Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως αντιδρούν οι αγορές μετά από ”μεγάλα γεγονότα”

Οι κρίσεις αποτελούν αφορμές ανόδου για τα χρηματιστήρια, όπως προκύπτει από μελέτη της Net Davis Research, που έγινε βάσει της αντίδρασης της Wall Street μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πως αντιδρούν οι αγορές μετά από ”μεγάλα γεγονότα”
Τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να ασχοληθούν με τις αντιδράσεις των αγορών μετά από μεγάλες κρίσεις (γεωπολιτικές-οικονομικές).

Για τη Wall Street ιδιαιτέρως, μια τέτοια θλιβερή επέτειος, ”βαραίνει” πολύ το κλίμα, πόσο μάλλον όταν μια ημέρα πριν από αυτήν έχει προηγηθεί κι ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν.

Έρευνα της εταιρίας ανάλυσης Net Davis Research έδειξε ότι μετά από ”μεγάλα γεγονότα”, τα χρηματιστήρια τείνουν αρχικώς να αντιδρούν πολύ αρνητικά αλλά μετά από λίγους μήνες να ανακάμπτουν δυναμικά.

Το μαζικό ξεπούλημα που παρατηρείται άλλωστε με την είδηση του εκάστοτε ”μεγάλου συμβάντος” (όπως πόλεμοι, τρομοκρατικά κτυπήματα κοκ) θεωρείται φυσιολογικό, καθώς τα χρηματιστήρια πορεύονται με βάση και την ψυχολογία και τις προσδοκίες των επενδυτών.

Λίγους μήνες μετά την όποια ”επίθεση”, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις αγορές είναι πολύ καλές και τα χρηματιστήρια τείνουν να επανέρχονται ακόμη και σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν προ των κρίσιμων συμβάντων, επισημαίνει η Net Davis, αφού μελέτησε την αντίδραση των αγορών τόσο μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου όσο και μετά από 28 μεγάλα γεωπολιτικά γεγονότα, 50 χρόνια πριν την 11/09.

Σύμφωνα με την Net Davis, οι αγορές 3 μήνες μετά την εκάστοτε κρίση είχαν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 0,6% ενώ μετά από 6 μήνες διαμορφώνονταν κατά 5% υψηλότερα.

Αυτό επιβεβαιώνεται εμπράκτως αν παρακολουθήσει κανείς και την πορεία του αμερικανικού δείκτη Wilshire 5000 ο οποίος ενδεικτικά είχε ενισχυθεί κατά 5,1% στις 10 Δεκεμβρίου του 2001 (πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των προηγούμενων ”κρίσεων”) και στις 11 Μαρτίου του 2002 είχε εκτιναχθεί κατά 8,1% υψηλότερα.

Στην περίπτωση όμως αυτή ας ληφθεί υπόψιν και ο αντίκτυπος του πατριωτισμού στην αμερικανική αγορά, που είχε σαν αποτέλεσμα να υιοθετηθεί ο όρος ”πατριωτικό ράλι”.

Η ανάλυση αυτή ήρθε στο φως της δημοσιότητας σε μια ημέρα, που οι επενδυτές ενδεχομένως να έχουν ανάγκη από ένα μήνυμα ψυχραιμίας.

Σήμερα επίσης ας σημειωθεί ότι εκτός από την θλιβερή επέτειο της 11/09, η Wall Street έχει και τη 16η επέτειο από τα υψηλά που σημείωσε το 1987, έναν μήνα δηλαδή πριν συμβεί το δεύτερο μεγαλύτερο κραχ στην ιστορία της τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.

Ένα ακόμη από τα συμπεράσματα της Net Davis είναι ότι οι αγορές αντιδρούν υπερβολικά σε τέτοιες περιόδους όπως η σημερινή, για αυτό συστήνεται προσοχή.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v