Σφυροκόπημα σε Εθνική - Alpha

Η αρχή που λέει ”προέχει πόσο αγοράσες και όχι πόσο πούλησες” κυριάρχησε στο έπακρον στη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, όπου εκδηλώθηκαν ισχυρότατες πιέσεις στις μετοχές της Alpha και Εθνικής με στόχο τη διαμόρφωση, ει δυνατόν, χαμηλότερης τιμής ενόψει του Book Building.

Οποιαδήποτε αμφιβολία υπήρχε ως προς το πώς εκλαμβάνονται κινήσεις διάθεσης μετοχών κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά έτους, και μάλιστα εσπευσμένα, μάλλον δεν υφίσταται πια μετά το σφυροκόπημα των Alpha Bank (-4%) και Εθνική (-4,4%), με την πρώτη να έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεση για Over-The-Counter διάθεση μετοχών, και τη δεύτερη να το προγραμματίζει.

Με δεδομένη την αποτυχία των ΟΤΕ και Coca Cola HBC σε αντίστοιχες κινήσεις – όχι όσον αφορά την κάλυψη της προσφοράς, αλλά την πορεία της μετοχής μετά την διάθεση – η κίνηση της Alpha Bank, έγινε δεκτή με ισχυρότατες πιέσεις από την αγορά.

Με μια πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση, προκύπτει πως η Alpha Bank είναι ο πωλητής, και θέλει ρευστότητα. Ο αγοραστής μπορεί να μην θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του, δεν θέλει όμως να βρεθεί αντιμέτωπος με δυνητική προσφορά τίτλων. Συνεπώς, θα ενισχύει τη θέση του, έστω και βραχυχρονίως, συμμετέχοντας στην εγγραφή. Θα το κάνει όμως σε δικές του τιμές, με τους δικούς του όρους.

Εξάλλου, η απελπισμένη προσπάθεια διαμόρφωσης τιμής στο κλείσιμο στην Alpha Bank... έβγαζε μάτια, καθώς έλαβαν χώρα 36 περίπου πράξεις των 10 τεμαχίων εκάστη το τελευταίο εξάλεπτο, με σκοπό η μεσοσταθμική τιμή να διαμορφωθεί όσο πιο ”μακριά” γίνεται από τα 17 ευρώ.

Υπό αυτές τις προυποθέσεις, και με τα ΣΜΕ σε επιμέρους μετοχές να δέχονται οξύτατες πιέσεις προς το κλείσιμο, αντίδραση δεν πρόκειται να δούμε σύντομα. Τουλάχιστον, αυτό μας δείχνει η αγορά, όχι μόνο σε επίπεδο FTSE-20.

Διότι η σχέση 7 πτωτικών για κάθε μία ανοδική μετοχή, με 75 τίτλους να καταγράφουν εκ νέου απώλειες μεγαλύτερες του 5%, δεν ικανοποιεί, και κυρίως δεν είδαμε δείγματα μιας αγοράς που δημιουργεί βάση.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η διακράτηση της περιοχής στήριξης των 2.050 μονάδων, αφού ο Δείκτης κράτησε σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό τη συγκεκριμένη περιοχή (2.057) και σε κλείσιμο (2.062,72 μ. –1,39%).

Το ερώτημα είναι άλλο. Η συρρίκνωση της ρευστότητας αποτρέπει την έξοδο όσων το επιθυμούν. Τα spreads έχουν οξυνθεί, και ο μέσος επενδυτής είναι ”υποχρεωμένος” να εγκλωβιστεί, ή αλλιώς παίρνει απώλειες 3-4%, μόνο από τις δικές του πράξεις. Και δυστυχώς, ολοένα περισσότεροι επιλέγουν την δεύτερη οδό...

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 156 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 28,93% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 11,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 580.000 τεμάχια της ΕΚΤΕΡ στα 3,90 ευρώ, ένα πακέτο 1.900.000 τεμάχια της ΙΜΑΚΟ στα 1,26 ευρώ, ένα πακέτο 60.000 τεμάχια της Μπάμπης Βωβός στα 16,92 ευρώ και ένα πακέτο 1.120 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 17,30 ευρώ.

Επίσης, 2 πακέτα των 35.000 και 20.000 τεμαχίων στα 33,20 ευρώ και ένα πακέτο των 35.000 τεμαχίων στα 33,22 ευρώ του Τιτάνα, ένα πακέτο 270.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 10,70 ευρώ και ένα πακέτο 2.730 τεμάχια της ΕΛΒΕ στα 2,95 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v