Νέα ισχυρή διόρθωση στη Σοφοκλέους

Με μείωση συναλλαγών και νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο (-2,81%) η αγορά υποχώρησε κάτω και από τα ψυχολογικά όρια των 2.100 μονάδων, σε μία συνεδρίαση όπου κυριάρχησαν οι πωλητές, ενώ η αναλογία πτωτικών προς ανοδικές διαμορφώθηκε στο 11/1.

Κάτω από τις 2.100 μονάδες βρέθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών της Σοφοκλέους, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η διορθωτική κίνηση της τελευταίας εβδομάδος δεν έχει αποπερατωθεί.

Προφανώς, υπό το πρίσμα των σημερινών εξελίξεων, η συνεδρίαση της Παρασκευής καθίσταται παραπλανητική, καθώς η δυνητική προσφορά τίτλων δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι η αγορά ψάχνει ακόμη μια νέα περιοχή εξισορρόπησης.

Εξάλλου με τζίρο που δεν ξεπέρασε τα 120 εκατ. ευρώ εάν συνυπολογιστεί και η αξία των προσυμφωνημένων πακέτων (4,5 εκατ. ευρώ) και με Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς να υποχωρούν σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 3% δεν θα ήταν δυνατόν η αγορά να βρει στήριξη στις 2.100 μονάδες.

Συνυπολογίζοντας και τη σχέση ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 11 προς 1 υπέρ των πρώτων με τη μισή αγορά, ήτοι 175 τίτλοι να υποχωρούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% διογκώνεται το πρόβλημα που είχαμε επισημάνει την Παρασκευή, το οποίο έγκετια στο πως θα μπορέσει η ευρύτερη αγορά να ανακάμψει μελλοντικά όταν δημιουργούνται νέες φουρνιές εγκλωβισμένων.

Αυτό γιατί θα πρέπει για πολλοστή φορά να υπογραμμίσουμε πως η άνοδος προς τις 2.300 μονάδες συντελέστηκε με όγκους συναλλαγών που ήταν εξαιρετικά χαμηλοί κατά διαστήματα, αφού η πτώση του πρώτου τριμήνου του έτους είχε οδηγήσει σε υπερσυγκέντρωση τίτλων στα χέρια ολίγων, που φυσικά δεν είχαν καμία όρεξη να ρευστοποιήσουν.

Τώρα όμως δημιουργούνται ακριβώς οι αντίστροφες προϋποθέσεις, καθώς οι πωλητές έχουν πλέον το πάνω χέρι στο καθορισμό των αποτιμήσεων και οι ανοδικές αντιδράσεις εκλαμβάνονται ως ευκαιρία μείωσης θέσεων, όπως προ μηνός οι διορθώσεις εκλαμβάνονταν ως ευκαιρία εισόδου.

Εάν επιθυμεί κανείς μπορεί να ”διαβάσει” και άλλα πράγματα από τη σημερινή συνεδρίαση, όπως λόγου χάρη ότι ίσως έγινε υπερτιμολόγηση των προσδοκιών που έλεγαν ότι η αγορά θέλει πρόωρες εκλογές, ότι υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας που διογκώνεται με αφορμή τον ΟΤΕ, αλλά βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε ενέργειες άλλων διοικήσεων και ούτω καθεξής.

Όμως όλα τα ανωτέρω αποτελούν αυτή τη στιγμή μάλλον προφάσεις παρά καταλύτες της πτώσης, με εξαίρεση ίσως τα αποτελέσματα των εισηγμένων τα οποία είναι πλέον βέβαιο σε πολύ μεγάλο βαθμό πως υπερτιμολογήθηκαν.

Ρίχνοντας και μια ματιά στην αγορά παραγώγων βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά ιδιόμορφη κατάσταση, αφενός επειδή τα ΣΜΕ του FT-20 ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση με premium, το οποίο κυριολεκτικά ”κατακρεούργησαν” οι ενεργοί παίκτες στον ίδιο βαθμό όμως δεν βλέπουμε καμία μόχλευση, κυρίως στις θέσεις short που λαμβάνονται με γνώμονα την αντιστάθμιση κινδύνου και όχι την κερδοσκοπία, όπως κάποτε συνέβαινε.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 120 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 1,64% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 4,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα των 100.000 και 50.000 τεμαχίων της Alpha Bank στα 18,18 ευρώ, ένα πακέτο 100 τεμάχια της ΑΛΤΕ στα 1,35 ευρώ, ένα πακέτο 250.000 τεμάχια της Hellas Can στα 5,67 ευρώ και ένα πακέτο 65.141 τεμάχια της Panafon στα 6,18 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v