Δυναμικό rebound στη Σοφοκλέους (update)

Εντολές αγορών μετά την εξαγγελία των φορολογικών μειώσεων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες -τη στιγμή που ο Γ.Δ. είχε πλησιάσει τις 2.009 μονάδες- αντέστρεψαν θετικά το κλίμα στη Σοφοκλέους. Ενδοσυνεδριακή διακύμανση άνω του 10% για 172 τίτλους, στο στόχαστρο ισχυρών πιέσεων η ΔΕΗ. Πέρασαν τα πακέτα στην Alpha.

Εντολές αγορών μετά την εξαγγελία των φορολογικών μειώσεων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης είχε πλησιάσει τις 2.009 μονάδες, αντέστρεψαν θετικά το κλίμα στη Σοφοκλέους.

Ωστόσο, από πού να πιάσει κανείς την σημερινή ημέρα; Θέλετε τεχνικά; Στην προσέγγιση των 2.000 μονάδων, (2009 το χαμηλό) κυριολεκτικά απορροφήθηκε το σύνολό της πλεονάζουσας προσφοράς που υπήρχε εκείνη τη στιγμή σε πληθώρα τίτλων του FTSE-20, με εξαίρεση την ΔΕΗ (-4,3%) η οποία ναι μεν αντέδρασε, δεν πραγματοποίησε όμως come-back.

Και μιας και περί come-back ο λόγος, Εθνική και Alpha έδωσαν... ρέστα, με όλη την έννοια της λέξης. Συνολική ενδοσυνεδριακή διακύμανση μεγαλύτερη του 6%, με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας εν μέσω οξύτατου short-squeeze, το οποίο για πολλοστή φορά απέδειξε πως το να παίζει κανείς την τάση, εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους.

Ίσως όμως να έπαιξε ρόλο και η ομιλία Σημίτη στο Ζάππειο. Στο χαμηλό της ημέρας την ώρα που ξεκίνησαν οι εξαγγελίες, ήταν άμεση η αντίδραση στην ανακοίνωση των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Ευνοική εξέλιξη σίγουρα για την αγορά, αν και δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ”υποβοήθησης” της αντίδρασης από... φίλιες δυνάμεις.

Σίγουρα όμως, αυτοί δεν ήταν που αποφάσισαν να αλλάξει η τάση. Αλλού είναι τα κέντρα εξουσίας, και η απορρόφηση 500.000 τεμαχίων στην Εθνική και περίπου 720.000 στην Alpha Bank, κατέδειξαν το ότι χαρτιά αγοράζονται εκεί που θέλουν κάποιοι, και όχι εκεί που επιτάσσουν τεχνικά σημεία, ή οτιδήποτε άλλο.

Όσον αφορά την Περιφέρεια, τέτοιο γύρισμα είχαμε να δούμε πάρα πολύ καιρό. Από 7(!) ενδοσυνεδριακά οι ανοδικές μετοχές έφτασαν τις 200 στο κλείσιμο, με 172 τίτλους να καταγράφουν ημερήσια διακύμανση ίση η μεγαλύτερη του 10%. Αυτό κι αν ήταν εντυπωσιακό.

Όσο για την αγορά παραγώγων, η χαρά των... long. Παρότι το ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-20 μόνο μία φορά ενδοσυνεδριακά άνοιξε discount – κι αυτό κάτι λέει για τις προθέσεις των εμπλεκομένων – αυτοί που το πρωί δεν πήραν τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη από το short, κυριολεκτικά ασφυκτιούσαν στο κλείσιμο. Πωλητές ούτε για δείγμα, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα παράλληλο short squeeze σε υποκείμενη αγορά και ΧΠΑ.

Η σημερινή εξέλιξη τροφοδοτεί πληθώρα σεναρίων. Άλλοι μιλάνε για στήριξη, άλλοι για ανεύρεση πάτου, άλλοι για ανοδική κίνηση προκειμένου να ”ξεφορτώσουν” όσοι – κυρίως ξένοι – δεν πρόλαβαν το τελευταίο δεκαήμερο.

Σενάρια, τα οποία μένει να αποδειχθούν στην πράξη. Αυτό που είδαμε, ήταν μια αγορά που βρήκε κάπου ”πάτο” – στις 2.000 μονάδες γαρ – και που αντέδρασε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που έχουν επίπτωση στην αγορά. Την ορθότητα των προαναφερθέντων, θα την αποτιμήσουμε σε βάθος χρόνου. Το ταμπλό, μίλησε σήμερα, και προδιέθεσε σε αντίδραση. Έως που, παραμένει άγνωστο.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 475 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 204,49% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 283,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν, 25 πακέτα 15.869.919 μετοχών της Alpha Bank στα 17,20 ευρώ, καθώς και ένα πακέτο 100.000 τεμάχια στα 17,50 ευρώ και ένα πακέτο 45.930 τεμάχια στα 17,46 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 25.000 τεμάχια του Τιτάνα στα 32,96 ευρώ, ένα πακέτο 300.000 τεμάχια της Sex Form στα 4,60 ευρώ και 2 πακέτα των 100.000 τεμαχίων της Panafon στα 6,16 ευρώ.

Ακόμη, δύο πακέτα των 100.000 τεμαχίων και ένα των 50.000 τεμαχίων της Coca Cola 3E στα 17 ευρώ και ένα πακέτο 300.000 τεμάχια της Alpha Επενδύσεων στα 3,14 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v