Μείωση φορολογίας - αυξήσεις μισθών στη ”Χάρτα”

Τη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 30% και στο 35% για τους ιδιώτες αρχής γενομένης από το 2005 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η ”Κοινωνική Χάρτα” του ΠΑΣΟΚ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Στα 7,7 δισ. ευρώ το κόστος του σχεδίου. Οι προτάσεις για μισθούς, συντάξεις, φορολογικό.

Μείωση φορολογίας - αυξήσεις μισθών στη ”Χάρτα”
Τη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 30% και στο 35% για τους ιδιώτες (αρχής γενομένης από το 2005 και έως το 2008) περιλαμβάνει η ”Κοινωνική Χάρτα” του ΠΑΣΟΚ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Επίσης, στην ”Κοινωνική Χάρτα” προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (μη μισθολογικό κόστος) κατά 15% μέχρι το 2008, ενώ ακόμη προβλέπεται η αύξηση των μισθών και της παραγωγικότητας στο 90% του μέσου κοινοτικού μέσου όρου από 80% που είναι σήμερα.

Στις κυβερνητικές δεσμεύσεις περιλαμβάνεται ο στόχος για τη μείωση της ανεργίας στο 6% έως το 2008, ενώ, όπως πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, οι μισθολογικές αυξήσεις θα περιλαμβάνουν τη μισή αύξηση του ΑΕΠ συν το στόχο του πληθωρισμού.

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνεται η δέσμευση για αύξηση των κοινωνικών δαπανών στο 30% του ΑΕΠ, αύξηση του ΕΚΑΣ στα 200 ευρώ το 2008 (από 110 ευρώ σήμερα) και αύξηση της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ συν το ΕΚΑΣ στα 700 ευρώ από 509 ευρώ σήμερα.

Επίσης ο κ. Σημίτης εξήγγειλε μείωση κατά 1/3 του κόστους ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας, απλοποίηση του ΚΒΣ, ενοποίηση των φόρων υπερ Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανήγγειλε επίσης την εισαγωγή του ΦΠΑ στα ακίνητα, με ταυτόχρονη κατάργηση του φόρου μεταβίβασης.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, ενώ από τις διαδικασίες αυτές προσδοκώνται έσοδα της τάξης του 1%-2% του ΑΕΠ ετησίως.



Ωστόσο, στο πλήρες κείμενο της Χάρτας αξίζει να επισημανθεί η αναφορά στην κατάργηση όλων των εκπτώσεων ή μειώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, εκτός εκείνων που αφορούν το φόρο για τα παιδιά.

Η ”Κοινωνική Χάρτα”, δήλωσε ο κ. Σημίτης, θα τεθεί σε κοινωνικό διάλογο, τονίζοντας ότι οι δύο προηγούμενες τετραετίες είχαν ως στόχους τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη, ενώ στόχος της νέας τετραετίας είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Εξάλλου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης μετά το πέρας της ομιλίας του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προβλεπόμενη μείωση των αμυντικών δαπανών από το 4,5% σήμερα στο 3% έως το 2008, αλλά και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ”ενιαία είσπραξη φόρων από τις ΔΟΥ”.

Όπως διευκρίνισε σχετικά ο υπουργός, σχεδιάζεται η ταυτόχρονη καταβολή της φορολογίας και της ασφάλισης εισφορών, ώστε να μην αναγκάζονται οι μικροεπαγγελματίες να πηγαίνουν στην Εφορία ξεχωριστά για την καταβολή φόρου, ξεχωριστά για τις εισφορές στο ΙΚΑ και ξεχωριστά για τις εισφορές στο ΤΕΒΕ.

Ο υπουργός προσδιόρισε το συνολικό κόστος της Χάρτας στα 7,7 δισ. ευρώ, ενώ αναφερόμενος στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, που προβλέπεται στη Χάρτα να ανέλθει έως και το 15%, είπε ότι αυτή δεν θα αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές για τα ταμεία, αλλά μόνο τις εισφορές που πληρώνει ο εργοδότης υπέρ τρίτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v