Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ed Yardeni: 2+1 σενάρια για τη Wall έως το 2004

Τρία σενάρια έχει επεξεργαστεί ο κορυφαίος οικονομολόγος της Prudential Securities, Ed Yardeni για την πορεία της Wall Street έως το 2004, λαμβάνοντας υπόψιν του τόσο τις γεωπολιτικές εξελίξεις όσο και τα πολιτικά και επιχειρηματικά δρώμενα στις ΗΠΑ με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2004.

Ed Yardeni: 2+1 σενάρια για τη Wall έως το 2004
Ένα σενάριο υπεραισιόδοξο, ένα ”συντηρητικό” κι ένα απαισιόδοξο έχει επεξεργαστεί ο κορυφαίος οικονομολόγος της Prudential Securities, Ed Yardeni, για την πορεία της Wall Street τόσο μέχρι το τέλος του 2003 όσο και μέχρι τη λήξη του 2004.

Αφορμή για τα σενάρια αυτά, που αναλύονται στο report του ”Investment Strategy” με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου, αποτέλεσαν αφενός οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και αφετέρου η επικείμενη χρονιά προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, το 2004, που θα επηρεάσει τόσο την οικονομία όσο και την αμερικανική αγορά.

Ο κ. Yardeni, παρόλο που θεωρεί δεδομένη την επανεκλογή του αμερικανού προέδρου George Bush το 2004, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα νίκης της Χίλαρι Κλίντον, τονίζει ότι η νίκη αυτή δεν θα βασιστεί στην πορεία της οικονομίας, αλλά στην δυνατότητα να διασφαλιστεί η ειρήνη στον κόσμο.



Το σημαντικότερο μάθημα που πήρε ο George Bush από τον πατέρα του ήταν ότι μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, όχι όμως και τις εκλογές, αν η οικονομία της χώρας σταματήσει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αναφέρει ο κ. Yardeni προσθέτοντας αμέσως μετά, την φράση του τέως οικονομικού συμβούλου του Bill Clinton, κ. James Carville ότι ”η οικονομία είναι αυτή που είναι χαζή”.

Κατά την άποψη του κ. Yardeni, η πορεία της αμερικανικής οικονομίας θα γείρει υπέρ του κ. Bush σε ότι αφορά στις εκλογές. Το μόνο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ δεν είναι τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγικότητας, προκαλώντας έτσι εμπόδια στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Conference Board, το 34,1% των Αμερικανών δήλωσε ότι δυσκολεύεται πολύ να βρει εργασία, φτάνοντας έτσι στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Αν λοιπόν ο κ. Bush επιθυμεί να κερδίσει τις εκλογές του 2004, θα πρέπει από τώρα να επιλύσει την κατάσταση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, κάτι όμως που κατά τον κ. Yardeni δεν θεωρείται ανέφικτο.

Ας σημειωθεί ότι το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 6,1%, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των 7 τελευταίων ετών.

Εκτός όμως από τις οικονομικές προκλήσεις που διαγράφονται, σημαντικότερο θεωρεί ο κ. Yardeni, για την επανεκλογή του κ. Bush, την διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.

Ο κ. Yardeni, επεξεργάστηκε 3 σενάρια για την πορεία της Wall Street, με αφορμή τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και την επικείμενη χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ το 2004.

Το επικρατέστερο σενάριο, με ποσοστό ”επιτυχίας” 70%, θεωρεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα σημειώνει τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4-5% μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2004, λόγω του θετικού αντίκτυπου που θα έχουν σε αυτήν οι φοροαπαλλαγές.

Η κυκλική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα βασιστεί στην αύξηση των καταναλωτικών αλλά και κεφαλαιουχικών δαπανών, των αποθεμάτων και των εξαγωγών των εταιριών. Τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο 1% αλλά η απασχόληση θα παραμείνει αναιμική.

Αν τελικώς επαληθευτεί το σενάριο των δυναμικών ρυθμών ανάπτυξης τότε ο S&P 500 θα κλείσει το 2003 στις 1.140 μονάδες ενώ το 2004 θα εκτιναχθεί στις 1.260 μονάδες αντίστοιχα. Η τιμή στόχος που θέτει για τον Dow Jones είναι οι 10.300 μονάδες το 2003 και οι 11.000 μονάδες το 2004.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις πηγάζουν επίσης και από τις προσδοκίες του κ. Yardeni ότι και η κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων θα βελτιωθεί σημαντικά.

Το δεύτερο σενάριο του κορυφαίου οικονομολόγου, με πιθανότητα επιτυχίας 15%, είναι πιο ”επιθετικό” για τον δείκτη Dow Jones, καθώς τον ”βλέπει” στις 12.000 μονάδες, αφού πιστεύει ότι τα κεφάλαια των επενδυτών θα τους καταθετικούς λογαριασμούς των μικρών επιτοκίων και θα εισρεύσουν στη Wall Street.

Επίσης υπογραμμίζει ότι θετικό αντίκτυπο στην αμερικανική αγορά θα έχει και η καλύτερη ποιότητα των εταιρικών κερδών αλλά και η αύξησή τους.

Η ανεργία στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει ενώ οι ανησυχίες περί αποπληθωρισμού θα εξαφανιστούν.

Παράλληλα αναφέρει ότι οικονομίες της Ασίας θα σημειώσουν ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης αφού η πολύ καλή πορεία της Κίνας θα ευνοήσει την Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊβάν.

Στο γεωπολιτικό σκηνικό, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ξεκινήσουν τις ειρηνευτικές διαδικασίες, οι οποίες όμως θα κρατήσουν πολύ. Στο Ιράκ και στο Ιράν θα εδραιωθούν δημοκρατικά πολιτεύματα. Το θέμα επίσης της Β. Κορέας θα επιλυθεί διπλωματικά.

Τέλος, το τρίτο σενάριο που θεωρείται κατά τον κ. Yardeni και το χειρότερο, με πιθανότητα 15%, δίνει έμφαση στην πορεία του Μεσανατολικού και στις εξελίξεις στο Ιράκ.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα ενταθεί και στο Ιράκ ενδεχομένως, λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων, θα παρατηρηθούν προβλήματα στην παραγωγή πετρελαίου.

Η δημοτικότητα του κ. Bush θα υποχωρήσει δραματικά καθώς περισσότεροι Αμερικανοί θα σκοτωθούν στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας. Οι ανησυχίες περί νέων τρομοκρατικών επιθέσεων θα κορυφωθούν και ο ιός της άτυπης πνευμονίας θα επανεμφανιστεί.

Ο αντίκτυπος των προλεγομένων ”μυρίων κακών” στα χρηματιστήρια θα είναι καταλυτικός, με τον Dow Jones να υποχωρεί ακόμη και στις 6.000 μονάδες.

Επιμέλεια: Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v