Ατιμο θηλυκό!

Είστε πεισμένοι ότι η αγορά θα γκρεμιστεί; Αυτός είναι ένας σπουδαίος λόγος για να αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι. Όπως και η διόρθωση! Ήρθε όταν όλοι πίστεψαν για το νέο ”έπος των 3.000 μονάδων”. Η Σοφοκλέους είναι τελικά ένα άτιμο θηλυκό...

Ατιμο θηλυκό!
Είστε πεπεισμένοι ότι η αγορά θα γκρεμιστεί; Αυτός είναι ένας σπουδαίος λόγος για να αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι. Όπως και η διόρθωση! Ήρθε όταν όλοι πίστεψαν για το νέο ”έπος των 3.000 μονάδων”. Η Σοφοκλέους είναι τελικά ένα άτιμο θηλυκό...

Η λογική του να πηγαίνει κανείς κόντρα στην αγορά δεν είναι πάντοτε η ενδεικνυόμενη. Μπορεί να πιστεύουμε όλοι στην καταστροφή και αυτή να έρθει. Όχι όμως γιατί την θέλουμε εμείς, αλλά γιατί υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που ωθούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Για παράδειγμα: Ένας πόλεμος ή μία τρομοκρατική ενέργεια ή μία εξαιρετικά αρνητική διεθνής χρηματιστηριακή συγκυρία.

Όταν δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι και η αγορά κινείται με υπερβολικούς ρυθμούς προς τα πάνω ή προς τα κάτω, τότε θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για το ποιες είναι οι προσδοκίες της αγοράς.

Αν κανείς έχει ανοίξει short θέση στα Παράγωγα με τον Γενικό Δείκτη στις 2.300 μονάδες κερδίζει ήδη πολλά. Μπορεί να κερδίσει ακόμη περισσότερα, αλλά από εδώ και πέρα δοκιμάζει τα όρια αντοχής της αγοράς.

Δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιο σημείο θα σταματήσει η διόρθωση. Κατανοούμε ότι η αγορά είχε υπερθερμανθεί υπερβολικά λόγω των τραπεζικών μετοχών και ότι έπρεπε να διορθώσει.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει αρκετά και φτάνουν σ’ ένα σημείο που δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι πλέον ακριβότερες από τις αντίστοιχες του εξωτερικού. Δεν είναι φθηνές για να προσελκύουν το ενδιαφέρον, αλλά ούτε και τόσο ακριβές για να εξακολουθήσουν να πυροβολούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο καθημερινά στο ταμπλό.

Κάποιος άλλος κλάδος θα πρέπει να βρεθεί για να πάρει τη σκυτάλη από τις τράπεζες, εφόσον υπάρχουν πράγματι περιθώρια ανόδου. Τον ρόλο αυτόν μπορούν να τον παίξουν οι μετοχές των Τηλεπικοινωνιών.

Η μικρή κεφαλαιοποίηση έκανε αυτό που περιμέναμε όλοι ότι μπορούσε να κάνει. Ξεφούσκωσε με την πρώτη ”αναποδιά”. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μετοχές που ξεχωρίζουν από μέρα σε μέρα, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Κι αυτή αποτελεί, ίσως, μία καλή διέξοδο, αν και έχει αυξημένο ρίσκο...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v