Στο επίκεντρο η τιμή της Alpha Bank

Αναμενόμενη η απόφαση της διοίκησης της Alpha να προχωρήσει σε διάθεση μειοψηφικού της πακέτου, κίνηση που φέρνει τον κλάδο και τη μετοχή της Alpha στο προσκήνιο. Θα δοθούν και εδώ μάχες μεταξύ αγοραστών-πωλητών προκειμένου να διαμορφωθεί, ενδεχομένως σε χαμηλότερα επίπεδα, η τιμή της μετοχής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ούτε καν τα προσχήματα δεν κράτησαν χθες οι δυνάμεις που θέλουν την αγορά να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ας είναι, η προσέγγιση μακροπρόθεσμων επιπέδων στήριξης πέριξ των 2.050 μονάδων, επιπέδων που εδώ και καιρό προδίκαζαν οι ισχυροί της Σοφοκλέους, μπορεί να προσφέρει ανοδικές αντιδράσεις.

Η είδηση που χρειάζεται η αγορά μπορεί να είναι αυτή της Alpha, καθώς η διοίκησή της επισημοποίησε και τύποις χθες την πρόθεσή της να πουλήσει μειοψηφική συμμετοχή σε ξένο στρατηγικό επενδυτή.

Κίνηση που σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις της Citigroup για τον τραπεζικό κλάδο φέρνει εκ των πραγμάτων και πάλι τις τράπεζες στο προσκήνιο από τα επίπεδα των 3.640 μονάδων.

Βέβαια όπως επισημαίνουν στις πρωινές τους αναλύσεις η Eurobank και η Marfin Hellenic μένει να διερευνηθεί στην πράξη από πλευράς επενδυτών η χθεσινή απόφαση της διοίκησης της Alpha Bank.

Λογικά η μετοχή της όπως και αυτή της Εθνικής θα βρεθεί στο επίκεντρο αντιπαραθεσης πλευρών που μάχονται για την τελική διαμόρφωση της τιμής διάθεσης.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε τεχνικά βραχυπρόθεσμα να πιέσει τη μετοχή της Alpha ακόμη χαμηλότερα μέχρι του σημείου που θα φανούν οι πραγματικοί εν δυνάμει αγοραστές.

Δεδομένης της μεταστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης σε πτωτική και μέχρις ότου εμφανιστούν οι πραγματικοί αγοραστές, οι όποιες ανοδικές εκλάμψεις προς τις 2.110-2.120 μονάδες θα πρέπει να θεωρούνται αφορμές, ευκαιρίες ρευστοποιήσεων.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα πέραν των Εθνικής, ΟΤΕ, Alpha, Eurobank οι μετοχές των Μαθιός, Κορασίδης, Micromedia Αστήρ Παλλάς, Ρόκας, ΕΚΤΕΡ, αλλά και Μπαλλής, Jumbo.

Σημείωση 1: Κρίνοντας από την κίνηση συγκεκριμένων ισχυρών παικτών στην αγορά παραγώγων, ενισχύεται η εκτίμηση όσων θεωρούν πως η ιδιότυπη μετακύλιση θέσεων οδηγεί και πάλι-στις τελευταίες συνεδριάσεις- την αγορά σε μια άτυπή της χειραγώγηση. Άλλωστε στα επίπεδα που εδώ και ημέρες εκτιμούσαν οι ισχυρές χρηματιστηριακές ότι θα υποχωρούσε η αγορά, διορθώνει πράγματι.

Σημείωση 2: Καλή και χρήσιμη η τελευταία ανάλυση της Citigroup για τον τραπεζικό κλάδο. Αναβαθμίζει τις 5 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, θέτει υψηλότερες τιμές στόχους, αλλά παράλληλα ζητά με έκπτωση σημαντικά χαμηλότερα των 18 ευρώ συμμετοχή στην Εθνική. Αξίωσή της που, όπως λένε κάποιες πλευρές, δεν έγινε δεκτή και οδήγησε στην αποχώρησή της. Όπως είναι γνωστό η έκθεση δημοσιοποιήθηκε μετά την αποχώρησή της από τη διαδικασία διάθεσης μειοψηφικού πακέτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v