοποιεί την πρόθεση αγοράς του 34% του ΤΤ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο και τη διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την απόλυτα επιτυχημένη διαδικασία πώλησης του 8,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha.

Δεδομένων των χθεσινών επιθετικών ρευστοποιήσεων στη μετοχή της ΔΕΗ, κυρίως, από την πλευρά ξένων παικτών θα λέγαμε ότι διευκολύνεται η ανάλογη διαδικασία διάθεσης ενός ποσοστού 10-12% της Εθνικής.

Όχι πως δεν θα συμμετάσχουν οι ξένοι (Deutsche Βank, Morgan Stanley) στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, αλλά σε αυτή την φάση επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στον τραπεζικό κλάδο.

Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση που μας μετέφερε χρηματιστηριακό στέλεχος με υποκατάστημα στο Λονδίνο ότι από χθες το απόγευμα η Εθνική... αντικαθιστά τη ΔΕΗ στα ”χαρτοφυλάκια” προτίμησης ισχυρών λονδρέζων ”παικτών”.

Το εάν όντως ευσταθεί αυτή η εκτίμηση θα φανεί σήμερα ή αύριο, ενισχύοντας τη τιμή της μετοχής προς τα 18,4 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος κτήσης αυτής της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στην Εθνική ανέρχεται σε 28 ευρώ.

Παράλληλα ο τραπεζικός κλάδος ”παίζει” αυτή την περίοδο, μετά και την ανακήρυξη της Πειραιώς από τους Financial Times (περιοδικό Banker) σε τράπεζα της χρονιάς.

Επιπρόσθετα, προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος το ΤΣΜΕΔΕ πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεση αγοράς του 34% του μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε μια ή δυο φάσεις.

”Πονηρές” όμως κινήσεις διαπιστώνουν διορατικοί παράγοντες και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπου φαίνεται να ολοκληρώνεται από τεχνικής πλευράς η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ, τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν χθες δύο πακέτα των 100.000 μετοχών στην τιμή των 6,18 ευρώ για τη μετοχή της Panafon. Σε φάση αντίδρασης και η Cosmote.

Την ίδια στιγμή η Ιντρακόμ αναλαμβάνει έργο υψους 2 εκατ. ευρώ στις Φιλιππίνες, ενώ η μητρική της Ηellas Can μάζεψε μόλις το 2,16% της εισηγμένης.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να προσεχθούν μέχρι και αύριο η μετοχή της ΕΧΑΕ, η ΕΤΕΜ η μόνη εταιρία του ομίλου Βιοχάλκο που πήγε καλά στο εξάμηνο, ΑΕΓΕΚ. Αστήρ Παλλάς, ΟΛΠ, Jumbo και Τράπεζα Αττικής λόγω των επερχόμενων εξελίξεων.

Το ζητούμενο για σήμερα είναι να συντηρηθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον στις τράπεζες να λυθεί η παρεξήγηση μεταξύ της ΔΕΗ και των ξένων εν δυνάμει πωλητών και να αντιδράσουν συνολικότερα μετοχές εταιριών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Η διόρθωση της περιφέρειας είναι εντυπωσιακή από τις 25 Αυγούστου και μετά σε βαθμό που τεχνικά και μόνο, ασχέτως αποτελεσμάτων εξαμήνου, δικαιολογεί μια πρόσκαιρη έστω αντίδραση.

Σημείωση: Το θέμα της ΔΕΗ θα περάσει στο ”ντούκου”; Ρωτάμε γιατί οι χθεσινές επιθετικές πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν, κυρίως, λόγω της ασυνέπειας και αναντιστοιχίας λόγων και έργων.

Το εάν ο αρμόδιος υπουργός θέλει να φαίνεται πως ασκεί ”φιλολαϊκή” πολιτική καθορίζοντας στο 2,5% το ύψος της αύξησης των τιμολογίων αντί του 4% που είχε δεσμευτεί η διοίκηση της Επιχείρησης αποτελεί αντικείμενο ερώτησης (τουλάχιστον από την πλευρά των αρμόδιων χρηματιστηριακών αρχών).

Φοβούμεθα όμως ότι λόγω μεγέθους της εισηγμένης και ειδικού πολιτικού βάρους και συγκυρίας η υπόθεση θα περάσει στα ψιλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v