Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπουν 4 ΑΧΕ την κίνηση της Alpha Bank

Στην πρόθεση της Alpha Bank να πουλήσει 12 εκατ. ίδιες μετοχές αποδίδουν οι αναλυτές την πίεση που δέχτηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η τιμή της μετοχής, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.

Πώς βλέπουν 4 ΑΧΕ την κίνηση της Alpha Bank
Στην πρόθεση της Alpha Bank να πουλήσει 12 εκατ. ίδιες μετοχές αποδίδουν οι αναλυτές των ΑΧΕ την πίεση που δέχτηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της τράπεζας, ενώ οι πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν και κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Αναλυτικότερα, η Marfin αναφέρεται στο πρωινό της report στην πρόθεση της Alpha Bank για πώληση έως και 12 εκατ. μετοχών σε Ελληνες και ξένους θεσμικούς, ενώ προσθέτει πως οι εν λόγω μετοχές προέρχονται από την Ιονική Συμμετοχών η οποία κατέχει συνολικά 15,8 εκατ. μετοχές.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή τονίζει πως η εν λόγω κίνηση εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την πίεση που δέχθηκε χθες η μετοχή, καθώς και όλος ο τραπεζικός κλάδος.

H Marfin συμπληρώνει πως οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την ανακοίνωση της Alpha Bank, αλλά και λόγω εκτιμήσεων ότι παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το κράτος στην Εθνική.

Πιέσεις στη μετοχή της Alpha Bank προβλέπει και η EFG Eurobank Securities. Σχολιάζοντας την πρόθεση της τράπεζας για την πώληση πακέτου ιδίων μετοχών, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως από στρατηγικής πλευράς η εν λόγω κίνηση ενδεχομένως να δώσει ένα τέλος στα σενάρια συγχώνευσεων με επίκεντρο την Alpha Bank.

Επιπλέον, η EFG Eurobank Securities σημειώνει πως η προαναφερθείσα πρόθεση της τράπεζας θα ενισχύσει την καθαρή θέση της εταιρίας, ενώ συμπληρώνει πως η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) αναμένεται να υποχωρήσει στο 21% από 24%.

Η Π&Κ χρηματιστηριακή αναφέρει στην καθημερινή ενημέρωση πως η αιτιολόγηση της κίνησης της Alpha Bank δεν είναι ξεκάθαρη και ενδεχομένως να μπερδέψει την αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο η χρηματιστηριακή αναφέρει πως η άποψή της είναι ουδέτερη έως ελαφρώς αρνητική, ενώ εκτιμά πως καταλυτικό ρόλο για την αντίδραση της αγοράς θα παίξει η τιμή στην οποία θα γίνει η προσφορά των μετοχών.

Πάντως, η Π&Κ προσθέτει πως αν και διατηρεί τη σύσταση ”υπεραπόδοση” εκτιμά ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή θα εγκλωβίσει την απόδοση της μετοχής και ως εκ τούτου δεν αποκλείει μια βραχυπρόθεσμη πίεση.

Επιπρόσθετα, η Π&Κ χρηματιστηριακή επισημαίνει πως με βάση τα θεμελιώδη η συναλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο Ρ/Ε (λόγω dilution των κερδών ανά μετοχή), που αντισταθμίζεται από την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ιδίων κεφαλαίων, ενώ το free float της μετοχής θα αυξηθεί αντίστοιχα.

Παράλληλα, όπως τονίζει η Alpha Finance στην ημερήσια ανασκόπηση, εαν η τοποθέτηση καλυφθεί πλήρως σε τιμή κοντινή στις τρέχουσες τιμές (τελευταίο κλείσιμο 18,02 ευρώ), η Alpha Bank αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 205–215 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 7,1% τον Ιούνιο σε 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v