Στο επίκεντρο (και σήμερα) οι τράπεζες

Το απόλυτα επιτυχημένο εγχείρημα της Alpha Bank πείθει τη αγορά πως οι ξένοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μερίδιο συμμετοχής σε εταιρίες που προσελκύουν το ενδιαφέρον. Πολύ κοντά στα αναμενόμενα επίπεδα στήριξης η αγορά μπορεί απαλλαγμένη από εκκρεμότητες του παρόντος να κινηθεί καλύτερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η επιτυχία του εγχειρήματος διάθεσης πακέτου της Alpha Bank, κυρίως σε ξένους θεσμικούς μπορεί να επηρεάσει μεσοπρόθεσμα τις εξελίξεις.

Το εάν θα υποχωρήσει ή όχι σήμερα η αγορά προς την... δαιμονοποιημένη ”στήριξη” των 2.050 μονάδων δεν έχει και τόση σημασία.

Αυτό που μετρά είναι πως τα μεγάλα ”σπίτια”, αυτά που κατά μείζονα λόγο οδηγούν την αγορά, όπως λόγου χάρη η Eurobank προσβλέπουν σε θετικές εξελίξεις, σε καλύτερη απόδοση της μετοχής της Alpha βραχυ-μεσοπρόθεσμα.

Την τάση σήμερα, κυρίως θα διαμορφώσει όχι τόσο η Alpha όσο η Εθνική.

Αυτό γιατί ορισμένοι έσπευσαν και χθες προεξοφλώντας την ανάλογη διαδικασία διάθεσης μειοψηφικού της Εθνικής να ”παίξουν” τον τίτλο και στην αγορά παραγώγων αλλά και σε αυτή των μετοχών.

Εάν βγουν σήμερα αγοραστές στη μετοχή της Εθνικής σταθεροποιώντας την στα 17,4-17,6 ευρώ μπορούμε να προσβλέπουμε σε αντίδραση του τραπεζικού δείκτη, καθώς πέριξ των 3.550 μονάδων έχει διαμορφωθεί ισχυρή ”στήριξη” για τον κλάδο.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει σήμερα η διαδικασία διάθεσης μετοχών της ΕΧΑΕ (θα διαρκέσει μέχρι και τη Παρασκευή) όπως και η συμπεριφορά ορισμένων επενδυτικών σχημάτων που εμφανίζουν ιδιαίτερα δυνατά τελευταία.

Από αυτή την κατηγορία ξεχωρίζουν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Ηλεκτρονική Αθηνών, Νότος, Νίκας (από όπου μπορεί να προκύψει και είδηση) Ιατρικό, Medicon, Ριλκεν, ΑΕΓΕΚ.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν η σταθεροποίηση του Τιτάνα στα 33 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές, η σταθερότητα της Cosmote, η παραμονή της Vodafone σε υψηλά επίπεδα τιμών και η στήριξη της 3 Ε στα 17,2 ευρώ.

Σημείωση 1: Ερώτημα που τέθηκε από αρκετούς χρηματιστηριακούς παράγοντες μετά την απόλυτα επιτυχημένη και οξυδερκή κίνηση της Alpha. Αφορά στο ενδεχόμενο σε ευθετότερο χρόνο επιθετικής εξαγοράς της Alpha, καθώς το ερώτημα εστιάζεται στο γεγονός ότι η τράπεζα καθίσταται πιο ευάλωτη.

Σημείωση 2: Σε ό,τι αφορά την ΕΒΖ το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου το θέμα πώλησής της ανεβάζει κατακόρυφα το ενδεχόμενο προσέλκυσης ενδοσυνεδριακών παικτών.

Τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα λήγει η δημόσια πρόταση της Hellas Can αφού απέτυχε η προσπάθεια απόκτησης του 27%, ενώ σήμερα ξεκινούν οι δημόσιες εγγραφές της ΜΑΡΑΚ Ηλεκτρονική.

Υ.Γ.: Μετά από πολύ καιρό η κεφαλαιοποίηση όλων ανεξαιρέτως των εισηγμένων δεν ξεπερνά τον πήχη των 5.000 εκατ. ευρώ . Στις 4.948 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ, στα 4.438 εκατ. ευρώ της Εθνικής, ενώ ακολουθεί από κοντά η Eurobank με 4.347 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v