Πτωτικές διαθέσεις στο ΧΑ

Πιέσεις ασκούνται στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, εν αναμονή διασαφήνισης των διαθέσεων των μεγάλων παικτών, χωρίς να αποκλείεται η συσσώρευση δυνάμεων στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Στο επίκεντρο οι τράπεζες και η ΔΕΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η απουσία ειδήσεων και η τάση των διεθνών αγορών αναμένεται να καθορίσουν βραχυπρόθεσμα την πορεία της αγοράς, η οποία στο ξεκίνημά της εμφανίζει πτωτικές τάσεις.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση των χρηματιστηριακών εταιριών (Eurobank, Marfin), η κίνηση της Σοφοκλέους σχετίζεται σε μέγιστο βαθμό με την εικόνα που θα εμφανίζουν τα ξένα χρηματιστήρια.

Το σημαντικό πάντως είναι πως τόσο η Eurobank και η Marfin, όσο και όλες οι χρηματιστηριακές, αναφέρονται στην προοπτική σταθεροποίησης της αγοράς. Προφανώς ως βάση στήριξης για την ολοκλήρωση μιας τέτοιας διαδικασίας θα πρέπει να θεωρούνται οι 2.050 μονάδες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο τραπεζικός κλάδος δεν θα εμφανίσει μια υποχώρηση τιμών με την Εθνική να κινείται στα περίπου 18 ευρώ, την Eurobank στα 14 και την Alpha μεταξύ 17,6- 18,0.

Μετοχές που μπορούν να κάνουν την διαφορά στον FT20 είναι η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, αλλά και οι Ελληνικά Πετρέλαια, Cosmote, Panafon, Intracom και Αλουμίνιο. Εάν η αγορά κινηθεί σταθεροποιητικά με ηπίων τόνων ανοδική διόρθωση, θα πρέπει να αναμένεται ενεργότερη συμμετοχή των επενδυτικών σχημάτων.

Σε αυτή την περίπτωση μετοχές σηματωροί είναι οι Εθνική Ακινήτων, Κορασίδης, Καρδασιλάρης, ΑΛΤΕ, Μαθιός, ΔΟΛ, Νάουσα και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v