Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνής διαιτησία OTE - Intracom για Cosmorom;

Στη διεθνή διαιτησία φαίνεται ότι προσανατολίζονται τώρα ΟΤΕ και Intracom, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των οφειλών της CosmoRom, αφού οι απευθείας συνομιλίες δεν κατέληξαν σε λύση. Όλο το παρασκήνιο των συζητήσεων.

Διεθνής διαιτησία OTE - Intracom για Cosmorom;
Με προσφυγή στη διαιτησία θα λήξει τελικά, όπως όλα δείχνουν, η διαμάχη μεταξύ ΟΤΕ και Intracom που αφορά το χρέος της CosmoRom (θυγατρική κινητής τηλεφωνίας της RomTelecom) προς την ελληνική κατασκευάστρια εταιρία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, σε συνάντηση που είχαν στελέχη των δύο εταιριών το απόγευμα της Τρίτης, δεν κατέληξαν σε κάποια συμβιβαστική λύση και πλέον στελέχη της Intracom διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα προσφύγουν στη διεθνή διαιτησία.

Όπως εξάλλου αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Intracom απαιτεί από τον ΟΤΕ την εξόφληση του χρέους της CosmoRom, ύψους 102 εκατ. ευρώ που μαζί με τους τόκους ανέρχεται σε 117 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό είναι προσαυξημένο και με διαφυγόντα κέρδη και τελικώς ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.

Πρόταση της Intracom ήταν να δοθούν άμεσα τα 40 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο η CosmoRom προόριζε για αγορά συστήματος τιμολόγησης. Το σύστημα αυτό τιμολόγησης η Intracom προθυμοποιήθηκε να το δωρίσει στην ρουμανική εταιρία, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής του χρέους.

Το υπόλοιπο του ποσού η Intracom ζήτησε να κεφαλαιοποιηθεί (στο σύνολό του ή μέρος του) προκειμένου η ίδια να αποκτήσει μέρος της ρουμανικής εταιρίας. Επιπλέον, η Intracom πρότεινε στον ΟΤΕ να ορίσει ελεγκτή εγνωσμένου κύρους ώστε να αποτιμήσει την αξία της CosmoRom.

Η διοίκηση του ΟΤΕ αρνήθηκε το σενάριο αυτό και ζήτησε από την Intracom προθεσμία 3 εβδομάδων για να απαντήσει- αντιπρόταση την οποία τα στελέχη της Παιανίας δεν έκαναν δεκτή.

Κατόπιν της συνάντησης, υψηλόβαθμα στελέχη και από τις δύο εταιρίες σχολίασαν ότι η κατάσταση βαίνει σε αδιέξοδο και πως αμφότερα τα μέρη θεωρούν σχεδόν σίγουρη την προσφυγή στη διεθνή διαιτησία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δικαστήριο του Παρισιού που θα εκδικάσει την υπόθεση με βάση το γαλλικό δίκαιο, όπως άλλωστε όριζε η σχετική σύμβαση Intracom- CosmoRom.

Σταμάτης Ζαχαρός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v