Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Διάθεση του 8,6%, στα 17,20 ευρώ

Στο 8,6% (15,9 εκατομμύρια μετοχές) ανήλθε τελικώς το ποσοστό που διέθεσε η Alpha Bank σε θεσμικούς επενδυτές, στην τιμή των 17,20 ευρώ ανά μετοχή. Η αρχική προσφορά έκανε λόγο για διάθεση πακέτου 6,5%. Πώς υποδέχθηκαν την εξέλιξη Εθνική ΑΧΕ και EFG Eurobank.

Alpha Bank: Διάθεση του 8,6%,  στα 17,20 ευρώ
Συνολικά 15,9 εκατομμύρια μετοχές θα διαθέσει τελικά η Alpha Bank, αντί για 12 εκατομμύρια που είχε αρχικά ανακοινώσει, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του book building.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας, ολοκληρώθηκε η ιδιωτική τοποθέτηση 15,9 εκατ. μετοχών, που αντιπροσωπεύουν το 8,6% του μετοχικού της κεφαλαίου και το 100% των ιδίων μετοχών στο χαρτοφυλάκιο της Ιονικής Συμμετοχών.

Σημειώνεται πως οι μετοχές διατέθηκαν σε τιμή 17,20 ευρώ, που αντιστοιχεί σε έκπτωση κάτω του 1% της τιμής κλεισίματος της 9ης Σεπτεμβρίου 2003 (17,30 ευρώ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, Γιάννη Κωστόπουλο, ”η μεγάλη ανταπόκριση του διεθνούς επενδυτικού κοινού στην προσφορά μετοχών μάς επέτρεψε τη διάθεση ολόκληρου του αποθέματος ιδίων μετοχών μας.

Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή, που ενισχύει την κεφαλαιακή μας θέση, στηρίζοντας ταυτόχρονα την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών μας και την κερδοφορία μας στο μέλλον”.

Σημειώνεται πως η ιδιωτική τοποθέτηση πραγματοπoιήθηκε με αναδόχους την JP Morgan και την UBS στο εξωτερικό και την Alpha Finance στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συναλλαγή, που έγινε με συνοπτική διαδικασία βιβλίου προσφορών, προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον διεθνών και εγχώριων θεσμικών επενδυτών, ενώ άνω του 80% των μετοχών διατέθηκε σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

* Οι εκτιμήσεις των ΑΧΕ

Θετική χαρακτηρίζει την ανταπόκριση των επενδυτών στην προσφορά των μετοχών της Alpha Bank η EFG Eurobank Securities, σύμφωνα με την οποία η μετοχή της Τράπεζας αναμένεται να ”υπεραποδώσει” (outperform) σήμερα.

Επιπρόσθετα, η EFG Eurobank Securities επισημαίνει πως η κίνηση της Alpha Bank θα ενισχύσει το ενεργητικό της Τράπεζας κατά 273 εκατ. ευρώ, γεγονός που αφενός θα επιταχύνει τη δανειακή της ανάπτυξη και αφετέρου θα μπορεί να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια, ανανεώνοντας την ικανότητά της να διατηρεί υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Η Εθνική ΑΧΕ εκτιμά πως η προαναφερθείσα κίνηση θα οδηγήσει σε βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) της Alpha Bank κατά 1% -σε 8,1%- και τον λόγο τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) κατά 40 μονάδες βάσης (στο 2,4), ενώ τα κέρδη ανά μετοχή, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, θα μειωθούν κατά 0,09 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v