Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρωταθλητές της... διόρθωσης στο ΧΑ

Απώλειες 15% καταγράφει η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών από τα πρόσφατα υψηλά τους έως και την 8η Σεπτεμβρίου έναντι απωλειών 10% για το Γ.Δ. όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία της Market ΑΧΕΠΕΥ. Απώλειες υψηλότερες του 25% σημειώνουν 121 τίτλοι, ενώ 27 μετοχές υποχωρούν άνω του 33%. Δείτε το αρχείο με τις μεταβολές.

Οι πρωταθλητές της... διόρθωσης στο ΧΑ
Απώλειες 15% καταγράφει η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών από τα υψηλά τους έως και τη συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου έναντι απωλειών 10% για το Γενικό Δείκτη, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάσθηκε η Market ΑΧΕΠΕΥ για τις μεταβολές των δεικτών και των μετοχών από τα υψηλά τους έως το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης (8 Σεπτεμβρίου 2003).

Αξισοημείωτο είναι το γεγονός ότι 27 τίτλοι καταγράφουν απώλειες υψηλότερες του 33% από τα πρόσφατα υψηλά τους, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του 25% (δηλ. του 1/4 των κερδών τους) καταγράφουν 121 τίτλοι.

Οπως επισημαίνει η Χρηματιστηριακή, μετά την εντυπωσιακή άνοδο των τελευταίων μηνών που οδήγησε το Γ.Δ. οριακά πάνω από το επίπεδο των 2.300 μονάδων, ακολούθησε διόρθωση που αν και σε επίπεδο Δείκτη είναι της τάξεως του 10%, η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών έχει χάσει ποσοστό άνω του 15%, ενώ συνωστισμό συναντούμε στο εύρος –20% εώς –30%, που μας επιτρέπει να κάνουμε λόγο για νέο κύμα εγκλωβισμένων.

Ακόμα, και ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της ανόδου, ο τραπεζικός κλάδος, απέχει πια 13,36% από τα υψηλά του, ενώ ο κατασκευαστικός κατά 16,04%, παρόλο που η ΑΚΤΩΡ συνεχίζει να διατηρεί αμυντική συμπεριφορά, τονίζει η Market.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει ο FTSE/ASE 20 που υπολείπεται κατά 10,25% από το πρόσφατο υψηλό των 1.175,46 μονάδων και με την τεχνική ανάλυση να υποστηρίζει ότι στην περιοχή των 1035-1040 εντοπίζεται η επόμενη σοβαρή στήριξη.

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί, επισημαίνει η Market ΑΧΕΠΕΥ ότι η πρόσφατη διόρθωση δεν χαρακτηρίζεται από μαζικές πωλήσεις, αλλά από περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον που υποχρεώνει τους υποψήφιους πωλητές να χαμηλώνουν τις προσδοκίες τους.

Σημειώνεται ότι τις μεγαλύτερες απώλειες από τα υψηλά καταγράφει η μετοχή της Κορδέλου (62,90%), ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η μετοχή της Μαθιός Πυρίμαχα με μηδενική μεταβολή.

* Το αρχείο με τις μεταβολές των δεικτών και των μετοχών δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v