Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Σήκωσε τον πήχη για ΕΤΕ-Alpha- Eurobank

Σε σημαντική αύξηση της τιμής στόχου για τις τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank προχώρησε η Citigroup, σε σχετική έκθεσή της με τίτλο ”Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, ίσως έρχονται πιέσεις”. Οι νέες τιμές-στόχοι, οι συστάσεις, τα ”καλά λόγια”, αλλά και τα... ”καμπανάκια”.

Citigroup: Σήκωσε τον πήχη για ΕΤΕ-Alpha- Eurobank
Σε σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου για τις τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank προχώρησε η Citigroup, σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες με τίτλο ”Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, ίσως έρχονται πιέσεις” και ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου.

Η τιμή για την Εθνική ορίζεται στα 19,4 ευρώ (από 14,8 ευρώ), για την Alpha στα 18,4 ευρώ από 13,5 ευρώ, ενώ για τη Eurobank στα 14,2 ευρώ από 12,5 ευρώ.

Παράλληλα, ο οίκος διατηρεί τη σύσταση ”outperform” για την Εθνική και την Alpha Bank και τη σύσταση ”in line” για την Eurobank.

Η μελέτη της Citigroup επισημαίνει τα υψηλά επίπεδα όπου βρίσκεται η χορήγηση δανείων εκ μέρους των τριών τραπεζών και την ικανότητά τους να αυξάνουν τα spreads και μάλιστα σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, ενώ χαρακτηρίζει ”δικαιολογημένη την υψηλότατη απόδοση των τίτλων από την αρχή του χρόνου”.

Οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Citigroup, οδηγημένες από τους παραπάνω παράγοντες και δραστηριοποιούμενες σε ένα από τα υγιέστερα οικονομικά περιβάλλοντα της Ευρώπης, εμφανίζονται στο top-10 των καλύτερων αποδόσεων από την αρχή του χρόνου, έναντι του ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, η Alpha Bank κατατάσσεται δεύτερη, η Εθνική τέταρτη και η Eurobank, δέκατη.

Ωστόσο, επισημαίνει ο οίκος, το β΄ εξάμηνο του 2003 ίσως είναι δυσκολότερο, καθώς το repricing των ενεργητικών είναι εν εξελίξει και οι όγκοι δανεισμού προς τη λιανική είναι πιθανόν να εμφανίσουν επιβράδυνση.

Αλλος ένας ”κίνδυνος”, όπως επισημαίνεται από τη Citigroup, είναι η έγερση ζητήματος ποιότητας ενεργητικού ως αποτέλεσμα της τρέχουσας επέκτασης στην καταναλωτική πίστη.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, η Citigroup εκτιμά ότι υπάρχει upside για τη μετοχή της Εθνικής, ενώ θεωρεί ”πλήρως αποτιμημένες” τις Alpha και Eurobank.

Για την Εθνική Τράπεζα, η έκθεση εστιάζει στον ”εξαιρετικό έλεγχο του κόστους” που καταδεικνύει τη σημασία την οποία δίνει η διοίκηση στην κερδοφορία. Αναφορικά με τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, αναφέρονται οι αυξανόμενοι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης σε όλα σχεδόν τα τμήματα και στην εκτόξευση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Ο οίκος, κατόπιν των αποτελεσμάτων της τράπεζας, αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις του για τα καθαρά κέρδη του 2003, προβλέποντας τώρα αύξησή τους κατά 57%, έναντι 36% προηγουμένως.

Για το σύνολο του 2003, ο οίκος εκτιμά ότι τα κέρδη της Εθνικής θα διαμορφωθούν στα 338 εκατ. ευρώ (216 εκατ. ευρώ το 2002). Για τα έτη 2004 και 2005, αναμένεται αύξηση των καθαρών κερδών έως τα 454 και 556 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας υπολογίζονται στα 1,82 δισ. ευρώ το 2003 (1,64 δισ. ευρώ το 2002), στα 1,97 δισ. ευρώ το 2004 και στα 2,14 δισ. ευρώ το 2005.



Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, η έκθεση επισημαίνει ότι από την αρχή του έτους τα αποτελέσματά της εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα έναντι των λοιπών ελληνικών τραπεζών με τις οποίες ο οίκος ασχολείται.

Η καταναλωτική πίστη αναδεικνύεται σε μεγαλύτερο ρίσκο για τη Eurobank απ’ ό,τι για τους ανταγωνιστές της, καθώς η τράπεζα έχει το 20% του δανειακού της χαρτοφυλακίου προσανατολισμένο στη λιανική.

Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ποιότητας ενεργητικού για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Citigroup. Οταν όμως τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού αυξηθούν (το οποίο αναμένεται να συμβεί στο μέσον της επόμενης χρονιάς), η πίεση που θα ασκηθεί θα είναι μεγαλύτερη για τις τράπεζες που έχουν ”ποντάρει” στο δανεισμό καταναλωτών.

Αλλωστε, σχετικά με τον έλεγχο της ποιότητας των δανείων που χορηγούνται στο ελληνικό τραπεζικό περιβάλλον η Citigroup επισημαίνει την έλλειψη υπηρεσίας πιστωτικού ελέγχου (Credit Bureau) και αναφέρει ότι το μόνο παρόμοιο σύστημα είναι το Τειρεσίας, το οποίο -εμμέσως πλην σαφώς- χαρακτηρίζει ανεπαρκές.

Μετά τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου ο οίκος αναθεωρεί το περιθώριο καθαρού κέρδους για το ίδρυμα στο 38% από 16%, λόγω ενός συνδυασμού χαμηλότερων προβλέψεων και ενισχυμένων εσόδων από τόκους.

Για το σύνολο του 2003 τα καθαρά κέρδη της Eurobank εκτιμώνται στα 225 εκατ. ευρώ (από 183 εκατ. ευρώ το 2002), ενώ για τα έτη 2004 και 2005 το ποσό εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 297 και 347 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Τα συνολικά έσοδα πιστεύεται ότι θα διαμορφωθούν στα 1,14 δισ. ευρώ το 2003 (1 δισ. ευρώ το 2002), στα 1,25 δισ. ευρώ το 2004 και στα 1,41 δισ. ευρώ το 2005.

Για την Alpha Bank η Citigroup υπογραμμίζει τους υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης των στεγαστικών δανείων, κάτι το οποίο δικαιολογεί την από την αρχή του έτους υψηλή απόδοση της μετοχής. Στην έκθεση εκφράζεται η άποψη ότι η στρατηγική της Alpha περί ”ανάπτυξης της λιανικής με κερδοφορία” αποδίδει καρπούς, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους του ιδρύματος αναφέρονται ως τα καλύτερα ανάμεσα στον κλάδο.

Ως ”ελαφρά” αναφέρεται η ανησυχία του οίκου για την μελλοντική ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας, θέμα που θα ανακύψει κυρίως όταν αυξηθούν τα επιτόκια.

Για το σύνολο του 2003 τα συνολικά έσοδα της Alpha Bank εκτιμώνται στα 1,271 δισ. ευρώ (από 1,14 δισ. ευρώ το 2002). Το 2004 το ποσό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,38 δισ. ευρώ και το 2005 στα 1,54 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη για το 2003 αναμένονται στα 266 εκατ. ευρώ (από 177 εκατ. ευρώ το 2002), ενώ για τα έτη 2004 και 2005 η πρόβλεψη είναι για 321 και 390 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Επιμέλεια: Γλύστρας Δημήτρης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v