Νέα εκτεταμένη διόρθωση στο ΧΑ

Εως ότου διαμορφωθεί η τελική τιμή διάθεσης του 10-12% της Εθνικής όλα δείχνουν πως το πάνω χέρι στην αγορά θα εξακολουθήσουν να το έχουν οι παίκτες των παραγώγων, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους ”βγαίνουν” πωλητές, κυρίως σε συμβόλαια του FT-20, πιέζοντας χαμηλότερα το δείκτη, αλλά και την αγορά. Σε εξέλιξη η μεταβίβαση των πακέτων της Alpha.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα και των 2.050 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός δείκτης με σχετικά λίγες πωλήσεις (21,5 εκατ. ευρώ), αλλά σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές, κυρίως, Εθνική και ΔΕΗ.

Το ενδεχόμενο να ”γράψει” ο Γενικός δείκτης τιμή χαμηλότερη των 2.050 μονάδων στο κλείσιμο μπορεί να ακυρώσει και την μακροπρόθεσμη τάση, επιβαρύνοντας βεβαίως ακόμη περισσότερο την αρνητική ψυχολογία.

Κρίνοντας από τις μέχρι στιγμής θέσεις που έχουν ανοιχτεί στην αγορά παραγώγων θα λέγαμε πως για όσο καιρό κυριαρχεί ο ”πόλεμος” για τη διαμόρφωση της τιμής διάθεσης της Εθνικής, το πάνω χέρι στην αγορά το έχουν οι εκ του... ΧΠΑ ορμώμενοι πωλητές.

Θεωρούν και δικαιολογημένα πως μέχρις ότου διαμορφωθεί η τιμή της Εθνικής, πολύ δύσκολα θα βρεθούν αγοραστές στην αγορά μετοχών και ”παίκτες” που θα μπορούσαν να ανοίξουν θέσεις αγοραστών σε συμβόλαια του FT-20.

Το πτωτικό παιχνίδι, κρίνοντας πάντα με βάση το τζίρο της αγοράς παραγώγων από τις 25/8 και μετά δίνει συνεχώς και μόνο κέρδη σε όσους ανοίγουν θέσεις πωλητών στο FT-20.

Δεν είναι τυχαίο πως αυτή την περίοδο ο ημερήσιος τζίρος της αγοράς Παραγώγων πλησιάζει ή και ξεπερνά αυτόν της αγοράς μετοχών.

Μια επιπλέον αρνητική παράμετρος αφορά στους πωλητές, οι οποίοι εμφανίζονται στη μετοχή της ΔΕΗ. Σημαντικές οι απώλειες της μετοχής, όπως επίσης και οι πωλήσεις, που σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών θα μπορούσαν να προέρχονται από ξένο θεσμικό, ο οποίος σπεύδει να ενισχύσει τη ρευστότητά του εν όψει της Εθνικής.

Δεδομένης της εικόνας της αγοράς, θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένη και επιβεβλημένη η οπισθοχώρηση των επενδυτικών σχημάτων και η διόρθωση μετοχών της μεσαίας-μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v