Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Στη ”χάρτα οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης” που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στη χθεσινή ”έντονη” συνεδρίαση της Σοφοκλέους, στο παρεμπόριο, αλλά και στο ΑΕΠ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Στη ”χάρτα οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης” που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στη χθεσινή ”έντονη” συνεδρίαση της Σοφοκλέους, στο παρεμπόριο, αλλά και στο ΑΕΠ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Χάρτα Σύγκλισης: Ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους για τη νέα τετραετία θέτει η κυβέρνηση με τη Χάρτα Οικονομικής και Κοινωνικής Σύγκλισης ύψους 7,7 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όπως επισημαίνουν τα Νέα.

Η Ελευθεροτυπία τονίζει πως ο πρωθυπουργός εξήγγειλε εντυπωσιακές μεταβολές σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής με τη ”χάρτα σύγκλισης” που αφορά σε δεσμεύσεις από το 2005 έως το 2008, ενώ περιγράφει τους στόχους και πως υποδεικνύεται ότι θα εξασφαλιστούν οι πόροι.

Σύμφωνα με την Καθημερινή ο κ. Σημίτης υπόσχεται αυξήσεις και παροχές το 2008 στηριζόμενος σε υπερφίαλες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, ενώ το Βήμα αναφέρει πως θα ανέβουν οι μισθοί και πως θα πέσουν οι φόροι σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Η Ναυτεμπορική σημειώνει μεταξύ άλλων πως θα υπάρχουν εκτεταμένες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, με μειώσεις των φορολογικών συντελεστών. Το Κέρδος τονίζει πως ένα νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας κρύβεται πίσω από τη ”χάρτα σύγκλισης”, ενώ η Εξπρές κάνει λόγο για ”χάρτα” επιθυμιών.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η χάρτα αποτελεί τον οδικό χάρτη της πραγματικής σύγκλισης, ενώ τη χαρακτηρίζει ως ”φιλόδοξο business plan” τετραετίας.

Σοφοκλέους: Μία από τις εντονότερες ημέρες έζησε χθες η Σοφοκλέους, σύμφωνα με την Καθημερινή, καθώς όπως επισημαίνεται, μια ώρα πριν το κλείσιμο η αγορά πέρασε αιφνιδίως σε θετικό έδαφος, ενώ λίγο πριν ο Γενικός Δείκτης σημείωνε πτώση πάνω από 2,5%.

Σύμφωνα με το Βήμα οι μετοχές τραπεζών, ιδιαίτερα της Alpha Bank και της Εθνικής, λόγω ειδικού βάρους ”γύρισαν” χθες το Χ.Α., την ώρα που ο Γενικός Δείκτης όδευε προς μια νέα και πλέον οδυνηρή υποχώρηση κάτω από τις 2.000 μονάδες.

Το Κέρδος τονίζει πως το πτωτικό σερί στη Σοφοκλέους ”γύρισε” στο παρά πέντε, ενώ η Εξπρές αναφέρει πως οι τράπεζες ηγήθηκαν του come back.

ΑΕΠ: Αναθεωρείται προς τα πάνω ο στόχος για την αύξηση του ΑΕΠ, όπως τονίζει το Βήμα, ενώ η Εξπρές αναφέρει πως το ΑΕΠ τρέχει με ρυθμό 4,5% ενώ κάνει λόγο και για πιθανή αναθεώρηση του ετήσιου στόχου στο 4%.

Λαϊκά Ομόλογα: Έρχεται η τρίτη γενιά λαϊκών ομολόγων, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική, που θα έχουν ετήσιο επιτόκιο 3,6% και θα διατίθενται από τις 15 μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου με ανώτατο ποσό για κάθε επενδυτή τα 15.000 ευρώ.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Το Σύμφωνο Σταθερότητας θα είναι σεβαστό αλλά θα εφαρμόζεται με ελαστικότητα, όπως τονίζει η Καθημερινή, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για έναν ιδιότυπο συμβιβασμό ερμηνείας του Συμφώνου.

Παρεμπόριο: ”Παράδεισο” για το παρεμπόριο εμφανίζουν τη χώρα μας τα στοιχεία που μετέφεραν χθες στη Βουλή εκπρόσωποι των εμπόρων, επισημαίνει η Καθημερινή, ενώ το Βήμα συμπληρώνει πως ο ετήσιος τζίρος του παρεμπορίου ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ. Το Κέρδος τονίζει πως το παρεμπόριο κυμαίνεται σε ανησυχητικό επίπεδο, σύμφωνα με τις καταγγελλίες που έκαναν χθες στη Βουλή, οι εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων.

Alpha Bank: Στην επιτυχημένη πώληση του 8,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Enron: Την ενοχή του ομολόγησε χθες ο πρώην υπεύθυνος λογιστηρίου της Enron Μπεν Γκλάιζαν, και καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για την εμπλοκή του σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της αμερικανικής ιστορίας, όπως αναφέρει το Βήμα.

Credit Lyonnais: Στην αιφνίδια παραίτηση του προέδρου της Credit Lyonnais Ζαν Παρελεβάντ, αναφέρεται η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v