Μικρή αγορά, μεγάλοι καημοί...

Η Σοφοκλέους είναι μία μικρή αγορά. Πολύ μικρή. Όταν λοιπόν κάποιοι ”ελέγχουν” το 40% ή το 50% των συναλλαγών της, έχουν αυτόματα μεγάλη δύναμη. Το θέμα είναι πως την εκμεταλλεύονται...

Μικρή αγορά, μεγάλοι καημοί...
Η Σοφοκλέους είναι μία μικρή αγορά. Πολύ μικρή. Όταν λοιπόν κάποιοι ”ελέγχουν” το 40% ή το 50% των συναλλαγών της, έχουν αυτόματα μεγάλη δύναμη. Το θέμα είναι πως την εκμεταλλεύονται...

Δεν θα συνταχθούμε με εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Σοφοκλέους χειραγωγείται από μυστικά κέντρα και παράκεντρα. Θα θέλαμε, όμως, να σημειώσουμε ότι σε μία μικρή αγορά η ύπαρξη λίγων και ισχυρών παικτών την κάνει, τελικά, ευάλωτη στις διαθέσεις τους.

Το γεγονός ότι οι λίγοι και ισχυροί αυτοί παίκτες καθορίζουν με τις επιλογές τους την μοίρα της Σοφοκλέους, δεν σημαίνει αυτόματα ότι οι παίκτες αυτοί είναι χειραγωγοί. Απλά η ελληνική αγορά είναι τόσο μικρή που γίνεται εξ αντικειμένου χειραγωγούμενη.

Ένας μονάχα τρόπος υπάρχει για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Κι ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από το μεγάλωμα της αγοράς. Από την ανάδειξη και άλλων παικτών, έτσι ώστε η αγορά να χάσει τον σημερινό ολιγοπωλιακό της χαρακτήρα.

Προβλέπουμε ότι θα ταλαιπωρηθούμε πολύ ακόμη από ανάλογες φήμες. Κι είναι ευθύνη των μεγάλων παικτών της αγοράς να συμπεριφέρονται με την ωριμότητα και την σοβαρότητα που αρμόζει στην δεσπόζουσα θέση που κατέχουν στην αγορά.

Αν γίνονται ακρότητες, φυσικό κι επόμενο είναι να δέχονται τα πυρά της αγοράς και των θιγμένων, ακριβώς όπως εισπράττουν τα εύσημα στην άνοδο.

Οι ηγέτες μιας αγοράς κατά κανόνα αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο. Πόσα και πόσα πρόσωπα δεν έχουν πρωταγωνιστήσει σε διάφορες χρονικές στιγμές στην αγορά; Πόσες φορές η αγορά δεν έχει αλλάξει ηγέτες; Η σημερινή μας παντοδυναμία δεν είναι κάτι που θα το έχουμε κατά ανάγκη εφόδιο σε όλη μας την ζωή...

Η διάρκεια της επιρροής κάθε ηγέτη εξαρτάται τελικά και από το βαθμό υπευθυνότητας που επιδεικνύει, ιδίως όταν η αγορά περνά δύσκολες στιγμές. Μια μελέτη της Wall Street θα πρόσφερε χρήσιμα συμπεράσματα.

Διότι κι εκεί υπάρχουν ”ηγέτες” μεταξύ των εταιριών κολοσσών. Όλοι θέλουν το κέρδος ,το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος, πλην όμως φροντίζουν να μην ”χαλάει” η αγορά, για να υπάρχει και να είναι σε θέση να προσφέρει και μελλοντικά... κέρδη...

Στην διάρκεια των τελευταίων μηνών παρατηρήθηκε ότι ορισμένοι από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς λειτουργούσαν σαν να μην υπάρχει αύριο και ίσως τραυμάτισαν έτσι την Σοφοκλέους.

Ξεχνώντας, προφανώς, ότι ο στυλοβάτης του χρηματιστηρίου είναι ο ιδιώτης επενδυτής. Από αυτόν θα βγουν κέρδη και στο μέλλον. Αρκεί να είναι παρόν στην αγορά...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v