Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Η ”εναρμονισμένη” χάρτα σύγκλισης που θα ανακοινωθεί αύριο και οι στόχοι της, οι παράγοντες που ”ρίχνουν” τον Γενικό Δείκτη, η πτώση του πληθωρισμού τον Αύγουστο, αλλά και το πακέτο της Alpha Bank που θα διατεθεί σε θεσμικούς, σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Η ”εναρμονισμένη” χάρτα σύγκλισης που θα ανακοινωθεί αύριο και οι στόχοι της, οι παράγοντες που ”ρίχνουν” τον Γενικό Δείκτη, η πτώση του πληθωρισμού τον Αύγουστο, αλλά και το πακέτο της Alpha Bank που θα διατεθεί σε θεσμικούς, σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης.

Χάρτα: Φιλόδοξους οικονομικούς στόχους για το 2008 βάζει η κυβέρνηση με την Χάρτα Σύγκλισης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όπως αναφέρουν τα Νέα, ενώ η Ελευθεροτυπία τονίζει πως η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέες πρωτοβουλίες, περιμένοντας τις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με το Βήμα μεταξύ των στόχων της χάρτας για τη σύγκλιση περιλαμβάνεται η μείωση της ανεργίας στο 5% το 2008 και στο 3% το 2010. Η Ναυτεμπορική τονίζει πως η ”χάρτα” του κ. Σημίτη είναι κοινοτική υποχρέωση καθώς είναι στρατηγικός στόχος της Λισσαβόνας από το 2000.

Η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή θα αποτελέσουν τους βασικότερους στόχους της περίφημης ”Χάρτας Σύγκλισης” που παρουσιάζει αύριο ο πρωθυπουργός, όπως τονίζει το Κέρδος.

Η Εξπρές σημειώνει πως είναι πιθανόν η ”χάρτα” να αποτελέσει μια απλή προβολή στο μέλλον των ασκήσεων επί χάρτου που ενσωματώνει ο νέος προυπολογισμός με το κοινωνικό πακέτο.

Σοφοκλέους: Το έντονο προεκλογικό κλίμα, το εύρος των παροχών και οι τάσεις διεύρυνσης της προσφοράς, μετά τις αναγγελίες διάθεσης μεγάλων πακέτων μετοχών από την Alpha, την Εθνική και πιθανώς την Εμπορική ασκούς ισχυρές πιέσεις στη Σοφοκλέους, όπως τονίζει η Καθημερινή.

Στους τρεις παράγοντες που ”ρίχνουν” το Χ.Α. αναφέρεται το Βήμα, το οποίο τονίζει την προσφορά τίτλων κρατικών εταιριών από ξένους θεσμικούς, τις πιέσεις από εγχώριους θεσμικούς, καθώς και το arbitrage στην αγορά παραγώγων, ενώ η Εξπρές επισημαίνει τη σημαντική πτώση αλλά και την έλλειψη ζήτησης.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η Σοφοκλέους αφέθηκε χθες στο έλεος των πωλητών μέσα σε κλίμα καχυποψίας για πιθανές κατευθυνόμενες ρευστοποιήσεις ”κρατικών” χαρτιών αλλά και δυσπιστίας, ενώ η Ημερησία κάνει λόγο για πτώση 2,55% με τζίρο μόνο 121 εκατ. ευρώ.

Πληθωρισμός: Στο 3,3% έριξαν τον πληθωρισμό τα οπωροκηπευτικά, σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ το Βήμα τονίζει πως υπάρχουν ελπίδες για περαιτέρω αποκλιμάκωση.

Εμπόριο – Βιομηχανία: Έντονο προβληματισμό, αρνητικά σχόλια και αγωνία για τις εξελίξεις δημιούργησαν στις τάξεις του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 68η ΔΕΘ, όπως τονίζει το Κέρδος, το οποίο προσθέτει πως δεκαπέντε πρόεδροι συνδέσμων από όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής θεωρούν στην πλειονότητά τους ως μη επαρκείς για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας τις εξαγγελίες.

Ευρώ: Ανέκαμψε το ευρώ μετά από την πτώση διαρκείας, ξεπερνώντας και πάλι τα 1,11 δολάρια όπως τονίζει η Ημερησία.

ΙΚΑ: Τομή για το ασφαλιστικό αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ έως και 30%, όπως αποκαλύπτει στα Νέα, ο υφυπουργός εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος.

Δημόσιο: Για μπαράζ διεκδικήσεων από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων Δημοσίου κάνει λόγο η Οικονομική Ελευθεροτυπία, για τις οποίες όπως επισημαίνει η κυβέρνηση συζητά αυξήσεις 7-8%.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα ελλείμματα σκιάζουν την αισιοδοξία για ανάκαμψη, σύμφωνα με το Βήμα, το οποίο τονίζει πως οι κεντρικοί τραπεζίτες δηλώνουν αισιόδοξοι αν και με επιφυλάξεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Αυτοκίνητα: Μείωση των συντελεστών τελών ταξινόμησης των ΙΧ αυτοκινήτων που μπορεί να φτάνει μέχρι και 43%, θα προβλέπει η τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, σημειώνει το Βήμα.

Βενζινάδικα: Στην απεργία διαρκείας που θα προχωρήσουν οι βενζινοπώλες αναφέρονται τα σημερινά οικονομικά πρωτοσέλιδα.

Τρόφιμα: Απώλειες 8,97% κατέγραψε ο κλάδος των τροφίμων, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Alpha Bank: Στη διάθεση πακέτου 6,5% της Alpha Bank προς θεσμικούς επενδυτές αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Ταμιευτήριο: Ανοίγει πάλι το θέμα του Ταμιευτηρίου σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία τονίζει πως δόθηκε προθεσμία πέντε ημερών στο ΤΣΜΕΔΕ, ενώ αναφέρεται και σε τελεσίγραφο του υπουργού οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη ώστε να τερματιστεί η τακτική της κωλυσιεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v