Γιατί δεν επενδύουν στην Σοφοκλέους οι σοβαροί!

Σήμερα το εγερτήριο ανήκει αποκλειστικά σ’ έναν αναγνώστη μας. Διαβάστε τις απόψεις του και μπορεί έτσι να σας δημιουργηθούν σκέψεις για το αν ζούμε ή όχι στην σωστή χώρα...

Γιατί δεν επενδύουν στην Σοφοκλέους οι σοβαροί!
Σήμερα το εγερτήριο ανήκει αποκλειστικά σ’ έναν αναγνώστη μας. Διαβάστε τις απόψεις του και μπορεί έτσι να σας δημιουργηθούν σκέψεις για το αν ζούμε ή όχι στην σωστή χώρα.

Δεν συμφωνούμε απόλυτα μαζί του, αλλά θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι παρατηρήσεις του πολύ δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν με λογικά επιχειρήματα...

”Όσον αφορά στο θέμα της ανάλυσης των αγορών η άποψη μου είναι πως είναι λάθος να γίνεται αξιολόγηση έχοντας πάντοτε κατά νου ότι κάποιος μας βάζει τρικλοποδιές ή κάποιος μας προστατεύει με δίχτυ ασφαλείας κατά την πτώση.

Η ανάλυση που γίνεται έτσι με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε απώλειες. Διότι σε αυτή την περίπτωση τα οικονομικά στοιχεία (τα οποία και αυτά είναι αμφισβητούμενα όπως απέδειξε το πρόσφατο παρελθόν) αντικαθίστανται με τους όρους φήμες, φαντασία, sexy stock , deals, εξαγορές, πολιτική εκμετάλλευση κ.λ.π.

Αν δεχτούμε όλα αυτά νομίζω ότι είναι προτιμότερο να απέχει κανείς. Αν θελήσω να δημιουργήσω μια επιχείρηση σε κάποιον εμπορικό δρόμο και με πληροφορήσουν ότι κυκλοφορούν ληστές φυσιολογικό δεν είναι να μην πλησιάσω;

Το ίδιο γίνεται και στο χρηματιστήριο. Αν νομίζω ότι σε μια αγορά κάνουν ότι θέλουν η Eurobank, Alpha, Εθνική και 2-3 ξένοι τότε εν γνώσει μου πηγαίνω στην αφετηρία με τις πιθανότητες εναντίον μου.

Γιατί να το κάνω; Είναι υγιής οικονομική προσέγγιση; Ναι ο ΟΤΕ είναι υποτιμημένος. Το γνωρίζω και εγώ και εσείς και αυτοί που τον πουλάνε και θα τον αγοράζουν ακριβότερα. Αλλά σε μια αγορά δεν μπορείς να καθορίσεις την διάρκεια της υποτίμησης μιας μετοχής ή μιας ολόκληρης αγοράς.

Στα μεγάλα crash πάντοτε οι μετοχές υποτιμημένες είναι. Δεν κάνει όμως κανείς τον ήρωα γιατί δεν γνωρίζει τον πυθμένα. Συμπερασματικά ή δεχόμαστε ότι μια αγορά είναι αυτό που είναι, δηλαδή ένα φίλτρο στο οποίο μπαίνουν οικονομικά στοιχεία, χειραγωγήσεις, παρεμβάσεις κ.λ.π. και με την δική της δύναμη ανεβαίνει ή κατεβαίνει, ή εξαρχής την απορρίπτουμε λέγοντας ότι είναι ολοκληρωτικά χειραγωγούμενη.

Στην πρώτη περίπτωση αφήνουμε την δύναμη της αγοράς να δείξει τον δρόμο και αναζητούμε το βέλτιστο σημείο εισόδου στην αγορά. Στην δεύτερη όμως περίπτωση, όταν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει σήψη τότε δεν αναζητούμε τίποτε απλώς το βάζουμε στα πόδια και πάμε αλλού.

Η διαφωνία μου λοιπόν βρίσκετε σε αυτό το σημείο. Δεν χρειάζεται να ψάχνετε ποιος και γιατί πουλάει τον ΟΤΕ ή οποιαδήποτε άλλη μετοχή. Ασφαλώς και το κάνουν αλλά είναι αυτός ο ρόλος του επενδυτή; Να ψάχνει κάθε στιγμή το γιατί και το πως και σε κάθε στιγμή αποτυχίας να ρίχνει το φταίξιμο σε κάποιους αγνώστους;

Σκοπός είναι αφενός να λειτουργεί όσο γίνεται η αγορά με διαφανείς όρους και με αυτό είναι επιφορτισμένοι άλλοι που κατά την άποψη μου άδικα πληρώνονται και αφετέρου η ατομική επενδυτική στρατηγική επιλογής του βέλτιστου χρόνου. Πιθανόν να κάνω λάθος αλλά η πράξη από το 87 μέχρι τώρα με έχει οδηγήσει σε αυτό.

Διευκρινιστικά δεν έχω ούτε μια μετοχή Ελληνικής εταιρείας. Οι λόγοι είναι καθαρά οικονομικοί και διαφάνειας στην ενημέρωση αλλά και εναλλακτικών επιλογών.

Αγοράστε για παράδειγμα 20 μετοχές της MUENCHENER RUECKVERS - δηλαδή ποσό επένδυσης 2.000 ευρώ. Σε 2 μέρες θα σας έχει έρθει επιστολή που θα σας αναφέρει τις επιλογές για ενημέρωση που έχετε ως μέτοχος της εταιρίας.

Έχει κανείς τη δυνατότητα να παραγγείλει οποιαδήποτε ενημέρωση και να του αποσταλεί φυσικά δωρεάν. Πηγαίνετε στον δικτυακό τόπο της Roche ή της Nestle. Σε μια εβδομάδα θα έχετε τόμους με ότι ενημέρωση θέλετε χωρίς να είστε και κανένας μεγαλοεπενδυτής. Αυτοί οι λόγοι αρκούν.

Μην ψάχνετε λοιπόν γιατί δεν επενδύεται σοβαρό χρήμα στην Ελληνική αγορά. Και μην αναρωτιέστε γιατί κινείται ανισόρροπα πάνω κάτω. Δεν φταίει τόσο ούτε η χειραγώγηση ούτε οι κακοί θεσμικοί. Είναι πρόβλημα δυναμικής των ίδιων των επιχειρήσεων. Επισκεφτείτε μια προς μια τους δικτυακούς τόπους και θα βγάλετε αμέσως το συμπέρασμα.

Δεν θα χρειαστείτε οικονομική ανάλυση. Σε αυτά λοιπόν μπορείτε να επικεντρωθείτε στα άρθρα σας κάνοντας την ζωή δύσκολη σε εκείνους που πρέπει. Δεν δικαιολογείται ο ΟΤΕ να παραδέχεται ότι δεν ήταν καλή η παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων και να μην μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις. Να αλλάξουν δουλειά αν δεν μπορούν.

Κάθε εταιρία τιμωρείται για τις αδυναμίες της και δικαίως ενδεχομένως την πουλούσαν όσοι το έκαναν”.

ΣΗΜ: Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα επιστολής αναγνώστη προς το euro2day.gr


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v